Alternativa gudstjänster

Denna helg har Luleå Fridsförbund stor möteshelg (OBS! inte stormöteshelg!) i bönhuset. Ikväll var jag där. Fick lyssna till tre predikningar, alla tolkade; en från finska till svenska, två från svenska till finska. Det är något annat än framtidsforums sändningsgudstjänstinledning där hälsningen lästes på svenska, meänkieli, finska och samiska. Jag menar: på framtidsforum var detta inte nödvändigt, alla närvarande förstår svenska så bra att dom kan uppfatta denna korta inledningshälsning. Alltså var det en ren symbolhandling. I bönhuset däremot, där tolkar man för att alla ska kunna förstå predikan. Och alla som förstår båda språken underkastar sig med glädje att lyssna till en mycket längre predikan. Det är en handling som betyder nåt.

I ett inlägg i våras beskrev jag hur jag på pingstafton kom på MC:n från Pingstrundan i Pajala till kvällsgudstjänst i Pello. När gode vännen och kollegan Stefan upptäckt att en bara svenska-förstående person inkommit så sade han på finska (ungefär) vi behöver tolkning och nickade åt tolkens håll varvid han gick fram och började tolka till svenska och ingen i lokalen reagerade och tyckte det var märkvärdigt. När den beredvilligheten finns, då behövs inte en massa symbolhandlingar att läsa korta liturgidelar på en massa språk.

I morgon besöker jag bönhuset igen och hör tolkade predikningar. På kvällen predikar jag själv (med tolk!) i samband med mässa (men bland laestadianer heter det fortfarande nattvardsgudstjänst) i Örnäsets kyrka kl 18. Ni får gärna be för mig - och gör det gärna även inför söndagen då jag firar högmässa (andra mässan på blott 17 timmar) i mitt vanliga sammanhang - Hertsökyrkan. Garanterat ojämlik* högmässa utlovas: två manliga präster och manlig organist; Jesus förutsätts helt oproblematiskt ha varit man och Gud kommer att omnämnas som han, inte hon eller hen!

I kväll sover jag i kyrkstugan. Den är en den. Och ändå har den inte varit på Framtidsforum.
* i den elektroniska utvärderingsenkät som jag fyllde i på jobbet idag fanns en fråga i vilken mån man trodde att man för framtiden skulle påverkas av det upplevda på Framtidsforum. Givetvis valde jag svarsalternativet inte alls eller i ringa mån eller hur det nu var formulerat.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

och en församlingsVÄRD??

2010-09-04 @ 11:17:01
Postat av: Olov

Måste du verkligen vara så spydig mot dem som inte är höglyrkliga och inte är motståndare till kvinnliga präster? Du sprutar ut gift!

Jag ser inget fromt i detta.

Borde du inte be biskopen och hans medarbetare om ursäkt för dina onyanserade kommentarer ang. Framtidsforum?

2010-09-05 @ 09:41:29
Postat av: Tobbe

En person har under signatur av bara förnamn skrivit en kommentar till detta inlägg i vilket han kraftigt kritiserat mig för mina skriverier om Framtidsforum. Jag har valt ta bort kommentaren.



Inte därför att jag inte tål kritik men därför att jag anser att synpunkter bör framföras öppet så jag vet vem som skriver. Själv framträder jag ju känd. Om det ska vara "fair play" så ska den som kritiserar mig också kunna identifieras.



(Jag har tidigare uttalat att jag helst vill ha kommentarer under fullständigt namn. Gäller särskilt när det är allvar. Mer skämtsamma kommentarer spelar mindre roll. Vissa personer är också kända för mig under sina signaturer eller kan identifieras genom sina epost- eller hemsides/bloggadresser.)

2010-09-05 @ 16:37:14
Postat av: Kyrkvärd i bärplockartid

Örnäskyrkan fullsatt, drygt 500, varav cirka 420 kommunikanter (man håller fast vid gamla sättet att konfirmerade "går fram").

På tal om "han". Kopiatorn och kaffeautomaten på jobbet kallas alltid "han", framförallt när de krånglar. Jag brukar då protestera, men får bara skratt tillbaka. :)

2010-09-05 @ 21:03:24
Postat av: den gamle kamraten

I Luleå stifts mellersta kustlands dialekter är solen en "hon", månen likaså. Om tid säger man "Hon - klockan - är tie i fyra". Almanackan är också en "hon". Det som styr och reglerar tillvaron är "hon". Betyder det något?

...skojar Stig. :)

2010-09-06 @ 16:21:09
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: f. Johan

Torbjörn, skulle du inte kunna skriva en eller några bloggar om inklusivt språk, både i fråga om Gud och i förhållande till varandra? Det hade varit väldigt intressant att läsa om!



Frid

2010-09-06 @ 18:56:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0