Arvet

Har just fått veta att jag tillsammans med mina fyra syskon är förmånstagare i ett framtida arvsskifte.Det är efter en äldre kvinna som varit bekant med mina föräldrar ända sedan början av sitt vuxenliv och som betydde mycket som extra-faster/moster (vilket det nu var) för mig och (i alla fall min två äldre) syskon när vi var barn. Hon har alltså inga släktingar och har därför testamenterat allt till oss (hon lever alltså än så arvet kommer i framtiden). Känns lite märkligt. Jag har aldrig varit i den situationen förut. Det enda arv jag annars kan räkna med är väl det efter mina föräldrar. Men jag hoppas det dröjer länge än innan det blir aktuellt.

Enda arv...?

Nä, det var ju fel. Som kristen har vi ju ett annat arv att vänta: det himmelska. Kommer att tänka på en historia* jag hörde i Svanstein i maj när jag var där på predikoresa. Det var Lage Ollinen som berättade den:
En kvinna i ett land där det vara förbjudet med religiösa aktiviteter var på väg till en hemlig gudstjänst. Då stötte hon på några poliser som undrade vart hon var på väg. Som kristen ville hon inte ljuga men å andra sidan ville hon inte utlämna sina trossyskon så hon svarade:
- Vår äldste bror har dött, så vi ska ha bodelning.
På vägen tillbaka stötte hon på poliserna igen som vänligt frågade "nå, hur gick arvsskiftet?"
- Jag fick hela arvet.

I mitt huvud surrar även strofen arvet ej förspill som dig hörer till, ur psalmen "vaka själ och bed". I psalmen är nog siktet inställt på det personliga livet: det gäller att leva i tro så att man inte förspiller det goda som Gud av nåd ger genom Kristus. Men det kan inte hjälpas att jag även tänker på vår kyrka. Vår svenska kyrka har ett rikt arv - mycket rikare än många av oss förstår. I sitt herdabrev till Göteborgs stift uttryckte Bo Giertz det så att vi har ett trefaldigt arv: från apostlarnas och fornkyrkans tid (tex bibeln, liturgin, ämbetet och dogmat dvs trosbekännelserna), reformationen (givetvis fr a den förnyade insikten om rättfärdighet av tro) och folkväckelserna (den själavårdserfarenhet som brukar samlas i begreppet "nådens ordning") .

Är vår kyrka på väg att förspilla sitt arv? Utan tvekan lätt att se sådana tendenser. Kanske är det på sin plats att påminna om den nomineringsgrupp som du ska rösta på i höstens kyrkoval (till stiftsfullmäktige och kyrkomöte) nämligen FRIMODIG KYRKA. Där har du nomineringsgruppen som vill att kyrkan ska ta vara på sitt äkta andliga arv.

* undrar lite om jag redan berättat den på bloggen, men har sökt och ej funnit så jag drar den (även om det skulle bli igen!)

'

Kommentarer
Postat av: "Syster"

"Varför attraheras ej Sveriges folk av Gud"? Vårt kyrkoarv förknippas av många med tvång och ej med frihet!

Trons värde och förmåga, att ge tro och hopp har förlorats i vårt land, så vibehöver ej denna skatt längre.

LYSSNA till missionspastor Torsten Åhman som höll talet: "Därför är Sverige världens mest sekulariserade land" - på dagen.se 2009 07 02. Mkt.lärorikt och befriande!

2009-07-09 @ 15:08:15
Postat av: Tobbe

Man brukar ju ofta förklara att det är den gamla överhets(stats)kyrkan som gjort att folk så mycket förknippar tro med tvång i vårt land. Tragiskt, men säkert på många sätt sant.

2009-07-09 @ 18:09:37
Postat av: Rolof Enander

Hej! Söker ordalydelsen av hela psalmen "Vaka själ, och bed!..." Finns sådant på nätet? Mina psalmböcker har jag i min svenska bostad, där jag inte är nu.

MVH

Rolf Enander

Tel: +358-40.872 21 12

2012-01-15 @ 20:07:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0