Mord i församlingen!

Tro nu inte, kära läsare, att denna smaskiga rubrik på kvällens inlägg bara är ett sätt att locka fler läsare. Nej, så är absolut inte fallet. Detta är faktiskt vad jag sysslat med ikväll. x 2 dessutom. Dock inte egna mord. Utan andras. Verkliga och fiktiva.

Först fick jag tips om en länk till ett TV-program med en norsk intervju med Helge Fossmo, alltså han som dömdes till livstid för händelserna i Knutby. Vad som är riktigt sant i bakgrunden till denna verklighetssåpa får man kanske aldrig veta. Helges Fossmo skyller på Åsa Valdau och menar att hon är hjärnan bakom de osunda tendenserna i församlingen. Åsa Valdau å sin sida skyller på Helge Fossmo och menar att det är han som är mytoman. Tur att jag inte är den som ska döma.

Efter att en stund efter detta program (som jag skådade på nätet) kopplat av med läsning om finska fortsättningskriget där det också sköts folk i parti och minut - ryssarna säga ha förlorat ca 3000 man och finnarna ett knappt femtital under kvällens läsavsnitt - så var det dags för TV-dramatiseringen av Åsa Larssons Solstorm.

Som vanligt i de flesta dylika sammanhang är boken bättre än filmen. Men det jag alltid sörjer över när kristna församlingsmiljöer ska skildras i dramafilmer är att det är så svårt att framställa predikan och församlingsgensvaren på ett naturligt sätt. För den som varit med en hel del (!) i kristna sammanhang så känns det alltid så krystat. Men det är klart: det som saknas i TV-studion och inspelningssammanhanget är väl den helige Ande. Då kan det aldrig bli levande. Synd bara om vanliga svenskars bild av en kristen församling huvudsakligen formas av bilder som dessa.

När jag för några år sedan läste boken Solstorm så kände jag dock att författarinnan måste ha verkliga erfarenheter av en frikyrklig församling. Många beskrivningar var mycket äkta. Lite väl äkta har en del människor sagt mig vilka befunnit sig i Kiruna under delar av författarinnans uppväxttid. Det finns personer i hennes böcker som mycket väl kan identifieras av dem som varit med. Vi präster kände ju väl igen en kollega, som kom vandrande vid Jukkasjärvi kyrka men det var väl i nästa bok om jag minns rätt.

På samma sätt var det med Bengt Pohjanens bok om Laestadius (Ropandes röst), där kunde den initierade lätt identifiera personer ur författarens samtid.

F.ö blev Bengt Pohjanen omnämnd i en gästkrönika i senaste SPT under hänvisning till hans berämda yttrande till Domkapitlet för 25 år sedan. En del uttryck blir bevingade. Undrar hur det går med Dag Sandahls språkbruk i enskilt samtal med kyrkomötesledamot? Biskopen i Växjö borde ha viktigare saker att ta itu med.

Kommentarer
Postat av: sven-åke nilsson

Jag var också mer eller mindre apostroferad i en av böckerna men bara indirekt och som jag kommer ihåg.

Kan du lura ut var och i vilken bok jag menar.

2009-12-14 @ 21:19:20
URL: http://karesuandoherden.blogspot.com/
Postat av: Kyrkvärd på sadel

Jag såg också Solstorm och har läst boken för några år sedan. Håller med om att boken var bättre. Intressant vilka miljöer och personer som stämmer med ens egen fantasi. Rebecca, Sanna och barnen samt farmors hus-klockrent. Sämre var det med Thomas Söderberg och Kraftkällans byggnad.

Tredje boken - "Svart stig" var mer spännande, rekommenderas.

2009-12-14 @ 21:42:41
Postat av: Tobbe

Nu blir jag nyfiken. Nej, jag kan inte påminna mig att jag tänkt på "översteprästen" under läsningen av någon av böckerna.

Nu blir jag nyfiken (2). Vilken sorts sadel sitter hr kyrkvärd på i denna tid? Cykelsadel eller hästsadel eller motorcykelsadel, kanske kör han is-racing!

Jag tycker nog - som jag tidigare skrivit - att den fjärde boken av Åsa Larsson är bäst. Bortsett från visst "igenkännandets glädje" i några beskrivningar av kyrkliga miljöer i de två första.

2009-12-15 @ 17:18:01
Postat av: Kyrkvärd på sadel

På cykelsadel naturligtvis, cyklar året om. Måttot "Skippa bilen under milen" kan jag inte alltid leva upp till, men jag försöker så långt det går. På glid har jag inte hunnit ännu, fastän kanonsnö finns tillgängligt.

2009-12-15 @ 20:36:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0