Begravning - Livets Ord

Alltså inte begravning av Livets ord om nu någon trodde eller hoppades på det. Utan en begravningsgudstjänst på Livets ord. Den som begravdes var gamle pastorn Sten Nilsson, Ulf Ekmans svärfar. Jag har själv träffat honom en gång i mitt liv, det var under studiernas näst sista termin , den s k tematerminen, där min grupp sysslade med kristet helande. Ulf var med i gruppen och han tog oss en dag med ut till Storvreta att lyssna till Sten Nilsson.

Nå, nu är denna Herrens kämpe hemma hos sin Herre. Men ta dig tid att se och lyssna på begravningen. Själv fann jag det när jag var in och lyssnade på Berit Simonsson, vilket jag länkade till i föregående inlägg
Använd densamma länken som jag gav i föregående inlägg, sedan ser du hänvisning på Livets Ords sida. Det är ca 36 minuter långt. Roligt att se Ulf Ekman - återigen - klädd i prästskjorta* och i handen hållande svenska kyrkans gamla** handbok*** från 1942.**** Men framför allt är det ju uppbyggligt att lyssna till griftetalet. En fin predikan om döden, hoppet och evigheten.

Klart värt att lyssna på.

* sist jag såg honom klädd så var när han döpte min äldsta dotter i Vindhemskyrkan i Uppsala, februari 1979
**känns ju nästan som att Ulf skulle platsa i västlaestadianska bönhuset
***Ulf slutade ju som präst några år innan den nya handboken kom 1986 så den hann han väl aldrig bli van vid
****varje gång man - som gammal präst! - hör formuleringarna från gamla handboken - särskilt vad gäller dop och begravning - så kan det inte hjälpas att man tycker att dom nya formuleringarna är väldigt "platta". Det som fr a är skillnaden är ju att formuleringarna i 42:an är skrivna för en kristen församling, formuleringarna i den nuvarande handboken är klart präglade av insikten att de flesta som lyssnar inte är (troende) kristna

Kommentarer
Postat av: Sigrid L

Kan bara hålla med. Tittade också på nätet efter att ha sett och hört Berit Simonsson intervjuas. Blev vän med Stens dotter Birgitta i Uppsala och även mamma Maj, en underbar människa. Sten träffade jag bara som hastigast.

2009-09-13 @ 15:17:12
Postat av: Jonas

Ska se länken också, men innan dess vill jag också säga att jag gläds åt att Ulf Ekman återigen tar på sig prästskruden - varför kan han inte alltid göra sig på gudtjänsterna istället för dessa kostymer? Inte ska han skämmas för det, ha må vara avkragad i Svenska kyrkan, men han är dock prästvigd och får därför utan vidare klä sig därefter hos Livets Ord. Det ser ju mindre bra ut i måltidens liturgi om den som där representerar Jesus Kristus och på hans uppdrag läser instifelseorden och ger ut den offrade Herren i brödet och vinet inte manifesterar det genom att klä sig som Herren?



Ja hoppas att det är en process som har börjat även om jag verkligen hoppas att det inte är så många begravningssammanhang framöver utan istället dop och nattvardsgudtjänster.

2009-09-15 @ 23:09:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0