Vis man

har jag varit idag - två gånger. Och romersk soldat också. Vi har alltså lite brist på folk så flera får spela flera roller i vår julvandring som vi varje år har för tredjeklassarna på Örnäset och Hertsön. Tänk att vi startade detta redan julen 1996 och har kört varje år sedan dess.

Själv inledde jag min skådespelarkarriär i dessa sammanhang som vis man, sedan under många år Josef, sedan flera gånger herde omväxlande med Josef och vis man. En gång - för länge sedan - fick jag vara guide. Det var ju roligast, för guiden , som följer barnen hela "tidsresan" till år O och till Nasaret och Betlehem, är ju den ende som får se alla scener i julspelet. Snart är Maria* den enda roll jag inte spelat! Om jag får göra det så lovar jag raka av mig skägget!

I år var det alltså första gången jag även fick spela romersk soldat som höll ordning på folkmassorna som stormade in för att låta sig skattskrivas. Efter första vandringen fick jag kritik av "ängeln" att jag inte lät nog arg. Jobbade alltså på det till andra gången. Snabbt klädbyte sedan för att som en av de tre vise spana efter den försvunna men återsedda stjärna som slutligen ledde till den plats där barnet var. Vid dagens sista julvandring gjorde jag bort mig dock. Den första vise mannen lämnade guld, jag skulle givetvis då lämna rökelse men råkade säga myrra vilket var tredje vises gåva. Nå den tredje vise mannen var klok nog att klara sin del ändå.

Då och då har vi levande barn som Jesusbarn istället för en plastjesus. I dagens första julvandring var det så.  Varje gång som Maria får ha ett levande barn i famnen så blir barnen extra gripna.

Vis förväntades jag kanske också vara senare på dagen då jag fick telefon av en något yngre kollega som ville dryfta ett ärende. Han inledde med "jag har en fråga som jag behöver dryfta med en älde kollega".

- Tur att du sa äldre svarade jag, det kan jag ju lova vara. Värre hade det varit om du kallat mig vis eller erfaren.
Det räcker att vara vis man i julvandringarna.

* till dom mindre centrala rollerna har vi ofta nödgats ha personer av fel kön som fått klä ut sig, men Maria har alltid spelats av kvinna och Josef av man. Givetvis är det så. Tänk om alla kunde fatta att det är lika enkelt med prästen: den som i mässan spelar "Jesu roll" - "tog brödet, tackade, bröt det.." - det är en man. Just as simpel as that!

Kommentarer
Postat av: sven-åke Nilsson



Nej, år noll har du inte varit till av den enkla anledningen att nollan inte var uppfunnen eller snarare funnen då munken Exiguus räknade ut tiden för Kristi Födelse. Så du var nog till år ett. Och därifrån räknar man åt båda hållen som på en tallinje.



Hälsningar från en Nordligare Besserwisser!

2009-12-16 @ 10:24:01
URL: http://karesuandoherden.blogspot.com/
Postat av: Tobbe

Den nordlige hr besserwisse har säkert rätt. Det påminner mig om debatten som var vid millenieskiftet om vi inte borde fira det i slutet av år 2000 istället för i början, enligt tanken att 2000 år har väl gott när det 2000:e året är slut, inte när det börjar.

2009-12-16 @ 13:31:59
Postat av: Hanna Johnselius

Men då är det ju tur att mässhaken finns så att man i den kan "ikläda sig" Kristus oavsett kön! :)

2009-12-16 @ 13:53:14
URL: http://hannajohnselius.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Vilken tur!



God jul!

2009-12-16 @ 14:36:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0