Nu vilans dag förflutit - utan Yoga och Qigong

Eftersom jag bor i kyrkstugan under helgen så blev det att gå i kyrka i Nederluleå församling. Ursprunglig plan var att befinna mig i Karleby i Österbotten och just för det ändamålet hade jag sett till att vara ledig denna helg. Nu blev den resan inte av pga sjukdom i familjen så jag stannade hemma. Här i närheten finns två kyrkor. Jag valde bort den ena och tog den andra.

Vid kyrkkaffet fick jag en del frågor om och synpunkter på det jag skrivit om Qigong och Yoga. En av bordsgrannarna menade att det ur kristen synpunkt måste vara nå´t skumt med Yoga. Han hade nämligen lagt märke till att personer som deltager i dylikt först betraktar det som en ren träningsmetod men sakta men säkert glider in i ett tänkande där ens syn på livet, målen i livet, var meningen med livet hittas osv förändras och inte är det Kristus som är det tydliga svaret. (De ordagranna formuleringarna är mina men jag hoppas jag uppfattade saken rätt).

En annan vid bordet frågade mig om ett ställe i må-bra-branschen som finns i staden.* Påståendet var att också många kristna (laestadianer) går dit och frågan gällde om det inte i dylikt sammanhang finns sådana kopplingar till nyandlighet att man bör vara försiktig (hoppas även här att jag fattade det ungefär rätt). Då jag inte kände till stället ifråga så kunde jag givetvis inget bestämt säga, men sade lite preliminärt att jag nog blir betänksam. Efter att under eftermiddagen kollat lite på nätet så blir jag
1. lite mer betänksam
2. ännu mer betänksam
3. klart avvisande

Att rätt bedöma må-bra-branschen kräver kunskap, urskiljningsförmåga och andlig klarsyn, men är svårt ändå. Givetvis finns i dessa blandningar av må-bra-tekniker, skönhetsbehandlingar, massage, enrgimassage**, mental träning, fysisk träning, avslappning mm mm säkerligen sådant som är både verksamt (tex vissa "naturläkemedel") och/eller helt ofarligt och oförargligt. Men det finns också (numera) tydliga inslag av nyandlighet - vilket i praktiken för oss västerlänningar oftast är en form av "sockrad" hinduism eller buddhism.

När jag på nätet såg lite av vad det aktuella stället erbjöd så började new-age-varningsklockan ringa lite svagt i huvudet.

Om jag nu för en stund talar lite mer generellt och inte om något speciellt ställe så kan man säga att om du träffar på ord som 

energi
aura
kristaller
arom
healing***
 
då bör varningsklockorna börja ringa i ditt huvud. Träffar du dessutom på orden chackra eller kundalini då ska du hoppa ut genom fönstret (om du är kristen alltså och vill bevaras i tron).

Alltså när jag såg att det ställe jag fått uppdraget uttala mig om erbjöd kundaliniyoga då blev det ju brandlarm i huvudet på mig.

Kundalini är nämligen en hinduistisk gudinna och kundaliniyoga är en hinduistisk frälsningsväg. Givetvis presenteras den senare för oss oftast i sedvanlig sockrad form: det handlar då om att finna sig själv; om att finna sin inre sanning; att komma fram till vad man egentligen vill själv osv.

Låter ju oerhört fint. Problemet är bara att om man bejakar dessa tankegångar så kommer man sakta men säkert att glida ifrån den kristna tron som säger att sanningen inte alls finns i oss utan bara hos Jesus och att den bara kan nå oss på ett enda sätt, nämligen genom Guds uppenbarade ord som är evig sanning. 

Som sagt: först i lite försiktig sockrad form. Ungefär som i paradiset. Se vilken god frukt. Inte kommer ni att dö. Era ögon kommer bara att öppnas. Men när vi fastnat i garnet så är det ren och skär hedendom.

I korthet är kundalini en gudinna i bild av en orm som anses ligga hoprullad längst ner i kroppen. Genom div yoga mm ska den fås  att ta sig upp genom kroppens energicentra (shackra) och när den nått högst upp så blir man "frälst" genom att ens själ (athman) förenas med Gud ("världsanden" brahman). Läs en Wikipediaartikel om kundalini här.

Jag fick frågan om en kristen borde besöka dylikt må-bra-ställe. Min motfråga är: om det aktuella stället (som säkert också kan erbjuda sådant som som gör att man "mår bra" och får bot mot div krämpor) också är ett ställe där man s a s "med andra handen" även utövar det som i sin egentliga form är ren och skär hinduistisk religionsutövning - är det då en lämplig plats för en kristen?****

* jag undviker att nämna det vid namn för att göra frågeställnigen mer principiell

** "Energi" är ett vanligt ord i dessa sammanhang. Oftast tror man kanske att energimassage bara är ett lite annorlunda sätt att knåda på kroppen. Och i praktiken är det kanske ofta det, men bakom ligger en hinduistisk människosyn som menar att i vår kropp (vårt väsen) finns div energier som flödar omkring alt blivit bundna och nu gäller det att få dom att flöda rätt så att rätt andlig verkan kan uppnås.

