Tidskriftsläsare

är vad jag varit sista veckorna. En kort tid före jul fick jag ungefär samtidigt nr 4 av två olika tidskrifter som jag prenumerarar på, dels den finlandssvenska Kristet perspektiv och dels Keryx utgiven av Livets ord. När jag började bläddra i dem så uppmärksammade jag samtidigt att på mitt lilla bord där olästa tidskrifter har sin plats fanns även numren 2 och 3 av desamma tidskrifterna. Bäst göra ett s k ryck innan högen av olästa tidskrifter blir för hög, tänkte jag. Sagt och gjort. Nu är alla dessa sammanlagt sex nr färdiglästa och inplacerade i bokhylla. Dags för sammanfattning.

Kristet perspektiv tror jag att jag tidigare en gång karaktäriserat som en slags kvartalsvariant av Kyrka och Folk. Men med ett perspektiv från vårt östra grannland. En hel del utblickar även till vårt land finns med. Absolut läsvärd, men samtidigt: en tidskrift som ägnar en stor del av innehållet åt att kommentera dagsläget i kyrkan kan någon gång upplevas lite gnällig. Men det är ju i och för sig inte så underligt. Om man bara sakligt beskriver vad som händer i våra två kyrkors kyrkomöten, vilka ståndpunkter våra biskopar intar, vad som sker i kyrkopolitiken mm så blir det ju av sig självt en till stor del deprimerande läsning.

Recenssionsdelen i tidskriften är stor. Många intressanta böcker presenteras. Många gånger har jag fått behärska mig så jag inte ännu mer bygger på travarna av olästa böcker. Men där finns också mycken nyttig bibelundervisning. I ett av de senare numren en intressant utläggning av Jesu liknelse om den rike mannen och Lasarus. I något ännu tidigare nummer minns jag en förklaring av hur man egentligen ska förstå det uttryck om dem som var åskådare till korsfästelsen, vilket i vår svenska bibel tidigare översatts "de slog sig för bröstet och vände hem igen".*

Absolut är den värld sitt pris. Man får den nämligen gratis (men man kan givetvis ge en gåva!). En given följeslagare för alla allvarligt sinnade kyrkokristna.

Keryx är en tidskrift av helt annat slag. Jag har om den tidigare uttryckt att den sannolikt omkullkastar de flestas fördomar om vad som kommer från Livets ord. Till alla teologiskt intresserade (innehållet är delvis lite "tyngre") kristna kan jag bara säga: prenumerera! Knappt 300:- per år är väl vad den kostar. Det är den absolut värd. En teologisk fördjupningstidskrift, men inte är den full med "framgångsteologiska" författare. Nej, mest katoliker och ortodoxa känns det som. Tillsammans med utdrag ur kyrkofädernas skrifter mm. Det är nog den tidskrift som jag numera med allra största behållning läser.**

- - - - - - -

(Jag sätter detta inlägga under kategorin Böcker jag läst eftersom jag inte ids skapa en ny tidskriftskategori.)
* enligt artikeln ifråga skulle en korrekt översättning snarare vara "de slog sig för bröstet och omvände sig". Det lär finnas vissa gamla överättningar som har den lydelsen. Att slå sig för bröstet är en gammal sed som uttrycker ånger. Den som går i mässa i katolska kyrkan kan notera att där förekommer att man slår sig för bröstet med knuten näve under mässans syndabekännelse.

Intressant tolkning onekligen. Tänk om det var många av dessa korsfärstelsevittnen som "när de såg det som skedde" ångrade att dom deltagit i hetsen som förde Jesus till korset och när sedan den Helige Ande blivit utgjuten så var det bl a dessa som var beredda att ta emot evangeliet så att flera tusen blev troende på en och samma dag.

** jag har alla nummer av Keryx utom nummer 2-2004 vilket redan var slut när jag något år senare började prenumerera och fick chansen köpa alla tidigare utgivna nummer. Om det finns någon läsare som har detta nr och är beredd sälja det så är jag intresserad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0