Oss är en frälsare född

Nu är det konstaterat. Midnatssmässan firad. Julevangeliet läst och Nicenska trosbekännelsen bekänd.

Julaftonen började annars för min del på häktet med fika och psalmsång med grabbarna på de öppna avdelningarna. Sedan en stunds ledighet innan julbönen i Hertsökyrkan kl 14. Efter det öppet julfirande i kyrkan några timmar tillsammans med ett trettiotal människor, bla två killar från Indien (hinduer) som studerar på Högskolan men som tycket det var roligt komma till en kyrka.

Efter div hemskjutsning av folk som inte hade egen bil åkte jag själv slutligen hem. En rejäl promenad hann jag med innan det vara dags att ge sig ut igen. Först hann jag skjutsa hem en dotter från hennes julfirande innan jag begav mig till församlingens huvudkyrka för Midnattsmässa. Kollega som var ledig men ändå närvarande hjälpte till i distributionen.

Ett tag efter midnatt hem tillsammans med blogg-grannen Gunvor med make Fredrik och alla fem barnen vilka sover över här. Barnen kom snabbt i säng men tillsammans med de gästande vuxna har jag suttit och samtalat ända till nu.

Och nu har jag bloggat.

Det väcker följande två frågor:

1. Är Ann O Nym nöjd nu (se kommentar till föregående inlägg)

2. Varför menar vissa* av läsarna att det inte räcker att på detta sätt berätta om sina göranden och låtanden på bloggen utan man nödvändigt måste skriva detsamma på Facebook också?

God Jul!

* Den gamle kamraten och Pedagogen

Kommentarer
Postat av: Irene

Det räcker gott med bloggen. Den gamle kamraten hänvisar ofta till sin egen blogg när han skriver på Fb. God Jul!

2010-12-25 @ 05:37:04
Postat av: Jan Andersson

Att samtala om viktiga ting är alltid prioriterat, men att orka göra det till kl bortåt 3:30 är så totalt främmande för mig som kvällstrött/morgonpigg att jag ibland undrar om jag hör till en annan ras ;-) En ras som dessutom är i extrem minoritet och på snabbt utdöende...



Välkommen tillbaka i bloggosfären förresten, med eller utan "Änsiktsbåoka" :-)

2010-12-25 @ 06:57:48
URL: http://jrabaggis.blogspot.com/
Postat av: den gamle kamraten

Först av allt: GOD FORTSÄTTNING!!

Sedan: KUL ATT DU ÄR TILLBAKA SOM SKRIBENT!!



Och sist: Strunta i Facebook - för all del. Men fundera över detta: Då goda budskap duger på flera ställen med olika människor närvarande - häkten, midnattsmässor som exempel - kan kanske Facebook ge ett kontaktnät utöver din blogg, kanske till och med en väg dit.

2010-12-25 @ 09:22:21
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Pär

Jag tror vi är fler än 70 medlemmar i gruppen som vill se dig på Facebook. :) God Jul Torbjörn, och hälsa Gunvor!

2010-12-25 @ 10:26:01
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Ann O Nym

nöjd? frågar du om jag är NÖJD??



Kan man vara annat än nöjd nu när



Ett barn är oss fött,

och en son är oss given

2010-12-25 @ 11:14:02
Postat av: den gamle kamraten

Som komplement till Irenes kommentar kan jag säga att jag i eget meddelande-skriveri nästan UTESLUTANDE använder F-B som annonsplats för min blogg och det är vad jag föreslår att Tobbe också skall göra - inte mer.



Ibland tillkommer för mig dock "grattning", "tjattning" och "tjatning".

"Grattning" innebär att jag skriver "Gott nytt år" till de så kallade vänner jag har och som F-B förkunnar att de celebrerar födelsedatum. Genom den funktionen grattades jag av 47 personer när jag fyllde år i somras - nytt rekord i uppvaktning, faktiskt.

"Tjattning" är korta skrivkonversationer med sydsvensk kusiner, tidigare elever nu volontärarbetande i Malawi, egna barn på vift etc.

"Tjatning" till sist är att ibland, mest för att hålla kontakten, glimtögdt påminna konfirmanderna från i somras - och andra - om vikten av vårdad grammatik när de tycker någon liten sak är alldeles åt fullkorns-sädesslaget.

2010-12-25 @ 15:25:00
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Vilken enastående trohet hos läsekretsen. Besöksstatistiken skjuter i höjden direkt den dag jag lovat återuppta bloggandet.



Tack IRENE för hjälpen att hålla Facebook stången.



JAN! Kanske är jag också extremt morgonpigg? Nej, oroa dig inte. Detta var ett undantag. Det händer inte ofta att jag får besök av en fembarnsfamilj kl 01 på natten och känner behov av att surra med föräldrarna en stund när barnen somnat!



Vilket härligt julevangelium som förkunnas av DEN GAMLE KAMRATEN att jag kan strunta i Facebook.



Tyvärr PÄR, Gunvor et co hade redan för länge sedan styrt kosan söderut när jag såg din hälsning. Men hon lär väl se den själv vad det lider.



Den synbarligen helt nöjda ANN O NYM visar sig ju ha ett korrekt grepp om vad som är det väsentliga i livet.



GAMLE KAMRAT! Du förmådde tydlien inte tillämpa det av dig predikade evangeliet på dig själv. Allvarlig prästsjuka.