*** healing betyder ju helande men används i nyandliga sammanhang oftast i sin engelska variant. För en kristen är saken mycket enkel: det enda "helande" (utöver sjukvårdens) vi bör befatta oss med är det där Jesus Kristus är den verkande kraften (i praktiken: förbön i Jesu namn och smörjande med olja enligt apostelns ord i Jak 5)

**** det påstods i kyrkkaffesamtalet (och jag tycker mig själv ha anat det och även fått frågor om det) att också många laestadianer - jag har ju i några inägg skrivit rätt positivt om den rörelsen så nu kan väl lite kritik vara på sin plats - är förvånansvärt aningslösa inför mötet med den förklädda nyandligheten i må-bra-skepnad. Varför? Kanske därför att predikanterna är så fast i att varna för "denna världens hala dansgolv", alkohol och biografer att man inte ser de moderna sätt på vilka djävulen klär ut sig till en ljusets ängel.

Det som gör detta ännu mer tragiskt är att denna aningslöshet inför (delar av) nyandligheten ofta kombineras med aktiv motvilja mot andlig förnyelse i kristenheten och att sådana möjligheter som personlig förbön, förväntan om Andens nådegåvor i funktion i församlingen mm oftast nonchaleras eller t o m motarbetas ("det är nåt nytt i kristendomen"; "så har vi aldrig gjort"; "vad ska andra säga" osv osv). Man kommer osökt att tänka på profetordet om att överge de friska brunnarna för brunnar med sämre vatten 

Kommentarer
Postat av: SigridL

Någon av mina vänner sa, apropå saker som gränsar till New Age och liknande, att man vet inte vad man får in bakvägen. Det finns all anledning att vara tveksam tror jag. Och vi behöver inte lägga till något till det vi redan har, rent läromässigt. Vad gäller kroppsliga övningar finns väl fortfarande motionsspår och sådant.

2010-09-13 @ 08:12:41
Postat av: Jan Andersson

Förstår jag dig rätt om jag drar den slutsatsen att t.ex hinduism eller buddism är så pass "starka" att de kan ta tron av en kristen på ett "indirekt" sätt som att man utövar qigong e.d utan att själv mena sig aktivt utöva den religionen? Hoppas inte det, för den styrkan/förmågan vill jag verkligen inte se hos andra religioner ;-)



Vad jag däremot kan tänka mig verkar hos människor som utövar Yoga m.m är samma sak som kan drabba oss alla om i princip vad som helst får bli "nummer ett" i vårt liv. Tänker på de som gör sig "avgudar" av allehanda slag. Ett vanligt exempel är väl sportens grepp om människans "själ", men det kan vara i princip vad som helst, kanske t.o.m frimärkssamlande, hehe! När detta sker så tonas behovet av Gud/Kristus ned och vips är man på en farlig väg.

2010-09-14 @ 06:41:53
URL: http://jrabaggis.blogspot.com/
Postat av: Tobbe

Jan!

I första hand handlar det givetvis om det du skriver i ditt andra stycke: vad blir prio ett i mitt liv?



Men i andra hand även om vilka grundläggande synsätt det för med sig. Så som jag skrev i inlägget att om jag ständigt matas med synen att man ska finna sig själv, sin inre sanning mm så tror jag det även ganska lätt till sist blir en "innehållslig" kunkurent till tron, vilken, som sagt lägger "sanningen" hos Kristus.



Men för det tredje så tror jag att dessa tekniker - om man verkligen fördjupar sig i alla dess allt mer avancerade steg - på sikt visar sitt "rätta ansikte". En ganska snabb koll på nätet - där man inte bara läser de "sockrade" reklamerna för intro-kurs i Yoga (finn dig själv, bli avstressad mm) utan även läser på hemsidor där mer avancerad hjälp (i frågespalter tex) ges åt dem som kommit längre in i sammanhangen - tucker jag tydligt visar detta.



Som jag tidigare skrivit så kan det ksnske fungera på annat sätt om man i ett tydligt kristet sammanhang - där Kristusbekännelsen alltid får vara överordnad - nöjer sig med att använda Yogans/meditationens mer enkla och grundläggande steg som en hjälp mot avslappning och koncentration i bönen och kontemplationen.



