Kyrkomötet - dag 1

Nu är man här igen. Som vanligt blev det nästan trettio minuters onödig väntan på Arlanda eftersom Uppsalabussen gått för tre minuter sedan när jag kom till hållplatsen och fick vänta på nästa. Denna gång bor jag på Hotell Upplandia. Nu har jag under fem år snart vandrat runt bland alla Uppsalas kyrkomötesboenden: Fellstedtska, Hotell Linné, Hotell Uppsala och nu Upplandia.

Roligt att träffa gänget igen. Som vanligt har vi roligt under mötena i vår grupp. Kl 15 började det gemensamma mötet. Några val, dels till Läronämnden och sedan något fyllnadsval efter person som lämnat sina uppdrag. Läronämnden, som består av biskoparna och några teologer, och som ska yttra sig över frågor som har läroberöring, blir mer och mer ett skämt. Det känns alltmer uppenbart att även denna grupp väljs politiskt även om det sägs att det ska undvikas. Helt klart finns många andra teologer i vår kyrka som på allvar skulle kunna bidraga till att Läronämnden blev en (mer) riktig bevakare av läran.

Efter fjolårets kyrkomöte med den stora spänningen kring äktenskapsbeslutet så känns årets kyrkomöte lite avslaget. Motionen om att fjolårets beslut ska rivas upp kommer givetvis inte att bifallas. Inte blev det mycket debatt heller. Bara tre från Frimodig Kyrka var i talarstolen i den frågan. Inga andra frågor än så länge där det hettat till ordentligt. Lite tendens till debatt när Gudstjänstutskottets betänkande om alkoholfritt nattvardsvin och glutenfria oblater skulle behandlas. Sannolikt går utskottets förslag igenom att kyrkomötet inte ska göra någon reglering utan man får hantera dessa frågor lokalt.

Det enda inlägg som drog ner lite skratt och applåder stod givetvis FK-ledamoten Fredrik Sidenvall för. Han avslutade ett av sina inlägg om nattvardsvinet genom att citera den ursprungliga oförändrade versionen av refrängen till väckelsesången "O, sällhet stor":*

När världen sina sorger har
har vi det bästa vinet kvar.
Halleluja, halleluja...

Kvällens stiftsmiddag var trevlig. Givetvis avstod vi från att lyssna på hockey under maten. Däremot pratade vi hockey och då jag berättade för biskopen att vi är några präster i stiftsstaden med omgivning som funderar på att gå på hockey tillsammans, så var han klart positiv till att följa med.

Båda stiftslagen vann har jag nu sett på sportnytt; Luleå över AIK och Skellefteå över Linköping. Heja Luleå stift.

Biskopen avslöjade också innan vi skildes från middagen att stiftets kyrkomötesledamöter till våren (vår och vår, slutet av mars) kommer att bli inbjudna till ett möte ihop med stiftsstyrelse och domkapitel.


* den version som gällde "innan nykteristerna satte klorna i väckelsen", för att citera Fredrik när vi om aftonen vandrade hem till våra hotell.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Så här löd vers 2 i Frykmans version:



Det är så gott att älska Gud

som först har älskat oss,

så gott att vara Kristi brud

och slippa att förgås.

När världens fröjd en ände tar

har vi det bästa vinet kvar.

Halleluja, halleluja,

halleluja, vår Gud!



Frykman var nog nykterist redan från början, men inte satte han sej för att censurera evangelisten Johannes för det! I Stora Nätpsalmboken 2010 är vinet tillbaka, men versen är något bearbetad för att mildra det enligt somliga lite självgoda intrycket. I Joh. 2 står det ju faktiskt att "DU har sparat det bästa vinet ända till nu." Och det bjuder han på!



Det är så gott att älska Gud,

som oss har älskat först,

så gott att vara Kristi brud

och slippa evig törst.

När världens fröjd en ände tar

har han det bästa vinet kvar.

Halleluja, halleluja,

halleluja, vår Gud!

2010-10-27 @ 10:53:31
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Anonym

Stora Nätpsalmboken 2010 har f.ö. adressen www.psalmboken.blogspot.com. Man kan även spana in den lite lättsammare samlingen www.missionsmusik.blogspot.com - eller den lite halvofficiellare www.svps1986.blogspot.com (ursäkta reklamen). Hälsa gärna AF-stipiendiaten Fredrik Sidenvall från mej och fråga om han har några texter jag får publicera i mina nätpsalmböcker!

2010-10-27 @ 10:56:30
Postat av: Tobbe

Ja, jag har lärt mig det: jag slår aldrig Andreas på fingrarna när det gäller citat ur psalmer eller sånger.



Givetvis inget fel med nykterism men när den blir så känslig att t o m omnämnadet av ordet vin med tydliga bibliska refernser blir omöjligt då har det gått lite till överdrift.

2010-10-27 @ 18:15:43
Postat av: Gunvor Vennberg

Det blir särskilt löjeväckande när versen faktiskt handlar om det nya vinet i Guds rike: Tänker nykteristerna tacka nej till himlen eftersom det dricks vin där??? Tycker månde dessa nykterister att det inte går att umgås med en "frossare och drinkare" som Jesus...

2010-10-27 @ 23:42:12
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: sven-åke nilsson

Jag vet inte om det är sant men då man sjöng Kalle Chevens vals som allsång inom IOGT eller om det var NTO. Så blandade man inte sitt kaffe med kron (ett slags brännvin) utan man gjorde om sången till "jag dricker mitt kaffe med sked". Så, det var nog inte bara väckelsen sånger och texter som gjordes om.

2010-10-28 @ 13:55:30
URL: http://karesuandoherden.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0