Pengarna tillbaka! ?

Det är vad som gäller. Div researrangörer - som tex SJ - lär ha någon slags garanti. Är det vid längre försening än två timmar man får tillbaka (en del av?) pengarna? Nå, den som ger löften ska hålla dem.

Bloggrannen och Frimodig Kyrka-kamraten Gunvor har på sin blogg i inlägget Stjärnljuset avslöjar framkastat ett förslag om att man som kyrkoavgiftsbetalande kyrkomedlem i den rikstäckande demokratiska öppna evangeliskt-lutherska folkkyrkan ska får pengarna tillbaka om man inte i sin närmaste kyrka får möjlighet att varje vecka ta del av fullständig högmässa, avlösning efter syndabekännelse och en ordentlig predikan.

Ytterst god idé tycker jag. Nu gäller det för alla kristtrogna kyrkomedlemmar att skriva brev till sina kyrkoherdar och kyrkoråd och uttala att detta är vad vi förväntar oss att få för kyrkoavgiften. Tänk om det sedan skulle komma tiotals brev till alla pastorsexpeditioner där kyrkomedlemmar ber att få 100 kr insatta på sitt konto eftersom församlingen inte ger det den är skyldig ge till alla nådeshungrande själar.

Frågan är då om morgondagen innebär att de trogna i Hertsökyrkan skickar mig en räkning. I morgon är det nämligen bara söndagsgudstjänst. Med viss regelbundenhet firar vi gudstjänster utan nattvard. Dels några familjegudstjänster, dels några söndagsgudstjänster per tremin. Det visar sig nämligen att det (fortfarande!) finns en grupp människor som synes komma oftare när det inte är mässa. Även om man skulle vilja komma förbi det så är det tydligen så att det hos vissa lever kvar att det inte ska vara nattvard "för ofta". Liten hänsyn tas alltså även om jag driver att det bör vara mässa ofta (alltid). Nå, gudtsjänstgarantin skulle även innehålla förpliktelse av församlingen att varje vecka leverera en ordentlig predikan. Är det inte mässa så blir ju ordets nådemedel viktigare.

Pengarna tillbaka!

Undrar om jag om några timmar får anledning ropa det även i annat sammanhang. Om knappt 30 min sitter nämligen äldste sonen och jag för tredje hemmamatchen i rad högt upp på C-läktaren i Coop Arena för att heja fram Luleå Hockey. De två senaste hemmamatcherna (mot Skellefteå resp MODO) har dom förlorat. Nu gäller det att dom vinner i eftermiddag, annars skriker vi pengarna tillbaka.*

Sedan får man se om man i morgon efter gudstjänsten behöver skrika det igen!

* (tillägg efter matchen) nej, det behövdes inga klagorop. Luleå vann nämligen. Visserligen först i förlängningen, men det var ett snyggt solomål av (f d Röglespelaren!!!) Chris Abbott 4.32 in i fjärde perioden.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Då lär det inte finnas någon som håller en ordentlig predikan



Och samtidigt införa att predikanten får löneavdrag om någon tycker att denne inte har fått höra en ordentlig predikan

2011-01-08 @ 22:02:05
Postat av: Tobbe

Ann O Nym har insett de praktiska svårigheterna vilket jag också gör. Men själva tanken... att man som kyrkomedlem (kyrkoavgiftsbetalare) borde kunna ställa krav på nådemedelsförvaltningen och inte bara på allt annat (i sak mer sekundärt) som kyrkan också förväntas finnas med i; den tanken tilltalar mig.

2011-01-08 @ 22:49:08
Postat av: kyrksyster

Mmmm, en gång i månaden är min kyrkoherde ledig. Då håller jag två söndagsgudstjänster. En rejäl predikan får dom, men bara löftesord om syndernas förlåtelse... och ingen kommunion.



Men kyrkoherden har försiktigt antytt att man skulle ju... det finns ju konsekrerat... Njaeä, där är jag inte riktigt än.

2011-01-09 @ 19:26:34
URL: http://blogg.aftonbladet.se/kyrksyster
Postat av: Gunvor Vennberg

Mitt inlägg var inte helt allvarligt menat, just p g a svårigheterna att dra gränsen, men också för att det är viktigt att kyrkan inte bara blir en servicekyrka som man kräver av utan att bidra med eget engagemang. Men lite brev skulle nog inte skada - för nog är det märkligt vad mycket färre gudstjänster som "hinns" med nu än för några år sedan då det var färre präster anställda i församlingen!! Luther lär ha sagt: Hellre en flitig bonde än en lat präst... Accordslönesättning per gudstjänst/förrättning kanske vore ett annat förslag. Vill de prästerna nu inte göra sitt yttersta för Gud och församlingen så kanske de gör det för mammon! Fast det kanske är politikerna som har prioriterat ner gudstjänsterna och då är det ju inte deras fel. Men visst finns det allvarliga problem i styrningen och ledningen om det inte spelar så stor roll om man uträttar något eller inte när man belastar kyrkans ekonomi med att få lön! För att inte tala om hur dåligt föredöme man är för alla som arbetar frivilligt!

2011-01-17 @ 23:12:19
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0