Äntligen hemma

Efter nästan en vecka.

Trevlig kväll hade vi igår. Sov gott på litet hotell i Östersund. På morgonen besök tillsammans med bror och svägerska hos jubilaren på sitt äldreboende, sen bilfärd mot Umeå. Sista sträckan blev det buss, ja allra sista sträckan, om man ska vara petig, blev det promenad. Från busshållplatsen vid Högskolan (lär mig aldrig säga Luleå tekniska Universitet) och hem.

Posten hämtad från grannarna som tömt brevlådan under min bortovaro. Det mesta genomläst, i alla fall genombläddrat. En av de saker jag fastnar för är gågna tisdagens Dagen. Där har man en illustration till de olika nomineringsgruppernas i Kyrkomötet storlek  Bilden visar en yta i form av en halvcirkel, uppdelad i olikfärgade olika stora "tårtbitar".

I en grupp hade man satt riksdagspartier och under den rubriken inräknades enligt bildtexten även "nomineringsgrupper med sitt ursprung i riksdagspartier". I högra delen fanns övriga. Det mest uppenbara felet i grafiken var att SD (Sverigedemokraterna) satts i gruppen övriga, inte bland riksdagspartier.Tanken låter sig luras av tanken? SD är ju så skumma (och så särbehandlade av alla) att det inte är möjligt att dom faktiskt är ett riksdagsparti.

När jag spanade in grafiken på Dagens hemsida - vilket du också kan göra här - så såg jag att man rättat denna fadäs.

Men då återstår frågan varför riksdagspartier och grupper med ursprung i partier ska stå i samma grupp. En del av de senare vill ju tydligt betona att dom inte har någon koppling till sitt parti och att dom är helt självständiga. Men kanske ville Dagen visa på det i grunden stora politiska inflytandet i kyrkan. Det är ju vällovligt.

Kanske kunde man sätta riksdagspartigrupperna i ett gäng (s, m, c och sd),* de halvpolitiska (krist-, folk-, miljö-, vänster-partister i svenska kyrkan i en annan grupp) och så de övriga i en?

Men då återstår ju frågan varför de icke allmänpolitiska grupperna POSK, FK och ÖKA sk rubriceras som övriga. Betyder inte det att (riksdags-)partierna omedvetet framställs som de riktiga, normgivande. Man kunde ju tänka sig att POSK, FK och ÖKA kallades kyrkliga nomineringsgrupper och partierna (+ grupper sprungna ur partier) för okyrkliga. Orden styr tanken, eller hur!

Man kunde ju också välja alternativet att rita in grupperna i storleksordning. Då skulle man se några intressanta saker, tex skulle det bli tydligt att det finns fyra storleksgrupper

s 71 mandat
m, c och POSK 33-41 mandat
Kr, Fisk, FK 13-18 mandat
Visk, SD, Mp, ÖKA  3-8 mandat (Seniorpartiet, Kyrkl saml i Visby 1 vardera)

I en sådan uppdelning hamnar opolitiska POSK tillsammans med de tre näst största, inte nere i hörnet av "övriga". Det visar sig då också tydligt att de Frimodiga är lika många som folkpartisterna. Annars är det lätt att tanken luras att alla med anknytning till ett parti automatiskt skulle vara större och mäktigare.

Med statistik och grafik kan man uppenbarligen visa vad man vill. Nu har jag visat vad jag vill.

Nu blir det en vilodag innan jobbet börjar på tisdag.

* detta skulle ju tydligt visa att s, m och c är samma typ av nomineringsgrupp som sd, nämligen ett parti, och som sådana har dom alla som åtminstonen en del av sitt kyrkoengagemang att detta ger dem ett verktyg för att erövra mer (alt inte tappa) inflytande på den världsliga scenen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0