Att få som man vill

När man var liten tänkte man ibland att det skulle vara roligt vara kung! Då skulle man få göra som man ville. I alla fall trodde man det. Undrar om kronprinsessan Viktoria och hennes Daniel också tänker att dom ska få göra som dom vill. Verkar nästan så. Det förljudes nämligen att dom önskar ha brudöverlämning vid sitt bröllop, dvs att bruden leds fram till koret av sin far och där möter brudgummen. Prästen Annika Borg har kommenterat saken i en artikel. Om du inte ids läsa hela artikeln så kan du få en sammanfattning här: hon är emot det. Alldeles korrekt påpekar Borg att denna sed inte hört till svenska kyrkans tradition.

Men kanske resonerar Viktoria och Daniel på samma sätt som de flesta medlemmar i svenska kyrkan gör numera: "jag har betalt kyrkoskatt* i hela mitt liv, då har jag rätt att få som jag vill". Ungefär samma uttryck hörde jag av en person för en tid sedan då vi i ett sammanhang diskuterade i vilken mån man har rätt att utforma begravningsgudstjänsten efter eget huvud. Då slog det mig: hur många år man än betalar kyrkoavgift så ger det aldrig någon rätt att få som man vill utan det ger rätt att få kyrkliga handlingar i enlighet med svenska kyrkans ordning. Inget annat.

Kanske borde jag maila till hovet och upplysa frk kronprinsessan om detta.

Det skulle ju, som Annika Borg påpekar, vara illa** om det kronprinsessliga föredömet skulle medföra att prästerna  skulle få en större anhopning än vanligt av önskemål av detta slag. Själv har jag mött det några gånger,*** men när man i ett snyggt kyrkohistoriskt föredrag på 4 minuter förklarar att brudöverlämningen i princip uttrycker en kvinnans omyndighet som gör att man lika gärna kunde avskaffa den kvinnliga rösträtten också då brukar önskemålet klinga av.

* märkligt (?) nog är det så att de flesta som argumenterar för sina rättigheter i kyrkan använder ordet kyrkoskatt istället för det korrekta kyrkoavgift

** bland de över femhundra (just nu) kommentarerna till Annika Borgs artikel finns flera som påpekar hur inkonsekvent det är av Borg att i detta sammanhang tala sig varm för kyrkans tradition men i annat sammanhang (vigslar av enkönade par) utan vidare kasta allt vad tradition heter åt sidan. Den kritiken kan jag dela

*** första gången jag träffade på saken höll jag på att få en chock. Och kunde inte heller undvika det hela. Jag hade inte kunnat träffa brudparet i förväg. Dom kom från utlandet och skulle dyka upp i kyrkan strax före vigseln med hindersprövningen i handen. Bruden vara spanjorska. När jag kommer till kyrkan står bruden (ung och söt) längst bak i kyrkan med en betydligt äldre man. Min chock: "ska hon gifta sig med den gamle gubben!" Det visade sig vara den ledsagande fadern. Den unge och lika stilige brudgummen hade redan tagit plats i koret.

Kommentarer
Postat av: Jan Andersson

Nu håller jag inte riktigt med dig. Varför då? Jo, av några skäl som bl.a dessa:



1/

En sådan överlämning känns inte alls som det i Sverige idag skulle betyda att kvinnan är underlägsen/omyndig. Vi har numera det så jämlikt att jag tycker vi borde ha lämnat den betydelsen långt bakom oss. Däremot vore det en helt annan sak om det utförs någonstans där kvinnan fortfarande betraktas som "omyndig".



2/

I det specifika fallet med Viktoria och Daniel så är det ju dessutom så att det är hon som är "kunglig" och han som är "av folket". Det förhållandet tycker jag effektivt raderar ut all ev. kvarvarande känsla av hennes "omyndighet".



3/

I förlängningen så finns det i så fall också andra saker/sysslor som kvinnor inte bör ägna sig åt eftersom de också tidigare hörde till de saker som kvinnor pga sitt kön var hänvisade till.



Eller ser du att det finns något "andligt", inte bara mänskliga traditioner, som talar emot en sådan brudöverlämning? Det skulle i så fall ställa saken i en annan dager.



Vore det förresten lika otänkbart om man vände på steken? Dvs brudgummens mor överlämnar honom till bruden som står där framme och väntar?



