God fortsättning

Nu är det redan Annandag jul, den helige Stefanos dag. Själv är jag ledig men planerar gå i mässan i Hertsökyrkan kl 18, vilken leds av kollegan Mats.

Under Juldygnet hann jag gå i tre gudstjänster: först julbön i Domkyrkan som jag besökte tillsammans med mina föräldrar, ledd av domprosten em; därefter Midnattsmässa i Stadsökyrkan ledd av Lars-Gunnar Ottestig. Den besökte jag tillsammans med goda vänner; och kl 11 på juldagen ledde jag själv högmässan i Hertsökyrkan. Efter kyrkkaffet sjöng vi ytterligare några julpsalmer tillsammans för att öka julkänslan.

I min predikan i högmässan dristade jag mig att motsäga det som förre ärkebiskopen Hammar skrev i sin julbetraktelse som kunde läsas i Kyrkans Tidning dagen före julafton. Hammar menar att det väsentliga med "inkarnationen" är att vi i "förtätad" form ser det som egentligen alltid är ett faktum: Gud bor i varje människa. Det är alltså inte någon speciell kvalite av gudsnärvaro som sker genom Kristus. Vi kan inte föreställa oss att Gud kommer som en meteor in i världen är Hammars urttryck. Jag uttryckte mig lite artigt försiktigt i min predikan och sade att i Hammars ord kan jag inte igenkänna det som jag uppfattar som genuin kristen tro.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0