Finland

Ja, det var dit jag for direkt efter kyrkomötet (alltså kunde jag inte dimpa ner på OAS-helg i Hudiksvall, men hoppas ni hade det bra där). Ja, faktiskt for jag en liten stund tidigare än man egentligen får göra. Skälet var att jag skulle flyga till Finland, till Vasa närmare bestämt. Ca 20.30 finsk tid var jag där och blev då upphämtad av god vän från Luleå som befannn sig 13 mil norrut i Karleby. Vi åkte tillbaka dit och där har jag sedan befunnit mig på kyrkhelg under lördagen och söndagen. Ledig helg och nyttig motvikt till kyrkomötet.

Det är andra året i rad jag är där. Förra gången var i augusti förra året men detta år hade dom lagt kyrkhelgen lite senare. Vilka dom? Ja, ett antal olika väckelse- (och andra) rörelser inom den finska lutherska kyrkan. Den finlandssvenska OAS-rörelsen fanns med bland arrangörerna; en folkhögsskola, någon evangelisk riktning och någon missionsrörelse som jag inte kan namnet på och inte tar reda på eftersom jag inte ids resa mig från datorn; och någon lastadiansk församling m fl. Bland de medverkande känner jag även igen namnen på några av dem som regelbundet medverkar i tidskriften Kristet Perspektiv vilken jag prenumerarar på.

Alltså ett slags finlandssvenskt Linköpingsmöte* - om nu någon av läsarna minns vad det var. Bland talarna fanns även vår svenske Bengt Holmberg, präst och fd professor i Nya tetamenetet(s exegetik) i Lund. När det var tid för seminarier gick jag dels och lyssnade på ett seminarium om abortfrågan och dels hörde jag pastor Goodfrey ???** från Sri Lanka som berättade om de kristnas situation i landet. Utan tvekan är den svår. Kyrkor bränns ner, människor utsätts för hot och våld och pastorer mördas.

Några intressanta saker som han berättade:

A. Buddhismen är inte enbart den fredliga rörelse som vi tror i väst. Den sida av buddhismen som vi oftast möter - tex Dalai Lahma - är den del av buddhismen som snarast är ateistisk, en slags livsfilosofi, men den andra grenen av buddhismen som är tydligt teistisk (tror på en gud) och som alltså ser buddha som gud den är betydligt mer militant och våldsam mot andra trosriktningar

B. Han beskrev förföljelsens tre steg:***

1. Desinformation
Dvs det skrivs och sprids lögner om kristna

2. Diskriminering
Dom får inte jobb på samma villkor som andra, poliser och domstolar och sjukhus tar sig inte an dem på samma villkor som andra mm

3. Förföljelse
Våld, hot, kidnappningar, mordbränder, våldtäkter, mord

C. Uppbygglig berättelse
Den handlade om att han en gång kom till en nerbrunnen kyrka. Allt var förstört: möbler, övrig inredning, psalmböcker, biblar. Allt. Men när han gick i askan fann han en sak som inte var förstörd. Det var en liten porslinsvas. Han tog den med som minne och började fundera över hur det kan komma sig att den inte var föstörd. Svaret är: när porslinet görs så är det en gång i eld (stark värme) och då kan den sedan inte brinna en gång till. Tänk på det när du själv hamnar i luttringselden!

- - - - - -

Även i övrigt var helgen god och uppbygglig med givande undervisning, gudstjänster, mässor, lovsång och förbön. Roligt var det också att vid en gudstjänst få möta Mats Sjölinds lovsångsteam**** (dom som medverkat vid våra OAS-möten här i norrbotten i flera år). Man blir nästan lite sugen på ett OAS-möte. Roligt var också att få lyssna till en grupp laestadianska ungdomar som bildat en gospelkör och som sjöng lite improviserat på kvällarna. Ja, du läste rätt: laestadianska ungdomar i en gospelkör. En av de österbottniska prästerna utbrast: "vi har bevittnat något kyrkohistoriskt!" I all synnerhet som en annan av de närvarande prästerna från Österbotten sade med tanke på laestadianska ungdomar: "dom är ju indoktrinerade till att ingenting göra" (tragisk men riktig analys*****). Alltså:

Undrens tid är ej förbi.

