Rökelse

Intressant det som min gamle kamrat berättade i kommentar till föregående inlägg, nämligen att astmatikerna klarade sig trots det ivriga "rökandet" i Älvsby kyrka. Det har sagts mig i div sammanhang att om man vid rökelse i kyrkan använder "riktig" rökelse (vad nu det är) så är den av den beskaffenheten att astmatiker tål den även om dom är överkänsliga för annan rök och rökelse. Stämmer det? Vet någon?

F ö har jag under min bloggfasta fått vikariera som rökelseansvarig. Under min semestervecka i början av april bodde jag några dagar hos prästkollega söderut. En av dagarna skulle han förrätta begravning av man bördig från Finland. Då sorgehuset för samtal befann sig i prästgården såg dom ett rökelsekar och då dom hade sin bakgrund i ortodoxa kyrkan beslöts att prästen skulle använda rökelse i begravningsgudstjänsten. Sagt och gjort: både präst och medhjälpare och kors och ikon och kista och gudstjänstdeltagare beröktes. Undertecknad fick iklädd röcklin och stola assistera och bära rökelsekaret till graven där det beröktes igen. Prästen sjöng även en ortodox bön som används vid begravningar vilket gav en fin känsla.

Ingen tvekan att det ger en härlig känsla med rökelsedoften. Visst talas det om dofter även i andliga sammanhang i Bibeln.

Vi "protestanter"* har ju lätt att ifrågasätta sådant som vi betraktar som "yttre" saker i religionsutövningen. Av någon anledning skulle det inte vara lika "äkta". Problemet är bara att alla "äkta" betenden snart även dom blir mönster och "yttre" handlingar.

* tror att jag redan någon gång berättat - men det värdefulla förtjänar upprepas - att Kyrka och Folks redaktör Fredrik Sidenvall för några år sedan höll ett föredrag inför Kyrklig samlings samarbetsråd på temat: "Är lutheraner protestanter?" Svaret på frågan blev snarast nej eftersom ordet protestant numera är så fyllt av reformert innehåll att det till stora delar är främmande för en lutheran. Vi är snarast katoliker, evangeliska katoliker, dock, inte romerska.

Kommentarer
Postat av: PO

Jag går regelbundet på Ökenmässor i Högalids kyrka i Stockholm. Där används rökelse mer än i vilken katolsk mässa som helst. Jag är astmatiker men har inga problem med denna rökelse.

2011-04-27 @ 22:21:40
Postat av: Tobbe

Tack PO för dina ord.

2011-04-28 @ 01:53:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0