Kulturhus

Har varit i tre kulturhus sista dygnet.
'
I går var jag i det kulturhus i Luleå som kallas just Kulturens hus. Vi var en grupp från församlingen som satt i ett litet konferensrum tillsammans med två representanter för kyrkokansliet som skulle lära ut det nya budgetsystemet. Trots min tidigare (flera gånger) uttalade skepsis mot allt som kommer från Svenska kyrkans nationella nivå får jag erkänna att dagen var intressant. Jag tvingas också ge min gamle kamrat rätt i att det nog finns ett och annat som trots allt är lite finurligt i det nya tänket. Den stora fördelen var dock att få saken förklarad för sig av folk som inte bara är ekonomer/administratörer utan som har erfarenhet från det kyrkliga golvet. En av föreläsarna berättade att hon jobbat som kyrkomusiker tidigare. Redan innan hon sagt det hade man en tydlig känsla av att här är en person som vet vad hon talar om.

I flera avseenden kände jag också att jag fick rätt i mina invändningar mot det nya, sådant det hittills presenterats för oss. En sak som jag fört fram i vår församlingsledning - efter det att jag uppmärksammats på saken av en kollega med god syn för det kyrkliga - diskuterade vi också med experterna och kollegans syn som jag framförde visade sig vara riktig. Det innebär att församlingen i fortsättningen slipper en utgift på flera tiotals tusen kronor varje år, vilket dom alltså redan i onödan gjort sig av med de senaste tio åren. Givetvis förväntar gode kollegan och jag oss att vi får någon form av gratifikation för denna ekonomiska församlingshjälp. En vecka i Rom på församlingens bekostnad, tex!

I Kulturens Hus pågick även något slags tornedalstemadag. Där mötte jag författaren, och gamle vännen sedan snart 40 år, Bengt Pohjanen. Han var där för att lansera sin senaste bok. Givetvis köpte jag ett ex och fick personlig hälsning skriven. Bengt passade även på att fråga ut mig vad jag mindes av en episod i Uppsala 1978 när Ulf Ekman försökte driva ut demoner ur honom. Händelsen ska omnämnas i tredje delen av Bengts memoarer. Kanske ska man även läsa första delen av Ulf Ekmans memoarer. Händelsen finns kanske med även där.

I dag var jag under eftermiddagen i det äldsta kulturhuset i staden: Domkyrkan. Numera existerar ju inte begreppet religion i samhället, det ses mer som en kulturyttring. Tre dop och en vigsel blev dagens facit.

När jag for därifrån såg jag att bilköerna tätnade när man närmade sig det största av stadens kulturhus: isladan. Insåg att jag ju skulle hinna perfekt till Luleå-Djurgården. Jag testade, jo, det gick att få en bra plats. När han som satte sig på raden framför mig såg min prästkrage så lutade han sig mot mig och sa "nu får du knäppa händerna så det här går bra". Jag kan väl inte precis säga att jag knäppte händerna så dom vitnade men Luleå tog ledningen med 2-0 i första perioden. I pausen viskade jag tillbaka "nu är det din tur att knäppa händerna". Men det hade man inget för. Andra persioden förlorade Luleå med 3-0. Bäst ta tillbaka det andliga initiativet i tredje och, jo, Luleå vann sista perioden med 2-1. 4-4 efter full tid således. Tänkte väl att det nu var okände publikkompisens tur att bedja, och vad hände? Djurgården gjorde mål i numerärt överläge och tog extrapoängen.

Återstår att se vilken slags kultur man ska ägna återstoden av kvällen åt. Duger det att läsa Bengts bok Tungan mitt i munnen, eller är det mer kultur med Sudoku?

Kommentarer
Postat av: maria

"Episoden 1978" låter ju helt absurd. Får mig att fnissa där jag sitter i min gamla soffa på söndagskvällen. Mycket ska man höra innan öronen trillar av.

2011-12-04 @ 22:03:16
Postat av: SSu

Kollega!

Fortfarande räknar vi i dagar, snart i veckor, din tid som du alltfort tillbringar i kulturens hus. Nytt inlägg på bloggen snart? ;-)

2011-12-13 @ 16:57:23
URL: http://stigsundstrom.wordpress.com
Postat av: Ann O Nym

Hörru SSU när kollegan nu intresserar sig för annan kultur än den på två hjul så ska vi glädja oss åt det men det är nog någon form av bloggfasta på gång

2011-12-13 @ 22:01:40
Postat av: SSu

Sant! Adventstiden är ju också en fastetid (nu tror jag att vi tagit över Torbjörns blogg:-)).

2011-12-14 @ 06:57:08
URL: http://stigsundstrom.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0