Söndag på måndag

Som vanligt, under sjukskrivningstiden inleddes dagen med rejäl promenad, men det var inte detta som gjorde måndagen till söndag. Nej, det var att jag om eftermiddagen kollade reprisen av gårdagens gudstjänst från St Ansgars kyrka i Uppsala. Det har nu varit gudstjänst därifrån fyra söndagar i rad. Någon av dem har jag sett som helhet, den första, för då låg jag på sjukhuset. Den andra såg jag inte riktigt hela och förra söndagens glömde jag bort - får kolla på nätet och göra även någan annan dag till söndag.

Roligt se gudstjänsterna från St Ansgar. Under några år under studietiden gick jag där väldigt flitigt. Får erkänna att jag där fick mycket av det liturgiska ideal som jag alltid sedan dess försökt omsätta i praktiken. På "min" tid var ju Anders Ekenberg förståndare på St Ansgar. Kanske minns jag liturgin under hans ledning som lite ledigare, eller beror det på att det var större andel ungdomar i kyrkan på den tiden? Roligt dock att se Bertil Murray - gruppledare för Frimodig Kyrka i kyrkomötet. Fin predikan av Bosse Brander.

För att gälla som studentförsamling var det ju förhållandevis många äldre personer med bland gudstjänstfirarna. Vad beror det på? Kanske på att de människor som hört till den högkyrkliga väckelsen, och vill leva i ett gudstjänstliv enligt det stuket, numera har allt färre ställen att gå till så dom dras till de få oaser som finns. Svenska kyrkan har ju nu som helhet i snart tjugo år - i vissa stift betydligt längre - i princip haft prästvigningsstopp för högkyrkliga prästkandidater (och andra "kvinnoprästmotståndare"). Några enstaka undantag som lyckats slinka genom fångstnäten på senare år förändrar inte grundfaktum: svenska kyrkan håller på att göra sig av med några av sina viktigaste, genuinaste och mest bärande andliga strömningar.

Så fick även jag chans att vara kyrksuris*.

I övrigt är jag glad för idag har jag kommit mig för att städa i köket. Efter att jag gjort mig av med massor som legat och skräpat på köksbordet, på fönsterbrädan, på köksbänkar så känns det nu kalt som i ett skolkök en helgdag när jag går in i köket.

* se inlägg med det namnet på gamle kamratens blogg

- - - - - - - - -
PS. Ni som tycker det tar för lång tid komma till jobbet. Kolla in lösningen: MC så klart! Men spänn fast bältet och håll i hatten innan ni börjar titta!

Kommentarer
Postat av: Gabriel Fjellander

Samma tendens, att församlingen är äldre nu än förr ser man även i s:t Laurentii i Lund

2011-02-08 @ 23:45:17
Postat av: Gunvor Vennberg

Det är inte bara dessa veckor vi kan njuta av St Ansgar: De lägger ut gudstjänsterna varje vecka på sin hemsida: stansgar.harnvi.net Fler ex på det och vi kan ha söndag veckan lång!

2011-02-08 @ 23:59:32
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Arne Johansson

Som flitig besökare och glad "uppskattare" av den här såväl som Gunvors blogg, så kan jag väl i sammanhanget få rekommendera gudstjänsterna från S:t Pauli församling i Göteborg som finns på webben. Gå till hemsidan

http://www.mildmedia.se/stpauli/

och välj "Lyssna-närradio". Där finns ett bibliotek med aktuella gudstjänster - oklippta, med god förkunnelse och jublande musik!

2011-02-09 @ 23:25:57
Postat av: Tobbe

Tack Gunvor och Arne för länktipsen. Jag lägger in dem bland favoriter i webläsaren.

2011-02-10 @ 10:13:05
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: den gamle kamraten

En helt annan sak: Växten! Den arma blomman! Du glömmer väl inte att vattna nu när det är torsdag?

2011-02-10 @ 14:31:24
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Blomman är vattnad! Återkommr om dess öden och äventyr.

2011-02-10 @ 21:58:02
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: den gamle kamraten

Kul!

Det ser jag fram emot. Reseskildringar är alltid intressanta. Liksom näradödenupplevelser.

2011-02-11 @ 09:57:59
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0