Summa summarum så tycker jag att det inte handlar så mycket om vad man gör som om vilken innebörd man ger det man gör. Som ett tankeexperiment kan man fundera över hur långt in i en fortsatt jämlik framtid ska ett brudöverlämnade innebära kvinnas "omyndighet"? 10 år, 100 år, 1000 år? Någonstans kommer nog den tidpunkten när den historiska belastningen inte längre kan vara (det enda) skälet till att inte göra det.



Blir intressant att se om min formuleringar även denna gång är av sådan fumlig art att en korrekturläsare behövs för att det jag försöker formulera ska gå fram, haha!

2010-04-24 @ 07:56:16
URL: http://jrabaggis.blogspot.com/
Postat av: Tobbe

Visst har Jan rätt. I vår "jämlika" tid kan nog aldrig brudöverlämningen få den betydelse av kvinnans omyndighet som den en gång hade. Jag tycker bara det är viktigt att veta vad olika ritualer faktiskt står för eller åtminstone stått för.



Sedan ska jag väl medge att kanske är det lite anakronistiskt när vi läser in alltför mycket av en nutida "jämlikhet" i kyrkans tidigare avståndatagande från brudöverlämningen. Det var nog lika mycket så att blivande makarnas gemensamma vandring upp för kyrkgången hade som viktigaste "signalvärde" deras ömsesidiga frivillighet att avlägga sina läöften. Alltså dom själva gifter sig med varandra inte att deras föräldrar gifter dem med varandra (men denna ömsesidiga frivillighet förutsätter ju bådas "myndighet").



Men engång har Kyrkan i europa tagit ställning mot den gamla germanska traditionen med brudöverlämning. I centrala europa slog det till stor del igenom. I västra delar av europa - tex england - inte lika mycket. Där blev alltså överlämningsseden kvar och har sedan via USA börjat spridas igen över världen.



En poäng i mitt inlägg - med titeln "att få som man vill" - var kanske annars att något ifrågasätta allas "rätt" att få "som dom vill" i samband med olika kyrkliga förrättningar.



Sedan kan man ju också fundera lite över varför denna sed med brudöverlämning sakta börjar bli lite efterfrågad. Det är ju en i princip "ojämlik" sed. Kan det vara så att någonstsns djupt nere i våra psyken så är många less på den totalt dominerande jämställdhets- och jämlikhetsdogm som numera ska lägga sig "som en blöt rysk pälsmössa" över allt vi gör. Att människor längtar efter vissa uttryck för att män och kvinnor faktiskt inte är helt lika och utbytbara?



Nej, någon djupare "andlig" motivering för att förkasta brudöverlämningen har jag inte. Då är det väl snarare tvärtom faktiskt. Man skulle ju - utifrån bla Efesierbrevets jämförelse mellan äktenskapet och relationen Kyrkan-Kristus - kunna tänka sig att brudöverlämningen "andligt" får symbolisera hur (den himmelske) Fadern överlämnar bruden (Kyrkan/församlingen) till brudgummen (Kristus). Det skulle ju i ock för sig vara intressant det med men hur som haver så vill jag nog hålla fast vid vår kyrkas sed med gemensam vandring upp för kyrkgången.

2010-04-24 @ 09:24:49
Postat av: Gunvor Vennberg

Jag håller med dig och Annika Borg(tänk att jag skulle få tillfälle att skriva detta!), om det inte vore just dessa två saken gällde (Men eftersom de är viktiga föredömen för andra så blir det ju så iallafall). För, handen mot hjärtat, är det inte i detta fall en sed som är med sanningen överrensstämmande? Kronprinsessan har ju inte precis tagit Daniel i handen och vandrat till altaret på eget bevåg utan det har varit ett långdraget förhandlande med den "ömme" Fadern (mfl får man anta)för att få gå åstad. Men när han nu äntligen har gett sitt medgivande vore det väl synd att ge honom chansen att ångra sig i sista minuten inför världens TV-kameror ;-)

2010-04-25 @ 00:49:12
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Ja, tänk att man kan vara överens med mig och Annika Borg samtidigt. Det måste vara första gången hittills.

2010-04-25 @ 09:17:41
Postat av: "Syster"/Annette Öberg

Jag håller med Jan - tycker det är kärleksfullt -"vackert", med att Fadern går med bruden och de lyckliga två möts där framme - han/brudgummen står och längtar efter sin vackra brud! Kungen borde få göra det, om det är ett önskemål från brudparet!

2010-04-26 @ 22:00:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0