Rom

Nu har det varit stiltje på bloggen ett tag. Det beror på att jag varit i Rom en dryg vecka. Först måndag-fredag på personalresa med församlingens personal. Sedan stannade jag på egen bekostnad kvar till idag tillsammans med kollegan Bo som var den som organiserade vår resa. Under helgen kom även kollegan Lars-Gunnar (nu i St Ansgar) ner så vi tre fick en helg tillsammans vilket vi planerat sedan en tid tillbaka.*

Detta är andra gången jag är i Rom. Förra gången var hösten 1999 då jag åkte med på en resa arrangerad av Kyrklig Samling. Jag var ju en av dekanerna i Synoden på den tiden och det var i den egenskapen jag då var medbjuden.** Alltid roligt komma tillbaka. Rom är ju den typ av plats som man långtifrån klarar av på bara ett besök. Andra sådana platser som jag besökt en gång och gärna vill återkomma till är Israel och Auschwitz.

Vad gjorde vi då i Rom? Några tillfällen var vi samlade till diskussioner under domprostens ledning. Det handlade om församlingsutveckling och målskrivning. Alltså sådant som man i ock för sig lika gärna kan göra på hemmaplan, men som nog får någon ny ingrediens pga att man befinner sig på en ny ort och - kanske - är mer öppen för nya intryck.

En dag blev det också utfärd till Assisi, en annan dag till katakomberna och givetvis besök i Vaticanen - för dom som ville. Det ville jag givetvis trots att jag varit där förut och jag ville denna gång även gå upp i kupolen - utan att fuska och ta hissen halva vägen. S:a 551 trappsteg. Helt klart fick man veckans träningspass!

Givetvis blev det även rundvandring i staden under våra sakkunniga guiders ledning. Roligt och lärorikt.

Förutom allt det man kan se av kyrkor, byggnader och antika lämningar så är det ju, när man är i sydeuropa, fantastiskt att få ta del av det härliga gatulivet. Fik*** och restauranger i vartenda hörn, massor med folk (men ändå lungt och stilla) till sent på kvällarna. Gatumusikanterna är också något jag uppskattar. I går kväll när vi tog en kaffe på maten kom en sångerska som spelade enkelt på gitarr och sjöng sånger lite i den folkmusikstil som jag gillade i min ungdom. Jag blev helt såld, applåderade storligen och köpte en skiva. Den ska jag lyssna på en stund nu. Hoppas den är lika bra som originalet.

Jag berättar mer en annan gång. Nu vet ni att jag är på G.

* även två andra arbetskamrater stannade kvar några dagar (dom är ännu kvar). Dom mötte vi två gånger; en gång vid en planerad gemensam middag och en gång stötte vi ihop på en affär.

** när jag var med om den resan hade jag bara strax innan blivit (om)placerad (inte mot min vilja) till att vara distriktspräst i Hertsökyrkan. Jag bad då Bertil Gärner be för mig i min nya uppgift, så i ett nunnekloster i Rom "installerade" Gärtner mig som distriktspräst i Hertsökyrkan. Kanske är det därför jag alltid känt en sådan glädje när jag celebrerar vid Hertsökyrkans altare!

*** på söndagseftermiddagen drack vi "kyrkkaffe" på det som enligt Bosse ska vara det fik som har Roms bästa kaffe. Dom brukar visst vinna tävlingar om saken. När vi då satt och fikade kom en man och undrade om han fick låna en av de foldrar vi hade på bordet. Han trodde det var menyn, men i själva verket var det gudstjänstagendorna från Peterskyrkan som vi tagit med som minne. När kyparen insåg det hela höll han på att skratta ihjäl sig, men lyckades sansa sig till dess han skulle bära ut nästa bricka med kaffe.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0