Vackra ord räcker inte

Jag skrev - på förfrågan från Kyrkans Tidning* - ett litet debattinlägg i densamma tidningen angående förra helgens möte i bönhuset i Luleå där represnetanter för laestadianska rörelsen samtalat med representanter för Missionsprovinsen om framtiden. Biskopen var ovetande om det hela kunde man läsa i förra veckans nätupplaga av KT, så även i dagens papperstidning. Mitt lilla bidrag till debatten kan du läsa här. Men du snubblar väl inte över stavfelet. Givetvis menar jag "lösa" inte "ösa".

När du nu ändå är inne på Kyrkans Tidnings debattsida tycker jag att du ska läsa en väldigt bra debattartikel om Kyrkans Tidning själv. Den finns här.

Och när jag ändå är inne på det kyrkliga livet så kan jag konstatera att Haparandabladet i tisdags rapporterade om det kyrkliga livet i Övertorneå församling. En helsida. Dels om nya komministern Birgitta Pirhonen som hållit högmässa till mångas glädje. Dels om Bibelhelgen i Svanstein. Inget särskilt att anmärka på skriverierna. Men väl på fotografierna. Fotograferna har gjort något som är så vanligt att vi knappt längre lägger märke till det. Men som absolut inte är en slump.

Kvinnliga prästen är fotograferad dels när hon, med huvudet vänligt på sned, talar med församlingsbor, dels när hon i en klunga av folk skriver under i konfirmandernas kyrkogångsböcker. Båda bilderna är tagna så att fotografen varit på samma nivå som de avbildade. Alltså skapar det en känsla av jämställdhet mellan de fotograferade och läsarna. De medverkande i Svanstein däremot - av vilka en i artikeln säger sig företräda dem som "inte anser det rätt med kvinnliga präster", s k "kvinnoprästmotståndare" alltså - dom är avbildade på ett kort, taget lite lite snett underifrån, vilket skapar intrycket av att dom "tittar ner" på läsaren.
Dessutom är dom fotade ensamma utan närhet av andra människor trots att det funnits timmar då man kunnat avbilda dem i samtal med människor på gården, vid matbordet och i kaffekön. Men icke!

Är det en ren tillfällighet? Absolut inte säger jag - som har en viss (!) erfarenhet av möte med journalister och fotografer. Fråga dig själv om du någonsin i en dagstidning sett en prästvigd kvinna avbildad så att hon upplevs "titta ner" på läsaren? Men hur många gånger har du inte sett en manlig präst fotograferad i den vinkeln? Särskilt om han är "kvinnoprästmotståndare" eller i annan fråga hör till de "konservativa". Media inte bara rapporterar om verkligheten. Dom bidrar i allra högsta grad till att skapa den.**
* eftersom denna utmärkta blogg var det enda ställe dom hittat där det förts någon som helst diskussion om laestadianernas relation till kyrkan (Dom måste ha missat sameblogg - but different)
** jag rekommenderar återigen boken Värstingkristna i drevet. Artos förlag.

Kommentarer
Postat av: kyrksyster

Det där med vinklarna i fotografierna är ju gamla knep. Det finns ingen objektiv journalistik. Eftersom det inte finns några objektiva människor.



Allteftersom de kvinnliga prästerna blir alltfler så blir de också attackerade för sin tro, för kyrkan. När den allmänna fördomsfulla attityden blir dominerande i journalistiken så fotograferas alla som bekänner Jesus i mindre smickrande vinklar...

2010-05-23 @ 19:11:08
URL: http://blogg.aftonbladet.se/kyrksyster
Postat av: Laestadian

Verkligen tråkigt att laestadianerna i Sverige verkar vilja bryta med kyrkan. Följande är en film från laestadianernas möte i Bosund under veckoslutet:



http://www.youtube.com/watch?v=Rpi7_muh73s

2010-05-23 @ 21:33:46
URL: http://www.youtube.com/laestadianinfo

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0