Kyrkomötet - dag 2

Morgonen började som vanligt med möte i gruppen vilket inleddes med morgaonandakt av Hans Weichbrodt där han gav en mycket intressant utläggning av Jesu ord om att dödrikets portar inte ska bli Guds kyrka övermäktiga.

Förhandlingarna inleddes med omröstning kring det som vi debatterat igår. Två gånger drevs omröstningarna till rösträkning. Ena gången gällde det förslaget om att riva upp fjolårets vigselbeslut. Onödigt rent sammanträdesmässigt givetvis, eftersom en förkrossande majoritet var emot att riva upp beslutet. Men vid rösträkning (som sker genom att man trycker på knappar på en dosa) så kan det visas hur var ock en röstat. Andra gången det drevs till rösträkning var det jämnare, 121 för utskottets förslag och 120 mot.

Sedan debatterade vi i tur och ordning: återstående betänkanden från Gudstjänstutskottet sedan Organisationsutskottets och Tillsyn- och uppdragsutskottets betänkanden. Två frågor innebar längre debatter: frågan om friare församlingstillhörighet (ska man kunna välja att tillhöra annan församling än den där man är skriven) och frågan om arbetsformer i förändring (ska en församling kunna driva "bolag" och hur ska tex kyrkoherdens roll i så fall vara?). Den förra frågan har diskuterats nästan årligen i årtionden. I årets utskottbehandling så hade utskottet som vanligt föreslagit avslag på motionerna, men sju av utskottets ledamöter hade reserverat sig. Då utskottet har femton ledamöter så betyder det att majoriteten var knapp.  Frågan lär återkomma. Ska bli spännande att se hur det går i omröstningen imorgon.

Trevlig lunch på italienska restaurangen som ligger i de lokaler som "kristna bokstugan" hade på "min tid". Nu samlas vi snart till middag. Det blir en trevlig kväll.

Två telefonsamtal hanns också med under dagen. I det ena fick jag förfrågan om att predika vid en av helgens gudstjänster i bönhuset, vilket jag accepterade. I det andra gällde det om jag kan åka som ersättare på stiftsfullmäktige i november, då en av de våra har förhinder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0