Men utanför ett sådant sasmmanhang finns ju ingen som helst motkraft eller gränsdragare och då tror jag som sagt att man på sikt, om man vandrar hela vägen, kan hamna i vad som helst.



2010-09-14 @ 07:35:02
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Tobbe

PS. Mina ord om att man bör hoppa ut genom fönstret ska givetvis fattas bildligt!

2010-09-14 @ 07:37:46
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Niclas Larsson

Tur att du sade det, jag som precis var på väg...



Nåväl, jag tror vi är ganska överens om allt detta och jag tror att det bottnar i vad Anders Piltz skriver i någon artikel att många kristna har förlorat nåden ur sikte. De lägger huvudaspekten av tron under lagen (den gyllne regeln el.dyl.) men glömmer nåden som kommer från himmelen. Skrev han inte om detta också i "Se ansiktet"?



Jag menar hur som helst att vi skall förlita oss på nåden för vår själs hälsa men att olika tekniker för bön eller meditation inte i sig behöver vara ngt som strider mot den kristna tron, men att de kan bli flyktvägar från samvetsrannsakan och därmed hindra andlig växt och mognad.

2010-09-14 @ 21:59:11
Postat av: Per-Eric Simma



Du glömmer att ta upp en fråga, som är nog så viktig.



Många människor är mycket skeptiska till andliga krafter, och även om de far till dylika ställen och blir hjälpta av behandlingen, så föredrar de att tro att hjälpen bara var rent "mekanisk".

De är helt enkelt nöjda med det och tror sig inte behöva bry sig om hur hjälpen uppstod och vad som var grunden till det.



Men om det nu är som det står i Bibeln, så finns det ju faktiskt andra som har krafter, och som vi absolut inte ska ta hjälp av.

Att bli frisk med hjälp av till varje pris, kanske inte alltid är meningen.

2010-09-14 @ 23:51:54
URL: http://pesimma.blogspot.com
Postat av: marianne micella

Det finns helt klart andra krafter som vi inte ska ta hjälp av. Det finns också mycket som vi inte vet om människokroppen. Jag vet att mycket av den kunskapen fångas upp och beskrivs på ett väldigt märkligt sätt av många som utövar komplementär medicin. De hittar en egen förklaringsmodell för att kunna arbeta efter ett system som faktiskt fungerar. Det betyder inte att andemakter är i farten bara för att majoriteten av det vetenskapliga etablissemanget fokuserar på ett visst sätt att se på olika processer i kroppen. Traditionellt handlar detta om kemi, skriva ut mediciner alternativt kirurgi. Elektronik används i huvudsak för diagnosticering men även ibland som behandling. Trors detta har läkare 0 studiepoäng i elektronik. Energier i kroppen kan också beskrivas på ett vetenskapligt sätt, och görs också av mycket framstående forskaren även i sverige, men får tyvärr ofta tas i beslag av luddigare formuleringar. Jag har själv utforskat detta område under två års tid och är helt överens om att komplementärmedicinens andliga inslag är ett angeläget ämne att syna, och vill absolut varna för att lättvindligt ta till sig allt som finns att tillgå. Men detta är ingen enkel sak, och det finns mycket hjälp att få som INTE handlar om new age. Hindra inte de som behöver från att söka hjälp.

2010-09-17 @ 11:57:25
Postat av: Tobbe

Både Per-Eric och Marianne tar upp angelägna frågeställningar. Samtalet behöver fortsätta. Kanske bidrar jag så småningom till det här på bloggen om andan faller på.

2010-09-17 @ 21:32:08
Postat av: BiLLE

Tack för inlägget!! Mycket sakligt..



Skulle vara mycket intresserad av vilket behandlingshem du skriver om!?



jag har själv flera laestadianska vänner/bekanta som besökt ett behandlingshem i Luleå, har försökt kolla upp stället mina bekantar har besökt, men kan inte hitta någon information/koppling till österländska metoder som skulle tyda på "New Age". Fastän de metoder mina bekantar har beskrivit låter som någon typ av healing.. kan du skicka på mail till mig ifall du inte vill publicera här?



Skulle vara mycket tacksam för hjälp!? :)

2010-10-19 @ 22:35:17
Postat av: Tobbe

BiLLE



Du får epost.

2010-10-20 @ 13:15:25
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Linnea

Mycket bra inlägg. Sakligt å man märker att de ligger kunskap bakom det.

Vill bara vara helt säker på att det är samma ställe som jag tänker på som du skriver om så om du skulle kunna skicka ett mail med det till mig. Funderar på i princip samma sak som bille...

Tack på förhand. Och du har en mycket fin blogg! :)

2011-01-12 @ 11:29:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0