Rosendalska pärlor

F Gunnar, dvs Gunnar Rosendal, den högkyrklige pionjären framför alla andra i vår kyrka, har skrivit ett antal böcker. Några har jag läst. Andra borde jag läsa. Ytterligare två fick jag tag i nere på Öland. Jag köpte en bunt och fick god rabatt.

Den ena var Vår allraheligaste tro - en liten katakes. Skriven på 50-talet. Upplevs kanske lite omodern i några små detaljer men helt läsvärd. Ett lite mer "katolskt" perspektiv - inte helt fel - jämfört med den vanliga katekesen. Tex så nämns inte bara ordet utan även sakramenten såsom det som bör få vår uppmärksamhet på vilodagen. Likaså omtalas begreppet tradition på ett positivt sätt, med betoningen att inget kan höra till den sanna traditionen som strider mot Guds ord. Det betonas också att man inte kan bilda en "ny" kyrka för en sådan skulle inte vara apostolisk utan bli en sekt.

Men det som jag ville dela med kära läsarna är en sak som f Gunnar skriver om bönen. Frågor och svar:

HUR SKALL MAN GÖRA, DÅ MAN ALLS INTE HAR LUST ATT BEDJA?

Då skall man vara mycket noga med regelbundenheten.

HUR SKALL MAN KUNNA VETA, ATT MAN HAR VÄLSIGNELSE AV BÖNEN ÄVEN, DÅ MAN INTE HAR LUST ATT BEDJA?

Emedan Gud mera uppskattar vår trohet än våra känslor och stämningar.

Bättre kan det väl inte sägas!

Kommentarer
Postat av: Stig Su

"f Gunnar" utgör väl inte någon framträdande förebild i min andliga kontext. Icke för ty får jag gladeligen stämma in i vad du skriver: Givet citat, "Bättre kan det inte sägas!

2011-07-09 @ 19:21:34
URL: http://stigsundstrom.blogg.se/
Postat av: Tobbe

f Gunnar har inte betytt så mycket för mig personligen heller - mer än indirekt i så fall genom dem han påverkat som influerat mig. Jag tror bara jag mött honom en gång, möjligen två. Men visst hittar man en del pärlor i det han skrivit. Även om jag medger att det mesta han skrivit är av mig oläst.



Om Stig Su kommer att vara lika glad åt nästa "pärla" jag ska leverera ur en av f Gunnars böcker - därom är jag ytterst osäker.

2011-07-09 @ 22:41:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0