Nu är jag för mig själv en stund

På tåget. Nattåget till Stockholm. Egen kupé. Jättelyxigt. Då är det verkligen vilsamt att åka tåg. Och man kan använda tiden. Jag har ägnat en stund åt att förbereda det jag ska tala i Svanstein till helgen. Om tågkupén var en bra förberedelseort får andra bedöma. Det blir alltså lite jäktigt. Jag flyger tillbaka till Luleå i morgon kväll och far mot Svanstein mitt på dagen på lördag (dock inte med motorcykel som jag ursprungligen planerat, men då får jag å andra sidan chansen att ta med passagerare.)

Idag firade jag högmässa i Hertsön tillsammans med kollegan Mats. Vi var 21 deltagare och de senaste 5 åren har deltagarantalet vid himmelsfärdshögmässan stadigt legat mellan 20 och 25 trots att det är en sådan helg då många åker bort (tex några goda vänner och regelbundna läsare av bloggen och trogna gudstjänstbesökare som valde att fara till sin stuga redan igår kväll och som därför missade högmässan.) Att jag så detaljerat vet gudstjänstdeltagarantalet just denna helgdag beror på att vi i prästkollegiet ifjol (eller förfjol?) diskuterade om det överhuvudtaget var meningsfullt attt ha huvudgudstjänst i församlingen denna dag.  Jag blev då tvungen att "bevisa " behovet genom att be församlingsvärdinnan ta fram statistiken för de senaste åren för Hertsökyrkan.

Jag predikade över evangelietexten som var hämtad ur "det längre Markusslutet". Om detta att Gud bekräftade apostlarnas ord genom under och tecken. Jag hänvisade till att detta nämns både i Apg 14:3 och Hebr 2:4. Men när ordets sanning en gång blivit bekräftad av Gud så behövs den bekräftelsen i princip inte mer. Däremot kan det även i vår tid behövas tecken för att människor som står helt främmande för evangeliet och kanske t o m för Guds existens ska få öppnade ögen. Däremot är det vikigt att jag inte söker bekräftelse på mitt barnaskap genom under och tecken. Min frälsningsgrund måste vara en annan.

Vad ska jag då göra i Göteborg? Jo, vi ska sammanträda med Frimodig Kyrkas kyrkomötesgrupp. Ganska stor del av gruppen finns ju åt det hållet i landet så därför samlas vi där (dock inte helt utan protest från oss som får lång resa). Men jag får sällskap på tåget från Stockholm i morgon av Bertil från Uppsala. Dag som reser från Öland har farit redan i dag för att slippa resa så tidigt i morgon och har anlänt till Göteborg för en stund sedan . Övervägde själv ett tag att flyga ner idag. Men det var så ont om biljetter att jag fått flyga tidigt och stressa från kyrkkaffet. Inge roligt. Men jag hade ju fått en kväll tillsammans med Dag. Förmodligen hade han lurat ut mig på en Norrlands guld så vi fått vara för oss själva en stund - tillsammans.

PS. Under sista veckan har jag fått veta att ytterst god broder i prästämbetet inte fått en tjänst som han borde ha fått och som han absolut passade för och var kvalificerad för och det sannolikt beroende på att han har samma uppfattning som jag i synen på prästämbetet; och att en annan likaså ytterst god broder i prästämbetet sannolikt blir avskedad från sin tjänst och det uppenbarligen för att han hyser samma åsikt som jag i nämnda fråga. Jag frågar mig: hur länge får jag vara kvar innan några politiker kommer på att jag är ett stort problem. Till nämnda bröder: ni behöver inte vara för er själva ens en stund: JAG STÅR VID ER SIDA. (Hebr 10:33).

Kommentarer
Postat av: c

Vara för sig själv?

I många kristna kretsar har man tidigare varit absolutister. Ibland har det väl blivit lag att inte smaka även om bibeln bara talar om "Drick er inte druckna". Jag utgår från att du inte dricker dig drucken men är det inte så att kärleksbudet "älska din nästa som dig själv" bjuder oss att avstå helt i vårt avlånga missbrukande land?

Sista tiden har ju det självklara börjats lyfta fram. Att 80% av all misshandel har koppling till alkohol och droger.

Du som präst borde ju ha sett en del elände? Även hos fina familjen där ett skötsamt hanterande har gått över i misär?

Dina syftningar mot Norrlands Guld kan ju tolkas som att en pilsner då och då är helt oproblematiskt. Vad förlorar man på att vara absolutist?

För oss med helnykter inställning kan det ju sticka i ögonen det vinpimplande som ibland förekommer i kyrkliga sammanhang.