Vad månde bliva av detta? Jag är övertygad om att den dag när de gigantiska laestadianska ungdomsskarorna blir fyllda av den helige Andes kraft och frimodighet - då kommer det att ske en formlig explosion i den andliga världen.

Vilket under internet är blev jag också varse. En kristen kvinna som hälsade på mig sade att hon brukar läsa min blogg. Rent teoretiskt är jag medveten om att allt på nätet kan läsas i hela världen. Men att verkligen inse att det faktiskt finns konkreta människor - t o m i Finland! - som sitter och läser det man skriver...!?

* Linköpingsmötena anordnades 1997, 2000 och 2002 på initiativ av biskop Bertil, som i kraft av sitt personliga förtroende hos olika grupper inom svenska kyrkan lyckades samla dem som ur ett hög-, låg-, gammalkyrkligt, karismatiskt perspektiv hade det gemensamt att de vill hålla fast vid bibelns ord mot tidsandans krav och känner en gemensam oro för den allvarliga kristendomens position i vår kyrka. Ett slags inomkyrklig ekumenik alltså som fått förblivande goda konsekvenser av fördjupad enhet mellan olika av vår kyrkas "flyglar".

** försök uttala ett efternamn från denna del av världen

*** Någon annan gång ska jag argumentera för att vi i vårt land redan sedan länge befunnit oss långt in i steg ett och börjar vara även i steg två (vi fick även ett vittnesbörd om saken av en av de medverkande) - men är man kristen av en typ som i allt väsentligt är konform med det som gäller som högsta norm och sanning i vårt samhälle då märker man kanske inte så mycket av det

**** efter sexton centralt ordnade OAS-möten och kurser (i Sverige) + ett antal lokala dylika, där jag mött många olika medverkande, vågar jag påstå att detta är det i särklass bästa lovsångsteamet. Deras förmåga att mitt i sin uppgift själva "träda tillbaka" för lovsången till Gud och deras sätt att alltid lyckas finna den sång som känns helt "rätt" är imponerande. Gud ske tack!

***** ska man försöka att tolka den allmer påtagliga laestadianska slutenheten mot omvärlden på ett positivt sätt så kan det kanske vara så (som en god vän påpekat för mig) att detta under en tid varit nödvändigt för att det även i vår tid ska finnas kvar en kristendom som är (till dels åtminstone) opåverkad av tidsandan och som nu kan utrustas och träda fram när allt annat börjar vackla.

Kommentarer
Postat av: Anonym

"Vilket under internet är blev jag också varse. En kristen kvinna som hälsade på mig sade att hon brukar läsa min blogg. Rent teoretiskt är jag medveten om att allt på nätet kan läsas i hela världen. Men att verkligen inse att det faktiskt finns konkreta människor - t o m i Finland! - som sitter och läser det man skriver...!?"

Nampa, Idaho USA

2009-09-28 @ 01:31:09
Postat av: Tobbe

Ser man på! Det här blir bara värre och värre.Vem kan det vara som bor så långt bort och ändå kan läsa detta ädla tungomål?

2009-09-28 @ 09:59:06
Postat av: Sigrid L

Spännande med din vision om de laestadianska ungdomarna. DET skulle verkligen vara till stor välsignelse!

Några nära vänner som brukar bevista Oasmöten säger precis samma sak om detta finska lovsångsteam. Om du vill uppmuntra dem kan du framföra detta.



Vår Oashelg blev synnerligen lyckad. Mycket folk, fantastiskt väder, väl fungerande praktiska saker, biskop Ragnar var med på söndagen. Vi är med på banan! Vi vill ha flera möten!!

2009-09-28 @ 13:49:53
Postat av: den gamle kamraten

Att biskop Ragnar var med i Huddik var ju intressant. Jag har fått intrycket att biskoparna gärna undviker att låta sig synas i OAS-sammanhang - förutom de biskopar OAS undviker alltså.

2009-09-28 @ 16:29:58
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Sigrid L

Ja visst var det modigt! Vi har fotograferat oss allihopa så vi hamnar säkert på svarta listan hela högen. Men - vi har i så fall varandra!

2009-09-28 @ 16:40:55
Postat av: Jonas

Här i Dalarna (Gagnefs kommun) är leastadianerna i allafall inte avskärmade, i lördags var det nattvardsgudtjänst i Mockfjärds kyrka, utlyst på vanligt sätt..det är bra.

2009-10-01 @ 22:50:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0