Gudstjänster

Nu börjar jobbet komma igång på allvar. I torsdags kväll firade jag veckomässa i Örnäset. Det var första gudstjänsten efter semestern. Glädjande nog var vi ganska många deltagare. Tur att en god vän och prästkollega söderifrån hade infunnit sig; han fick hjälpa till med distributionen. I skriftetalet tog jag upp temat från den trefaldighetssöndag som försvann i söndags pga Johannes Döparens dag, dvs Fjärde söndagen efter Trefaldighet: Att inte döma.

Under semestern har jag fått erbjudande om att fara och predika på annan ort. Normalt brukar jag ganska gärna acceptera dylika erbjudanden, men i år kände jag att jag inte orkade. Men nu blir det desto mer av olika slag. På söndag högmässa i Örnäsets kyrka. Egentligen var det planerat Söndgsgudstjänst men jag bad Kh att få fira mässa vilket beviljades. Örnäsets kyrka är ju inte "min" kyrka så jag bestämmer inte lika självständigt om gudstjänstlivet där som jag gör i Hertsökyrkan. Fyra dopgudstjänster blir det också i helgen. Tre i Örnäsets kyrka och en i Överluleå kyrka. Det senare dopet i en familj där jag även döpt ett av de tidigare barnen. Håller jag rent av på att bli "familjepräst"?

Till veckan blir det en hel del gudstjänster i samband med OAS-mötet i Storstrand, Piteå. Vid en av gudstjänsterna predikar jag själv, i övrigt blir det för min del att deltaga så mycket tiden tillåter. Exakt samma dagar som OAS-mötet pågår har vi nämligen ett stort möte i Hertsön med invandrargruppen chin-folket från norra (?) Burma. Folkgruppen, varav de flesta är kristna, har det ganska svårt i Burma och många har flytt, bl a till Sverige. De som bor här i landet brukar samlas varje sommar på någon ort och i år blir det här i Hertsön. Det betyder att kommande söndag (11/7) firar vi - kl 10 OBS! - en tvåspråkig gudstjänst i Hertsökyrkan: svenska och chin (eller hur man nu säger.) 

Just våra invandrare visar sig ha särskilt svårt att förstå när vi under sommaren - det känns nästan som om jag borde skriva "av någon anledning" - drar ner på gudstjänstlivet i distriktskyrkorna*. Själv blir jag mer och mer övertygad om att den rätta modellen är att fira ordentliga mässor året om. Allt enligt principen allt vad du själv vill ha ska du unna andra. När jag har semester så är mitt personliga behov av söndaglig mässa med ordentlig predikan lika stort som då jag arbetar. Varför skulle det vara annorlunda?

* i Hersökyrkan är det under sommaren gudstjänst varannan söndag, normalt kl 18, undantaget den 11 juli då det, som redan nämnts, är kl 10.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0