2009-05-21 @ 22:33:14
Postat av: Jonas

Jag ogillar verkligen denna moralism som ofta är från frikyrkligt håll, det är väl inget fel på dem som inte dricker alls men de borde inte kritisera dem som gärna tar ett glas vin eller öl till maten. Ja Jesus drack själv vin, varför ska då inte vi göra det, och också en präst som i sitt ämbete representerar Jesus Kristus?! Det är skillnad att njuta av en god kall öl och dricka fem öl på en gång och bli full..



Det är faktum att med rätt dryck kan maten bli ännu godare, än om man bara dricker mineralvatten eller något liknande..och inte ska alla njutningar vara oss förbjudna.

2009-05-22 @ 00:34:19
Postat av: Jonas

Men vad jag egentligen ville kommentera var detta med den diskriminering på pågår i SvK, och då är det inte bara bara präster med den klassiska ämbetssynen utan även dem som accepterar kvinnliga präster men har den kristna synen på äktenskapet (ja samkönade äktenskap har förvisso inget med kristen tro att göra)..det kan vara att man inte erhåller tjänster, eller att man med mera subtila medel missgynnas..

2009-05-22 @ 00:36:35
Postat av: Janne

En präst eller predikant ska vara ett gott föredömme, punktslut. Fattar inte detta hycklande, att man ska kunna ta en öl eller ett glas vin till maten osv... Vad för kopplingar gör vi idag angående alkohol, måste man nu nödvändigtvis pimpla en öl så håll det för dig själv.



Sen så kan jag garantera dig Jonas, Jesus drack inte en droppe ÖL. Finns inget i öl som är det minsta nyttigt för våran kropp, varken själsligt eller kroppsligt.



När så många kvinnor blir halvt(helt)ihjälslagna av sina öl och vin och sprit drinkare, så borde man ha så mycket under hatten att man håller käft!! på ren svenska om sitt "kontrollerade" drickande. Gud gav oss förstånd att använda, då ska vi också göra det.



I 1 Kor 8:13 står det: ”Alltså, om maten blir till fall för min broder, skall jag aldrig någonsin äta kött, så att jag inte blir orsak till min broders fall.” Nu handlar visserligen denna text om kött till avgudar, men är lika tillämpbar på alkohol. Alkohol i sig är inte en synd, och man själv klarar kanske av att dricka utan att det för med sig problem, men alkoholfrågan är inte bara en fråga mellan en själv och Gud, utan den påverkar andra människor också. Eftersom så många trillar dit i alkoholberoende och kommer på fall så bör vi för alltid avstå från alkohol för att vara föredöme för andra som ser vårt sätt att leva och som påverkas av våra värderingar.

2009-05-22 @ 02:01:16
Postat av: den gamle kamraten

Tre saker:

Jag anser att gudstjänst på Kristi Himmelsfärds dag firas på grund av dagens dignitet oberoende av hur många eller få som möter upp. Bara tanken att stryka en 6-ljusare (6 ljus på altaret markerar ju STOR helgdag) får mig att rysa. Hurrvv!

Jag kan begripa att du på bloggen inte nämner namnen på de aktuella ratade bröderna. Slå mig dock en signal vid tillfälle så jag får veta vilka de är.

Apropå den pilsnerinriktade moralpaniken kan påminnas att Luther lär ha sagt: "Utan det goda tyska ölet skulle den tyska ungdomen inte ha det alltför roligt."

2009-05-22 @ 02:18:36
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Janne

Men herr Stig!! Luther är och var ingen Gud, han var bara en "vanlig" människa som du och jag. Så vad han tyckte o tänkte i denna sak har noll betydelse. Titta i stället i bibeln, vad den har att förtälja om denna sak. Men den är väl gammal och förlegad som vanligt. Vi ska ju bara leva på känslorna numera, gör det som är roligt - gör bara det som känns bra osv...



Funderar ni prällor nångon, varför det häcklas och hånas över kristna och kristendomen? En orsak kan jag tipsa om. Ni som är Präster o Predikanter SKALL vara ett gott föredömme, men det finns väldigt få av dessa goda föredömmen i kyrkan idag. Era högsta "chefer" tror inte ens på boken som hela den kristna TRO bygger på, klart "dom" häcklar o spottar på en kyrka som inte lever som den BORDE lära osv...



Men ta er en öl eller två, och pissa sedan på dessa människor som lider av alkoholens baksida.

2009-05-22 @ 02:40:01
Postat av: Janne

Såg att jag hade en del stavfel i mitt inlägg, men jag får lägga det på tiden jag skriver dessa inlägg. Man är inte helt skärpt o slarvar med kontroll av sina inlägg vid denna tid på natten.

2009-05-22 @ 02:52:10
Postat av: den gamle kamraten

Jag vill inte "kapa" Tobbes blogg till en argumentväxlande med "Janne" men men vill ändå påpeka att jag tycker utfallet vad gäller syn på Bibeln eller att man "pissar på" dem som lider av alkoholens baksida är orättvisa anklagelser.

