Jag tog biskopens plats

Gjorde faktiskt det. Idag när jag hade högmässan i Domkyrkan vilket jag inte haft sedan pingstdagen 1990 då jag var studentpräst. I en paus i gudstjänsten gick jag och satte mig i den stora stol som står i koret. Fick sedan vid improviserat kykkaffe å ett av stadens anrika fik höra av tre kollegor att det är "biskopsstolen" som bara biskopen får sitta i. Hur skulle jag kunna veta det. Jag får väl be biskop Hans så mycket om ursäkt att jag satte mig i hans stol. Jag vet ju att han understundom läser bloggen så jag hoppas ursäkten når fram. Frågan är dock om mitt sittande i biskopens stol i själva verket var en omedveten profetisk handling. Det kan man ju fundera över.
 
Hade alltså högmässa idag. Rätt mycket folk, tyckte kyrkvärdarna. Fem präster och en laestadianpredikant närvarande. Även en familj från Tyskland där jag fick fylla i den tonårige sonens gudstjänstkort, han gick tydligen i konfirmation. Faktiskt roligt hålla gudstjänst i stora katedralen, men visst skulle man behöva fundera lite ordentligt över det liturgiska rörelsemönstret i en så stor kyrka.
 
På kvällen var jag i en mindre, Andreaskyrkan (baptistkyrka) som ser ut som vilken 70-talsdistriktskyrka som helst, bortsett från dopgraven. Då vår kyrka i stadsdelen är stängd för reparation så firar vi gudstjänster gemensamt. I går kväll höll jag andakt i Gäddviksgården, vilket är byns gamla Missionshus som sedan övergick i byns ägo som sedan såldes till en förening som i samarbete med Domkyrko haft det som utflyktsgård men som nu sålts tillbaka till byaföreningen. Komplicerat. Nå, en trevlig kväll var det där jag vid de sedvanliga "årorna"  vann en behållare flytande tvål med smak av prästkrage.
 
Nu tar jag strax av mig prästkragen fram till dess det är dags jobba imorgon.
 
God kväll!

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Vad läser jag? "...tvål med smak av prästkrage". SMAK?! Skaffa dig snarast en vettig kokbok!

Svar: Nå, men "doft" då om det ska vara så petigt
Torbjörn Lindahl

2012-08-12 @ 23:33:59
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Pär

Tja, varje cathedral måste ju ha sin "cathedra", sin stol. Det är det som rent till namnet gör den till just katedral, till biskopskyrka. Faktiskt urkyrkligt. Episkopos (då snarast kyrkoherden...) ledde gudstjänsten till stor del från sin stol.

2012-08-12 @ 23:46:47
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Pär

Och ej att förglömma! Därifrån har vi också uttrycket att påven kan uttala sig ex cathedra! Från stolen, alltså i kraften av sitt ämbete. Vad än man nu må tycka om fenomenet i sig.

2012-08-12 @ 23:47:43
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Populisten

@Pär
I vissa ortodoxa riter finns väl stolen / tronen för biskopen alltid där (placerad bakom altaret) även i vanliga kyrkor och betraktas som en slags symbol för biskopens närvaro? Eller minns jag fel...

2012-08-12 @ 23:53:17
URL: http://populisten.wordpress.com
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, du måste nog sätta dej på biskopens plats när nu Svenska kyrkans ledning (vem har hört Stiglund eller Hagberg frondera efter 2009?) och Kyrkans Unga (jfr hbtq-numret av Troligt från i vintras) officiellt intar precis den totalqueera hållning som de politiska partierna (och Aftonbladet, läs http://www.aftonbladet.se/wendela/article15143898.ab) nu intar - alltså att inte ens folk som faktiskt har ett val ens i första hand ska få hänvisas till det motsatta könet vid familjebildning, att det inte finns någon specifik vits med att ha en pappa (inte med att ha en mamma heller) och, sist och slutligen, att den som föder sitt barn kan vara barnets - pappa! (Se http://www.dn.se/debatt/jag-har-sjalv-andrat-asikt-om-steriliseringarna).

Det är så urbota gnostiskt/fnoskigt att man helt enkelt inte tror att det är sant! När biskopen tiger måste stenarna ropa.

Sen är det klart att könsförvirringen bara är en del av den teologiska förvirringen: har kyrkoledningen verkligen samlat sej ens till en offentlig, begriplig respons på Ulla Karlssons frontalangrepp på påskevangeliet? Jfr http://www.kyrkanstidning.se/debatt/webbdebatt-plocka-bort-talet-om-synd-skuld-och-slaktade-lamm (Någon avkragning skedde ju i varje fall inte, bara en treårig prövning som mest verkade handla om att närvara vid de möten man kallats till).

2012-08-13 @ 07:34:42
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: maria

Jag stödjer naturligtvis helhjärtat din kandidatur. Vilket inte har någon som helst betydelse eftersom jag inte är röstberättigad. Lycka till!

Svar: Men då kan du ju få vara kampanjgeneral. Problemet för oss är ju bara att vi måste koncentrera oss på ett annat stift eftersom Hans går i pension efter mig.
Torbjörn Lindahl

2012-08-13 @ 15:15:24
Postat av: den gamle kamraten

Jag skulle också rösta på Tobbe - liksom jag gjorde i biskopsvalet då vi valde Brännström eller Weman. Jag fick också röster då och besegrade Tobbe med jag tror en tredjedels röst - typ.

2012-08-13 @ 20:39:50
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: maria

Men jag själv är ju yngre än Hans! Jag tror jag skulle bli en utmärkt biskop!

2012-08-16 @ 13:14:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0