Trygg-Hans

Jag läste lite i föregående inlägg innan jag startade med kvällens. Noterade då ett roligt stavfel. Vid ett tillfälle hade jag råkat kalla försäkringsbolaget Trygg-Hansa för Trygg-Hans. Slog mig omedelbart att detta skulle kunna bli temat för kvällen (OBS! i förgående inlägg har jag rättat det).

Vem skulle Trygg-Hans kunna vara? Den ende Hans som man känner är ju Hans i Hans och Greta, men finns dom med numera? Har inte sagovärlden moderniserats? Inte helt. För två veckor sedan högläste vi ur Hattstugan i vår barngrupp i Hertsökyrkan, ni vet den där sagan som rimmar och där barnen själva ska gissa orden i slutet av varje mening. Det enda som kändes lite out of date var ju att

barnen fick riset smaka
tur att dom efteråt fick honungs-------

En riktigt rejäl gammal saga är kanske vad man skulle önska sig i dessa tider när allt står på ända.

Nu behövs Trygg-Hans!

Undrar om vår biskop Hans kan träda in i den rollen? Som person har han ju alltid spridit trygghet och ett lugn omkring sig. Nu är han en av sju biskopar som uttryckt tveksamhet till det av kyrkomötet fattade beslutet om att utvidga äktenskapsbegreppet. Dessutom är han en av de tre som i reservation* i läronämnden tydligt uttryckt att detta beslut inte kan fattas eftersom det innebär att kyrkan i så fall lämnar ordets auktoritet. Många gläder sig över vår biskops ställningstagande.

Biskop Hans!

Vi ber för dig. Träd fram på Ordets grund och bli i denna vacklande tid den Trygg-Hans som kyrkan behöver!

* jag noterar återigen att i vårt stift, Luleå stift, är det numera reservanterna/oppositionen/minoriteten - kalla oss vad ni vill - som har biskopen på sin sida. Intressant läge!

Kommentarer
Postat av: Gunvor Vennberg

Roligt att du skriver om Biskop Hans just idag. Jag träffade honom just i egenskap av teologistudent i Umeå och nu känns det mycket bättre, som vanligt! Kul reflektion. Skulle inte Trygg-Hansa kunna utverka en försäkring där man som teologistudent kunde få sina studielån återbetalda om man inte blir prästvigd p g a sin syn i äktenskapsfrågan? Fast jag undrar hur hög premien skulle bli? Kanske billigare att lita på trygg-Hans ;-) Vi måste absolut be för honom!!

2009-10-27 @ 22:42:56
Postat av: Andreas Holmberg

Jag hoppas och ber liksom du, Torbjörn. Men vad ska man tro? Inte ställde biskoparna i förväg sina platser till förfogande i händelse av det beslut som togs i torsdags (det kunde möjligen ha påverkat beslutet). Inte har de heller sagt att de vägrar implementera beslutet - Esbjörn far nu hem till Karlstad och verkställer (om än han ger sej själv dispens från att förrätta "vigslarna").



Och ser man närmare efter, var reservationen rätt bedrövlig. Starka uttryck ("strider mot Guds ord") om just homoäktenskap, men reservationslös välsignelse av partnerskap (ingen reträtt därifrån) OCH deklaration att trofast samboskap också är ett äktenskap i kyrklig mening. Den där idiotin som EFS-präster i Övre Norrland länge varit med om att sprida - varför ska man då gifta sej om man redan är gift? (Har Ragnar, Hans och Esbjörn informerat kronprinsessan?).



Nå, be ska vi absolut göra. Men tiden börjar rinna ut för biskop Hans och de andra. Anpassning eller avgång - finns det något ytterligare alternativ? Ordervägran och avsättning?

2009-10-28 @ 01:24:37
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Apropå Hattstugan - barn nuförtiden tror att "riset smaka" betyder att barnen fick typ Risifrutti ;oD.

2009-10-28 @ 01:26:28
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0