Malmberget tur och retur

Det blev det i helgen. Med motorcykel givetvis!

I slutet av förra veckan började jag bli lite less på att bara gå hemma och jobba på huset utom- och inomhus. Jag tänkte att jag måste dra iväg någonstans. Jag ringde gammal vän och kollega uppe i Malmfälten och frågade om jag kunde titta förbi. Det gick bra. Men jag fick uppmaningen snabba mig för på lördagen skulle det vara dåligt väder.* Alltså skyndade jag mig att avsluta arbetet hemma och slängde mig iväg vid femtiden på fredag eftermiddag. Efter lite funderande bestämde jag mig att åka över Jokkmokk istället för över Överkalix. Det tar lite längre tid men i gengälld är det ju vackrare väg. Och roligare MC-väg.

I Boden stannade jag och fyllde tanken vid OK-automaten vid Stormarknaden. Där såg jag två motorcyklister på parkeringen. Någon stund senare när jag tog en paus vid Laxede kom dom ifatt mig och vi fick en pratstund. Dom var från Frankrike på väg till Nordkap. En av dom hade sidovagn kopplad till hojen och där hade dom sin hund.

Nästa stopp blev vid Statoil i Jokkmokk där jag tog en varmkorv och en dricka. Resan fram till Malmberget gick bra. Inget regn. Ingen olycka. Väl framma blev det värmande te och värmande goda samtal. Jag var visserligen inte så frusen eftersom jag - för en gångs skull - sett till att ta på extrakläder i god tid och inte först när man frusit i tio mil, men teet var gott.

Lördagen ägnade kollega och jag mestadels åt att titta på kronprinsessbröllopet. Det regnade mest så det lockade inte till vare sig grillning, promenader eller andra utomhusaktiviteter. Men till slut slet vi oss från TV:n och hann basta också. Men då missade vi brudgummens tal. Men det kunde man ju läsa i tidningen dagen efter och även se i repris. Ett annat avbrott i tittandet var att en stund stå i fönstret och se kortegen av raggarbilar och andra gamla fordon som visst kör genom Gällivare och Malmberget varje år lördagen före midsommar. Vi insåg plötsligt att jag var på plats även ifjol. Men den gången kom jag med bil. Hojen stod krockad på verkstad. Det börjar lukta tradition att jag befinner mig i Malmberget helgen före midsommar.

Söndagen högmässa i Malmbergets kyrka. Givetvis blev jag erbjuden att deltaga och distribuera i mässan vilket jag med glädje gjorde. Redan i februari hade vi planerat att jag skulle komma upp en helg och då predika i mässan. Men av det blev intet pga att jag då fick befinna mig på sjukhuset i Umeå med min dotter.

Söndagseftermiddagspromenaden avslöjade att det avgränsande staketet flyttat fram en bit till och att ytterligare delar av gamla Malmberget börjar hotas av "gropen". Tyvärr är nu en del verkligt fin gammal genuin bebyggelse på väg att försvinna. Sannolikt blir det väl för gott. Om man inte beslutar flytta husen, men så har det visst inte sagts.

Eftersom även söndagen bjöd på kallt och periodvis regningt väder så valde jag fara hem först på måndag förmiddag. Jag tog västra vägen även denna gång efter viss tvekan. Ett hotande stort regnmoln syntes på himlen och jag fick fundera länge innan jag kunde konstatera att det nog befann sig en aning österut så att regnväder skulle ha varit troligare på Överkalixvägen. På vägen mot Porjus var det periodvis blött på vägen. Det hade regnat alltså, men jag drabbades inte just de stunder jag körde.

Väl i Jokkmokk beslöt jag variera hemvägen genom att ta vägen över Kåbdalis-Vidsel-Älvsbyn (ännu lite längre västerut meddelas här till den oinvigde). Klart roligare väg ur ren körsynvinkel: betydligt fler kurvor än vägen rakt ner efter älven. På den senare orten var jag återigen tvungen uppsöka OK eftersom det skulle vara på håret som bensinen skulle räcka ända hem (jo, jag tankade i Malmberget också, jag har inte hur stor tank som helst). När man ändå är i Älvsbyn så måste man ju passa på hälsa på sin gamle kamrat. Han var just "på byn" när jag kom men yngste sonen sa det kunde löna sig att vänta. Alltså gjorde jag det och fick kaffe och macka. Dessutom blev jag påmind om att det var hr kamratens födelsedag, vilket jag helt glömt bort. Nå, en kram fick han i alla fall. Däremot fick jag ju ta honom ur inbillningen att jag på vinst och förlust skulle ha farit från Luleå utan att veta att han är hemma.

Sista biten hade jag planerat ta vägen Klöverträsk-Avan för att få smaka det sista av kurvornas sötma. Men då jag lovat vara min dotter till hjälp så kände jag mig lite stressad så jag tog raka spåret fram till E4 och sedan över Notviken och hem. Väl hemma så ägnades andra halvan av eftermiddagen och hela kvällen åt att hjälpa dottern med diverse i sitt hem. För varje gång man ser henne (drygt två veckor sedan sist) så gör hon klara framsteg.

Idag har det inte blivit någon MC-tur (ännu) men väl biltur till affären. På vägen hem stannade jag till i andra änden av Porsön där min gamle kamrat befann sig som barnvakt hos barnbarnet Tyra. Alltså fick vi ljuga en stund till, jag fick i förväg ta del av hans blogginlägg vilket han författat men publicerar först ikväll då han är uppkopplad igen** samt att jag fick överlämna en present till hans födelsedag och gottgöra den stora försummelsen att jag inte hade något i handen igår.

Sedan i fredags har jag missat en stor mängd av fotbolls-VM-matcherna. Kanske måste jag se till att komma in på den rätta vägen igen och därför avstå lulemotorcyklisternas veckokörning ikväll?

* enligt norsk vädertjänst vars ytterst fina prognoser du kan hitta här (vi jämförde prognosen med verkligheten under hela helgen i Malmberget - i stort sett korrekt timme för timme både regnmängd och temperatur

** men en snabbkoll visar att han redan publicerat det. Alltså lyckades han på något vänster ta sig ut på nätet även i barnbarnets lägenhet

Kommentarer
Postat av: "Syster"/Annette Öberg

Har också ett barnbarn - nu 9 månader som heter,

Tyra, Alice, Maria - verkar vara populärt. Har bara EN dag till semestern, längtar till i morgon :)<3<3<3<3

2010-06-22 @ 21:18:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0