Bloggar

Med hjälp av kort stund redan på påskdagens eftermiddag och en stund nu å ledig dag så har jag (snabbt och kanske lite ytligt) spanat igenom de bloggar jag medvetet försummat under fastetiden. Jag har alltså inte bara avstått skrivande utan även läsande. Nå, nu är det inte så många bloggar jag regelbundet brukar följa. Faktiskt bara tre.

Den förste är den gamle kamratens blogg (vem han är får ni allt lov att ha gissat vid det här laget). Det mest intressanta där är kanske att han blivit farfar. Hu så hemskt! Jämngammal med mig och farfar! Givetvis gratulerar jag de nyblivna farföräldrarna. Var det f ö jag som döpte den nyblivne fadern en gång eller var det hans lillebror jag döpte? Påminn mig, gamle kamrat. Annars gillar jag att min gamle kamrat tvålar till AK Hammar för hennes dopsyn och Gardell för hans s k kristendom överhuvudtaget. Bra med lite andligt renhållningsarbete.

En som också håller på med renhållningsarbete - mest kyrkligt sådant - är den andra bloggaren jag regelbundet läser: Dag Sandahl (länk finns här på sidan). En absolut nödvändig blogg för var ock en som vill veta vad som verkligen sker i det som synes ske och kanske lika mycket vad som skett i det som synes ha skett särskilt inom svenska kyrkan. Men den som tycker att det är jobbigt eller onödigt med verklig kyrkohistorisk kunskap ur levande livet eller som fortfarande mest är i behov av uppbyggligt "bara Jesus" (helt nödvändigt om man är nykristen) den ska läsa någon annanstans.

En skrämmande sak som Dag berättat handlade om episkopala kyrkan i Amerika. En grupp av de mer andligt konservativa ville med sin lokala församling bryta sig ur kyrkoorganisationen men fick inte ta sin försmlingskyrka med sig. Den tillföll det kvarblivande samfundet. Då erbjöd sig utbrytargruppen att köpa loss kyrkan för 150000 dollar. Det fick dom inte. Istället såldes den till en muslimsk gemenskap för 50000 dollar och i köpekontraktet fick muslimerna lova att inte sälja den till några episkopaler. Så anstränger sig kyrkosystemet för att aktivt stoppa de kristna som tydligare vill stå på Bibelns grund. Har jag hört det förut? Kanske var det inte bara en schablon som upprepades när predikanten i västbönhuset igår sa att den officiella kyrkan alltid förföljt de kristna?

Men Dag kan skriva roliga saker också. Som tex att alla som passat på att vara i fjällen och sola sig under påskhelgen borde rikta en tacksamhetens tanke till alla kristna som offrat sig och stannat hemma för att gå i kyrkan. För om vi inte hade något gudstänstliv så skulle det ju inte finnas någon anledning att ha ledigt på långfredag och annandag! Alltså borde alla mina arbetskamrater som varit i naturen någon av helgdagarna skänka en semesterdag till mig som tack för att jag bidragit till att lägga den stabila grunden för deras ledighet.

Den tredje bloggen jag läser skrivs av min gamle studiekamrat och den finns på ulfekman.nu. Även han kan faktiskt vara riktigt kyrkligt uppbygglig. Som när han inför fastetiden och sedan inför stilla veckan flera gånger talat sig varm för att man bör leva sig in i kyrkoåret. Också många kyrkoanställda borde läsa det.

I övrigt så häpnar jag fortfarande över kära läsarnas trohet. Jag blir rörd när några av kommentatorerna berättar att dom tittat in på bloggen regelbundet för att se om där skulle komma något mer preciserat böneämne. Tack!

Nu väntar jag bara på att Ann O Nym ska vakna ur sin kommentarsslummer. Men det är ju enklet. Gäller bara att få ut motorcykeln för säsongen.


Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Så Transalpen ska avrostas?? var det inte den som skulle avhändas??

2010-04-06 @ 21:25:50
Postat av: den gamle kamraten - farfadern

För att friska upp ditt ålderstigna minne meddelar jag att det var det vackra barnbarnets fader du döpte för snart 22 år sedan i ordinarie dopgudstjänst i Älvsby kyrka.

Tackar sedan för nämnandet i kronikertrion. Och vilket sällskap, sen!

2010-04-07 @ 00:03:37
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: SvBG

Mycket läsvärd bloggtrio! Jag läser dessa tre någorlunda regelbundet, dock oftast "den gamle kamraten". Men det finns många fler också, t ex den blogg jag just nu kommenterar. Alltid läsvärd! :-)

2010-04-07 @ 14:32:18
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Tobbe

Tack, SvBG, för de ytterst vänliga orden.



Frågan är även om min gamle kamrat, den nyblivne s k farfadern, ska känna sig hedrad eller komprometterad av att vara en av de bloggare som jag regelbundet läser!?

2010-04-07 @ 23:39:07
Postat av: Gunvor Vennberg

Naturligtvis hör inte jag hemma i så celebert sällskap, en annan är ju knappt torr bakom öronen och kvinna dessutom (vad bra att Paulus inte skrev något om bloggar ;-) )Farfar lär jag heller aldrig bli. Jag tror dock att det kan vara värt att göra ett (om än tillfälligt) besök på min blogg också. Apropå Paulus så har jag gjort en återupprättande utläggning om hans (?) syn på den kristna familjen under rubriken: "Låt ropen skalla, en patriark åt alla". Jag har dessutom inte skrivit lika flitigt under fastan som Dag så det behöver nog inte ta en dag!



PS Om du försöker förhindra att jag blir komprometterad av att du ev läser min blogg oregelbundet kanske jag ska påminna om att jag just har blivit vald till din ställföreträdare! (Har det stått i någon tidning än?)Att vara vice till dig (eller ska det stavas med "s" månde?) måste väl ändå vara snäppet värre!

2010-04-08 @ 01:05:46
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Var inte orolig Gunvor. Du är inte bortglömd. Det kommer snart ett inlägg då jag ska kommentera ytterligare några bloggar, inklusive din.

2010-04-08 @ 14:00:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0