Nya regler

Sitter då och då och tittar lite på OS på TV. Och får samma fundering som många gånger förr. Varför är reglerna utformade exakt som dom är?
 
Tex i alla hopp- och kastgrenar så har man flera försök. Varför det? Löparna har ju bara ett försök i finalen. Tänk om spjutkastare, längdhoppare mfl skulle få pröva en gång och det resultatet fick stå sig. Och höjdhoppare, dom måste ju lyckas bäst på högsta höjden. Tänk om dom river sina försök på hög höjd men egentligen "klarade" höjden genom att dom flög högt över ribban på lägre höjd. Då har dom ju klarat högsta höjden, men det räknas inte. Orättvist. Man borde ha lasermätning så man ser vad som är verkligt högsta höjden och mäta det resultatet (att ta till ny teknik har vi ju gjort i andra sammanhang, tänk er 100m-final där man klockar tiderna manuellt!) - om hopparna nu ska ha flera försök vill säga, vilket jag nyss ifrågasatte.
 
Och längdhopparna kan ju göra ett jättehopp som underkänns för att dom var 0,5 cm över plankans framkant. Orättvist. Man borde mäta hoppet från den faktiska utgångsplatsen.
 
Och tänk om tvåhundrameterslöparna fick en ny chans imorgon. Då kanske Blake slår Bolt. Man lägger ihop båda loppens tider och dividerar med två!
 
En annan orättvisa jag funderat över är ju det här med olika viktklasser. I tex brottning och boxning har man det. Kanske för att inte en bjässe ska mosa något litet kryp, men troligen är det av rättviseskäl för annars skulle bara dom största kunna vara med. So What? I löpning är det bara dom snabbaste som får vara med. Vi har inte en klass för snabba löpare och en klass för mindre snabba! Och kan man ha viktklasser i brottning och boxning så kunde man ju även ha det i kulstötning och släggkastning. En lite tjej på 35 kilo har ju inte en suck i dylika grenar mot en bjässeryska på 120 kilo!
 
Och har man viktklasser kunde man ju längdklasser! Tex höjdhopp domineras ju klart av längre personer. Hopparna får indelas i klasser om 10 centeimeter..
 
Jag brukar tänka detsamma när det är vintersportdax. Det är förbjudet med vissa material i backhoppardräkter för att man inte ska underlätta "flygförmågan", Men tillåtet att experimentera med material i skidor, för att inte tala om vallning! Men att värma medarna på en bob är förbjudet. Varför det, undrar jag igen. Bestäm att alla skidåkare får ha bara vanligt trä i skidan helt utan valla, då skulle det bli rättvist och vi skulle slippa allt tjat om att den snöpliga förlusten i själva verket är valla-teamets fel.
 
Ni ser, det finns så mycket att fundera över. Roligt skulle det vara med ett OS med helt nya regler. Då skulle kanske dom verkliga vinnarna koras. Alla dom som egentligen är bäst men som inte kommer till sin rätt bara för att vi har fel regler.

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Delar helt, fullt och totalt bloggarens kreativa frustration. Spjutkastningsektorn skulle till exempel förses med en linje som delar den i två och att man mäter kastlängden minus avvikelsen från mittlinjen. Eller kast mot rörlig funktionär med bonuspoäng för var på honom eller henne man träffar.
Vidare: Förläng vattengraven tio meter och gräv den 60 cm djupare med stenar av olika storlek i botten. Då blir vadningsgraven ett verkligt hinder att ta sig an, inte en på att lindra fotsvetten i.
Synd att motionstiden - måste väl ha med idrott att göra - till Kyrkomötet gått ut....