2010-12-25 @ 16:27:33
Postat av: Ann O Nym

Nu efter bloggvilan torde bloggägaren ha mycket att förtälja, gör såsom skägget västerut gör efter ett uppehåll och ge bloggläsiusarne det dom tarvar..



NÄR kommer nästa bloggning?

2010-12-26 @ 13:17:47
Postat av: Gunvor Vennberg

Tack för hälsningen Pär! Tack för senast Tobbe, otrolig gästfrihet att inte bara fixa bäddar för oss utan dessutom vara social och trevlig också vid denna sena timme, och tidiga på morgonen! Oförglömligt av flera skäl. Jag borde kanske ha aktat mig för att besöka en så hårdnackad FB-motståndare och flitig bloggare som dig... Tack vare den korta nattsömnen hann vi hem innan huset var länsat i allafall.. FB har sina fördelar: Väljer man "vänner" väl och idkar viss sekretess för övriga kan man undvika dylikt. Ingen skada skedd denna gång, den resan VAR väl värd att minnas och ingen läsare kl 04.00 tog tillfället i akt att slå upp min address på Eniro.se och göra ett objudet besök. Men iallafall apropå diskussionen: Somligt gör sig bäst på FB!

2010-12-28 @ 21:10:02
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Ska jag uppfatta denna sista kommentar som att även blogg-grannen och vännen Gunvor hör till dem som vill putta in mig i Facebook. Jag känner mig totalt omringad.



Vad risken för länsning av hus beträffar (om god vän å blogg kl 4 om natten berättar att man befinner sig på annan ort):



Eftersom jag är häktespräst och därmed har en viss aning om vilka det är som begår de allra flesta normala bostadsinbrott så kan jag intyga att chansen att en potientiell inbrottstjuv kl 4 på natten skulle vara

1. vaken

2. i besittning av dator med uppkoppling

3. bloggläsande

4. tillräckligt nykter för rationellt handlande

5. förmögen att inse vem å blogg namngiven viss person är

6. intresserade av att ta reda på sagda persons adress

7. i skick att ta sig just till den bostaden inom rimlig tid



.. och allt detta SAMTIDIGT!

Den chansen är FULLSTÄNDIGT OBEFINTLIG



2010-12-29 @ 18:22:27
Postat av: Gunvor Vennberg

Det låter kanske vattentätt, men glöm inte urvalet: De mest förslagna åker väl inte fast! Inte de som tänker över konsekvenserna framåt i flera led och inser att det är bäst att vara lagliga heller!



Vad beträffar FB: Jag vill inte putta någonstans, är själv ambivalent till FB. (Det var väldigt skönt med FB-fasta. För skönt för att vara fasta faktiskt...Men det går, det är inget fängelse som man aldrig tar sig ur sedan man kommit in!) Samtidigt har jag fått avstå från att skriva somligt denna tid, eftersom jag har principen att inte skriva om namngivna, icke-offentliga personer på min blogg. Jag är väldigt glad för att jag har gjort så, särskilt sedan jag insåg att rekryteringsansvariga på stiftet läser bloggen. Tänk om jag råkat skriva om någon som sedan fått problem p g a mig... I dessa tider skadar det inte att ta det säkra före det osäkra av alla möjliga anledningar. Men som sagt, det gjorde inget den här gången såvitt jag vet. Diskussionen är av det principiella slaget.

2011-01-01 @ 22:52:59
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Hanna

God fortsättning på det nya året!



Du, eller i alla fall en länk till din blogg, finns redan på facebook. Så hittade jag hit just denna sena timme (annars vet jag ju vart jag hittar dig...). Men jag håller med Stig om att facebook är ett ypperligt sätt att göra reklam för sin blogg eller reklam för annat som ligger en varmt om hjärtat och som man vill att folk ska "haka på" - en slags opinionsbildare. Kanske passar bra för dig som kyrkopolitiker?

2011-01-02 @ 23:42:57
URL: http://hannajohnselius.blogg.se/
Postat av: Tobbe



Hanna!

Facebook eller inte men hur står det till med din egen blogg? Dt verkade hoppfullt för en dryg månad sedan men nu har du inte skrivit på snart en månad. Ska man ge upp igen eller hur ska man kunna bidraga med den rätta inspirationen?

2011-01-02 @ 23:59:17
Postat av: Hanna

Är väldigt ambivalent med den just nu. Trodde ett tag att jag hade fått lite ny skrivfeber (nu när manuset börjar bli klart) men jag vet inte. Jag stickar och läser istället. Just nu ligger boken "Ljuset" av Torgny Lindgren på mitt sängbord - läste igår till klockan 01.00. Är ledig, så...

2011-01-03 @ 11:30:16
Postat av: Hanna

Hej igen!

Nu är min blogg nedstängd. Känns ganska skönt när jag inte haft särskilt mycket vettigt att skriva om sista tiden. men jag har kvar en blogg på NSD (men där var det länge sedan jag skrev något). kanske blir det att återuppta skrivandet där så småningom, vi får se. Men som präst sluta man ju aldrig att skriva; det är ett välsignat arbete vi har!

2011-01-03 @ 18:13:01
Postat av: Tobbe

Hanna!

Lite tråkigt att du stängt din blogg - du var ju en av dem som med frimodig uppmuntran fick mig att börja blogga. Men man ska inte bära bördor i onödan. Ägna din kraft åt något som fyller dig med spontan glädje.

2011-01-04 @ 00:32:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0