2009-05-22 @ 16:02:41
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Jonas

Janne får jag fråga vad du har för utbildning som är en sådan expert för öl? Hade öl varit en vanligt förekommande måltidsdryck i Palestina hade Jesus säkerligen druckit det också.



Det resonemanget som du för angående 1 Kor 8:13 är den gamla vanliga visan som man hört tusen gånger. Led i bevis du att om Torbjörn njuter av en god öl på tåget söderut så är det någon broder som faller..



Usch för sådan moralism och feltolkning av den kristna tron och moralläran.



2009-05-22 @ 16:05:42
Postat av: Janne

Så man måste vara utbildad på ÖL, för att förstå hur gott och nyttigt det är att förtära. Nä! hör ni, fattar ni inte själva så måste bibelns Gud få lära er.



Jonas! Vad har du för utbildning om ÖL, så du inbillar dig att Jesus skulle ha druckit det. Det kan vi väl ändå vara överens om att ÖL i alla former, inte har någon som helst positiv inverkan på vår kropps hälsa.



Däremot finns betydligt mera skrivet om VINET i bibeln. Men det id's jag inte lägga ut på nån annans blogg.

2009-05-22 @ 16:17:04
Postat av: Tobbe

Märkligt vilka starka reaktioner det blir på något som i mitt inlägg bara var ett litet skämt i marginalen. Men det är er debatt. Det jag väsentligen skrivit i de senaste inläggen är ju att man INTE behöver en öl för att "vara för sig själv en stund".

Vad gäller helnykterism och absolutism eller inte så är min uppfattning att det av medmänskliga hänsynsskäl finns MYCKET starka skäl för en helnykter livsstil. Men - precis som i andra sammanhang - att göra LAG av det - ICKE.

2009-05-22 @ 18:33:32
Postat av: Father Brown

Instämmer med den gamle kamraten i nödvändigheten att fira mässan på Kristi himmelsfärds dag. Om vi tror att det händer något i den andliga världen när vi firar mässan och att detta är viktigt för att befästa Guds verk och sprida Hans kärlek i världen ja då har vi helt enkelt inget val. Om vi inte tror det kanske vi skall avstå från gudstjänster överlag.



När det gäller bruket av alkohol vill jag instämma med bloggaren om faran av att göra lag av absolutism. Detta menar jag saknar stöd i kyrkans historia. Det finns skäl att avstå alkohol av solidaritet med dem som lider av dess baksidor men det kan det finnas med mycket annat också.



En appell skulle kunna låta:



Drick Coca-Cola och pissa på dem som lider av företagets exploatering av mark och vattenresurser i tex. Indien

2009-05-22 @ 21:06:11
Postat av: Father Brown

Ville bara tillägga att Norrlands Guld har i sin slogan att människor blir "...sig själva för en stund".



Detta kan man såklart ha invändningar mot och argumentera för att vi inte behöver dricka öl av ett visst märke för att vara oss själva.



Denna notis enbart som lite appellering till bloggarens inlägg om guldet.

2009-05-22 @ 21:10:14
Postat av: c

Håller med Tobbe om

MYCKET

och

ICKE

Konstaterar ockå hur svårt det kan vara med en nyanserad debatt.

Till eftertanke för var och en... gör en plus- och minuslista och se vad som väger över!?

2009-05-22 @ 23:38:08
Postat av: "Syster"

Ett förfall finns i kyrkan, när det måste diskuteras, om det är viktigt att hålla gudstjänst på Kristi Himmelsfärds dag. Det är en röd dag - som i "världen" visar att något viktigt att minnas, ära, fira - finns. Tack och lov, att det högtidlighålls med förkunnelse, om det budskap som i detta Gud ger oss som lyssnar.



Sedan en kommentar, att fast man tror att man är ett Guds barn, egentligen, och att Gud finns, egentligen - så kan man leva "borta från kontakten med sin Fader" - så mycket, att precis som Tomas "tvivlaren", man önskar av hela sitt hjärta, få "bevisat för sig", på något sätt, att Jesus verkligen finns också för mig - vill leda också mig på "Vägen till det himmelska landet". För min egen del har detta varit "Livsavgörande". Ett nytt liv har vuxit fram.

En uppväckelse genom Anden, ska vi tacka för, närhelst den kommer. Den gör det om det är behov för det. Andens uppgift är ju att väcka.



2009-05-24 @ 23:34:04
Postat av: Jonas

Janne; du har tydligen inte läst ordentligt mitt inlägg. Jag har inte skrivit att Jesus drack öl. För övrigt är det Kyrkans tro att Jesus och apostlarna drack alkoholhaltigt vin, och det är den historiska forskningens hållning.



För övrigt är vi inte överens om ölet heller och dess inverkningar.

2009-05-28 @ 18:28:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0