Vinpoesi

Sitter med höstnumret av Allt om mat. Det är det nummer som är Vinspecial 2010. Där har ett gäng vinkännare smakat sig igenom hela Systembolagets sortiment och indelat de röda respektive vita vinerna i klasserna fynd, mer än prisvärt, prisvärt, ej prisvärt. För en total vinamatör som jag blir ju detta lite snårigt. Ett dyrare vin som inte är prisvärt borde kunna vara bättre än ett billigare fyndvin. Eller?

Nå, hur som helst med den saken. Det som faschinerar mig när det gäller vinbedömningar det är omdömena. Jag tycker det är roligt att läsa igenom listan bara för språkets skull. Börjar med det enklaste. Vad är en rund smak? Ganska vanligt. Längd kan jag få någon slags idé om. Man fortsätter bland de röda fyndvinerna. Attraktivt - den bedömningen måste väl bero på smaken, vilken som bekant är delad som... (jag har varit på kyrkomötlig språklektion!). Välbyggt - man kommer ju att tänka på när ungarna staplade byggklotsar på varandra. Mulligt ger väl helt andra associationer? Och vad är ett maffigt vin? Personligt, snyggt får en ju att tänka på en modevisning.

Eller vad säga om vinet som beskrivs som lika strömlinjeformad som en Ferrari (italienskt vin givetvis). En annan italienare får omdömet stiligt med precision och glädje. Bland de mer än prisvärda finner man ett vin som är öppet och generöst. Vad betyder det? Så vill man ju själv vara. Och vad menas med att ett vin är bredbent? Äntligen kommer något som en amatör begriper: ett argentinskt vin sägs vara direkt gott. Det kanske man ska köpa. Bara 58 spänn. Ett rakryggat vin sägs ha skaplig balans. Tur det så inte drycken vinglar omkull. Kanske inte så märkligt att ett spanskt vin sägs vara spanskdoftande. Gammal favorit som blivit lite rundare kunde ju vara en trevlig beskrivning av en själv. Generöst med extra allt - sitter ändå ihop riktigt bra låter ju som en hamburgare. Mycket riktigt kommer det från USA. Ett lustigt vin sägs smaka både körsbärspralin och rökt korv. Det kallar jag blandning. Även vinsmakaren tycker det är ett märkligt vin. Stadigt och lite stöddigt får en att tänka på en gammal skolkompis på skolgården. Helt vilt låter som skvallertidningsreportage från kändisfest.

När vi kommer ner till de endast prisvärda vinerna finns både okomplicerade och grovhuggna. Vad är en grovhuggen dryck? Ganska trevligt i enkel stil låter ungefär som jag vill att folk ska uppfatte det när dom kommer på besök (förutsätter att jag dammsugit förstås! ). Har tröttnat betänkligt; man undrar om det är hr (el fru) vinsmakarens omdöme om sig själv. Ett australiensiskt vin får omdömet vara helt galet. Bara ingen dricker så mycket att han blir likadan, får man hoppas. Nästan teologiskt låter det med ett oortodoxt vin.

Men det är när man kommer ner till de ej prisvärda vinerna som vinsmakarpoesin når nya höjder. Nästan direkt kommer ett spanskt lantvin som känns som lika delar blandsaft och gräs. Nästa vin som sägs ha smak av sunkigt rotmos beskrivs som ångestframkallande. Ett vin smakar målarfärg, ett annat har smak av pappersservett. Till slut blir omdömena ytterst raka: skitvin respektive av jord är du kommen. Eller vad sägs om osalig blandning av röda bär, grankvistar och tvålflingor? Men de poetiska höjdpunkterna är utan tvekan som att slicka vanillinsocker från trottoaren och smakar gamla svettiga och gyttjiga bävernylonbrallor.

När man se´n övergår till de vita vinerna så är det inte så mycket nytt i poesin, men man hittar både självsäkert och pricksäkert. Elegant mineralstramt har vi väl inte heller mött förut? Men det sista bland de vita fyndvinerna måste jag få nämna. Franskt vin från 2005, Chateau Climens. En flaska kostar 577 kr. När ett vin med den prislappen kallas fynd, då förstår ni. Vad blir då omdömet? Flytande religion. Kanske ska man lura sina kollegor att sats en hundring var så kan vi provsmaka gemensamt?

Kanske borde man provsmaka även de två vinerna insmickrande och hederlig för att få uppleva skillnaden. Inte så finessrikt men lättsamt och trevligt, låter ju som en blogg i kamratkretsen. Men mjukt och tillrättalagt måste handla om helt andra bloggar. Har någon läsare någon aning om vad ett fyrkantigt vin är? Drick inte så mycket att det blir som det chilenska vin som sägs vara vingligt!

Även bland de vita vinerna så är det de ej prisvärda som mest stimulerar formuleringskonsten: Sprucket, beskt och orent med smak av Karlssons klister. När jag var liten tyckte jag Karlsson klister luktade gott. Men jag drack det ju inte!

Jag slutar där även om det finns mer att citera. Hade tänkt sluta med ett omdöme som även passar på min gamle kamrat. Tror det var "bussigt och trevligt" el dyl, men finner det inte i hastigheten. Hittar jag igen det så får jag väl ta med en flaska vid näste besök i Älvsbyn.

Kommentarer
Postat av: omnämnde gamel kamrat

Detta var riktigt skojigt att läsa!

Har själv alltid förundrats över blomsterspråket. En annan skoj sak om vin finns i följande filmsnutt:

http://www.youtube.com/watch?v=0opMG8m-A4s&feature=related

2010-11-05 @ 23:15:12
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Gunvor Vennberg

Om "flytande religion" är så dyrt är det inte konstigt att den allt fattigare Svenska Kyrkan vill ha alkoholfri nattvard. Det är ju onekligen praktiskt att vara nykterist när man är snål, det vet jag av erfarenhet...Jesus lär ju ha gjort det godaste vin på bröllopet i Kana. I dessa budgettider kanske följande kan föreslås: Tag en droppe vin i kalken, så pass mycket att det kan sägas vara slut. Häll i vatten. Be sedan att vattnet först förvandlas till vin och att vinet sedan förvandlas till Kristi blod under nattvarsbönen.



Annars kan man ju förstås köpa nattvardsvin för kyrkomötesledamöternas arvode under en timme eller så. Det räcker till många 557kr-flaskor. Och dessutom: Mer flytande religion än kyrkomötets går nog inte att få tag i...



Med viss ironi-

2010-11-05 @ 23:45:20
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Kain

Vad sägs om "Vinet är en hädare" "Se inte på vinet som skimrar rött,som glittrar i bägaren och rinner ned så lätt.Till slut biter det som en orm,hugger som en giftorm." "Försök inte spela karl vid bägaren,ty vinet har fört många i fördärvet" ( Bibel 2000) ; )

2010-11-06 @ 22:58:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0