2012-08-10 @ 14:32:42
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: lillasyster

Bak-hoppare...blir väl lite degigt,va

Svar: Ajaj. Att jag missade den stavningsmissen. Rättar den nu
Torbjörn Lindahl

2012-08-10 @ 17:11:34
Postat av: Gunvor Vennberg

Jag sitter här och skrattar högt. Inser att detta absurda har jag aldrig tänkt på. Reglerna måste ju vara en slags tradition. Lätt att dra parallellen till ifrågasättandet av Kyrkans tradition som något mossigt som man borde ändra på. Är det konstigt att det blir oigenkännligt? Vad händer t ex om man ändrar på reglerna i hästsporten? Jo hästavlaren som satsat miljoner på att avla lätta hopphästar med långa ben i generationer får inte sina hästar sålda eftersom de blir slagna av nordsvenska brukshästar. Höjden på hindrena i OS har nämligen anpassats efter hästrasens benlängd och vikt, så att kroppsstorleken inte ska vara avgörande utan skickligheten hos ryttaren - som ju givetvis också kan vara av lite olika fason nu då man kan rida både shettlandsponny och shire-häst på hoppbanorna.

2012-08-10 @ 22:03:23
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se
Postat av: Gunnel Gustavsson

Intressanta tankar!

2012-08-10 @ 22:30:12
Postat av: Maria

Nu tycker jag du slår av teven. Det har snurrat om. Snälla.

2012-08-10 @ 22:45:26
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, varför ett världsrekordhopp i längd inte räknas p.g.a. en halv centimeters s.k. "övertramp" har inte heller jag någonsin begripit.

En knepig sak är också det här med dopning - säga vad man vill, men om man blir snabbast, hoppar högst o.s.v. av diverse piller och injektioner, så borde det väl i a f räknas som världsrekord? Snabbast är snabbast, liksom - åtminstone Guinness rekordbok borde hedra våra dopade vänner om de verkligen blivit snabbast, lyft tyngst o.s.v. (Även om de inte får några OS-medaljer p.g.a. något slags "gentlemen´s agreement").

2012-08-11 @ 05:00:28
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Tobbe

Och man kan ju även dra paralleller till div "regler" som finns just i vår egen nuvarande kyrka, säger jag apropå Gunvors hänvisning till kyrkans tradition.

I vår kyrka har ju i årtionden funnits - och finns nu stadfästa i kyrkoordningen - regler om vilka som kan utnämnas till vissa poster, får göra vilka karriärer osv. (Om någon inte hänger med så tänker jag på de skeenden som använtas för att så konsekvent möjligt utestänga "kvinnoprästmotståndare" från tydligt inflytande i kyrkan.)

Tänk om dessa "regler" inte funnits? Hur hade kyrkan sett ut då? Vilka hade då "vunnit"? Hade kyrkan varit i ett bättre eller sämre läge?

2012-08-11 @ 08:55:47
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se
Postat av: Bo Nordin

Man kan också undra över varför så ärorika sporter som säckhoppning och slungboll inte finns med bland OS-grenarna.

2012-08-11 @ 22:50:25
Postat av: den gamle kamraten

Jag gissar - a propå Bossens förslag - att man inte kunnat enas om materialet för säckarna.

2012-08-12 @ 17:30:16
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Tobbe

Och varför ska perioder/halvlekar och tidtagning variera. Tänk er hockey 2x45 min utan effektiv tid resp fotboll 3x20 min med stoppad klocka så fort det är avblåsning.

2012-08-12 @ 20:57:20
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se
Postat av: Daniel Gustavsson

Och vem är världens snabbaste på 200 m med medsols kurva. Det vet vi ännu inte. Hen får aldrig chansen.

2012-08-12 @ 22:06:08
Postat av: Lena O Sandling

Vilka fantastiska regler för OS. Det låter mer rättvist än det är idag. Frågan om man vill göra om reglerna, det verkar vara ganska så rigida former som gäller. Jag tyckte svenskan som gick i mål samtidigt som vem det nu var borde haft guld.
Nåväl, nu är det slut och man hinner göra annat. Jag har idag plockat 10 liter röda vinbär från en buske . Bra med bär.
Hej svejs Lean

2012-08-17 @ 17:54:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0