Biskopen

Ja, det var ju så vi kallade honom, många av oss som fick ha kontakt med honom och verka tillsammans. Det var bara biskopen. Alla förstod vem man menade, det fanns liksom ingen annan.

En fin artikel om Bertil Gärtner kan du läsa i Dagen.

Ett fint TV-inslag finns här.

Roligt med dessa inslag som visar en mer komplett bild än bara "att han blev känd för den stora allmänheten pga sitt motstånd mot kvinnliga präster". Men kanske bättre känd än okänd. Hur många andra biskoper i landet som varit pensionerade i 20 år kan du säga namnet på?

En kär vän!

Kommentarer
Postat av: Simon Wämmerfors

Det känns som om att de stora biskoparnas tid är förbi. Dagens vingklippta biskopar mest framstår som galjonsfigurer och stiftschefer.

2009-09-22 @ 09:30:35
URL: http://www.pictor.se
Postat av: Andreas Holmberg

Anders Brogren skriver: "Biskop Bertil var ett trosvittne. Han var den siste biskopen inom Svenska kyrkans organisation som stod upp för den apostoliska tron. Nu har vi inte längre någon apostolisk succession. I väntan på kyrkans restaurering tvingas vi tills vidare vara kongregationalister." (www.brogren.nu).



Bra att det blev sagt. Att det inte ens för en högkyrklig räcker att biskopen har snopp. (Jag minns hur en del av den typen gick opp hoppades att Spong-lärjungen Hans Ulfvebrand skulle bli stiftschef i Stockholm bara för att slippa en kvinna). Det är rent farligt med handpåläggningsläran om den får till konsekvens att man i outhärdlig dryghet avvisar Danmarks och Norges prästämbete men inte klarar av att distansera sej från uppenbara villolärare i sin egen kyrka. (För att man vördar handpåläggningen per se - tjena Arius, hör, hör!).



Jag känner inget behov av någon "stor" biskop. Jag vore så nöjd med en liten. Jag tycker vi kunde välja Torbjörn, även om han skulle springa undan och gömma sej bland gässen. Han har i vart fall visat att han inte flyr för ulven.

2009-09-22 @ 16:08:21
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Jonas

Väldigt fint var ordet om det inslaget..det skulle de ha kört på Aktuellt..jag försökte titta på Svenska kyrkans hemsida men stod inget om att han var död, det är beklämmande. Anders Wejryd borde ha varit den första som uttalade sig kan man tycka.



Det ligger annars något i vad Brogren skriver även om han är väl drastisk. Andreas, det är ett faktum att Danmark (och delvis Norge, där finns det iallafall en korrekt vigd biskop) har fått för sig att det är något negativt med den apostoliska successionen, och det är Danmark som är oförskämda, dumma eller vad man ska säga som stänger de svenska biskoparna ute. Att avvisa deras prästämbeten har inget med dryghet att göra utan det har med synen på kyrkan och ämbetet.



För övrigt är väl Brunne närmast också en Sponglärjunge..



Men det sista håller jag ändå med dig om. Torbjörn for bishop!

2009-09-22 @ 23:27:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0