Storebror ser dig?

Jag prenumererar på tidningen Dagen. På baksidan av den är mitt namn och min adress tryckt. Givetvis, så brevbäraren ska veta vem i kvarteret som ska ha tidningen. Det märkliga är nu att bredvid denna namn- och adressangivelse står

TRANS
95-98

???

Förmodligen är det väl en förkortning av transport och siffrorna hänvisar till postnummerområden skulle jag tro. Men lite märkligt är det ju att se det ordet i kombination med de numren. Alltså, eftersom min motorcykel är en

TRANSALP -98

Lite märkligt som sagt. Hm! säger jag bara.

En annan gång när en liknande sak inträffade var på den tiden när jag regelbundet gav pengar till Svenska kyrkans mission* och fick inbetalningskort i kuvert en eller två gånger per år. På adressetiketten på kuverten stod ett nummer - exakt samma nummer som pinkoden till ett av mina kontokort. Var det Volvokortet eller Visakortet - minns ej. Hm! säger jag en gång till. Fast detta Hm! sa jag ju för länge sedan eftersom detta var för länge sedan.

När sådant här händer då börjar jag tänka en massa konspiratoriska tankar att det finns någon "storebror" dvs en gigantisk dator någonstans som håller reda på alla våra göranden och låtanden. En slags digital jättebläckfisk (man ska föreställa sig den blöt, äcklig och slibbig) som sträcker ut sina långa armar och infångar den han hittar; och som bara pga av lite virus i systemet ibland råkar släppa ut information av den typ jag redogjort för som visar att storebror har koll på alla delar av ens liv och kan se sambandet dem emellan.

Min äldste son som varit hemma under juli månad försökte (lönlöst - jag fattar ingenting!)  förklara vad Facebook och Twitter är. Som exempel gav han att han kunde meddela ( om det nu var på Facebook eller Twitter eller om man twittrar på facebook eller... - ni ser hur fullständigt ute jag är!) ; nå i vart fall gav han som exempel att han kunde meddela "sitter i köket och dricker kaffe med pappa". Men han tyckte ju sen att det är lite onödgt att man ska behöva Facebooka och Twittra sådana saker som kan ske automatiskt. Man kunde ju ha en inbyggd GPS så om det via den registreras att vi båda går in i köket samtidigt och (tillägger jag för att visa hur inne jag plötsligt blivit i det tekniska) det samtidigt registreras att det går åt exakt så mycket extra elektricitet som det behövs för att driva kaffebryggaren när den brygger kaffe åt två personer, då skulle det ju automatiskt kunna skrivas in på våra respektive Facebooksidor:

Tobbe: dricker kaffe i köket med äldste sonen
Äldste sonen: dricker kaffe i köket med pappa.


Så slapp man skriva det själv alltså. Det brukar ju ibland berättas historien om fadern som säger till sin son: tänk, på min tid var man tvungen att resa sig ur soffan när man skulle byta mellan (de två!) TV-kanalerna (istället för att bara zappa med fjärren, alltså). Kanske kommer våra barn en dag att säga till sina barn: tänk, på min tid var man tvungen att själv skriva på Facebook vad man gjorde (i stället för att det skrivs automatiskt alltså).

Hur kom jag in på det här? Jo, det var väl det här med storebror. Lite märkligt är det ju att jag som uppenbarligen får storebrorsfrossa av några fullt förklarliga bokstäver och siffror på baksidan av en tidning samtidigt ger hela världen chans att kontrollera (en del av) det jag gör och (mycket av) det jag tycker. Genom att jag bloggar alltså.

Hm! säger jag bara!

* det var alltså för länge sedan jag gav pengar regelbundet till Svenska kyrkans mission och det är redan nu länge sedan jag slutat. Det var när missionen bytte ut korset i sin logga mot en duva som jag gav upp. Då tyckte jag att om dom låter den kristna profilen vara så svag att inte ens ett kors kan ingå då får det vara nog för mig.** Sedan dess fortsätter jag dock att ge pengar till missionsarbete men ger det åt annat håll.

** i Frimodig kyrkas valplattform står följande om mission:

Mission - trons multiplicering
Mission är Jesus eget uppdrag till sin Kyrka i alla tider. Uppdraget, som aldrig kan väljas bort, gäller både i Sverige och utomlands. Fortfarande är det många människor över hela världen som inte hört evangeliet. Tyvärr har Svenska kyrkan kraftigt tonat ned sitt internationella missionsarbete. FRIMODIG KYRKA vill att Svenska kyrkan på nytt sänder ut missionärer för att evangelisera. Sanningsanspråket i kristen tro får inte sättas på undantag, samtidigt som det personliga mötet kräver att man möter andra människor med respekt. All mission bygger på att man ser hela människans behov. FRIMODIG KYRKA tror att en kyrka utan verklig mission är en tynande kyrka.***

*** att detta inlägg slutar som ett valtal för Frimodig kyrka är en ren oplanerad slump. Det bara föll över mig (fritt efter min gamle kamrat).****

****måste ju passa på att även här på min blogg gratulera min gamle kamrat till hans blivande farfarsskap****

***** jag ber kära läsarna notera denna nya litterära form att ha noter till noterna!

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Att det gäller att vara med på noterna noterar jag - nota bene. Detdär med korset avsaknad var ju intressant. Minns jag rätt har Arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse också en duva som logotyp och jag undrar om AKF åxå fallit under bannlysningen.

Men så lite seriöst om Frimodig Kyrkas "missionsprogram" som jag inte har några problem med utom kanske i ett avseende: Vill våra trossyskon i andra länder - Afrika, Asien, Europa, Latinamerika, Australien - att "Svenska kyrkan på nytt sänder ut missionärer för att evangelisera" eller önskar de sköta evangelisationen själva men samverka med oss på annat sätt? Jag tror att det är MYCKET viktigt att ha koll på det så att man inte i frimodig fart kör över lokala kristna på ett sätt de lätt kan uppfatta som nykolonialt.

2009-08-06 @ 21:43:51
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tjyckfellsnissa

slagas samtiidgt registraras elekricitet repsektive kontrolera penagar



har f tobbe plötsligt drabbats av svår dyslexi?

2009-08-06 @ 21:47:58
Postat av: Tobbe

Rättat och klart!

Och vad gäller missionen så ska vi givetvis samverka med lokala kyrkor där dom finns.

2009-08-06 @ 23:14:10
Postat av: Simon Wämmerfors

Hej



Här har du en omvänd facebook-pessimist. FB fyller faktiskt en funktion som jag inte skulle vilja vara utan idag, den ger mig nämligen möjligheten att själv passivt (eller aktivt) få följa vad som händer i livet hos en lång rad bekanta. Människor som jag förmodligen aldrig skulle lyfta luren och ringa i vanliga världen.



Allt gott

2009-08-07 @ 10:22:39
URL: http://www.pictor.se
Postat av: Tobbe

Den sortens omvändelser ska jag passa mig för. Räcker väl med att jag omvänts till bloggvärlden. Vanliga omvändelser har jag dock inget emot.

2009-08-07 @ 15:31:16
Postat av: Hanna

Du kan göra reklam för Frimodig kyrka och annat som ligger dig varmt om hjärtat på Face book. Nog kommer du att bli en F-bookare en vacker dag. Din vän Dag Sandahl är oxå med... Nu har jag förresten gjort ett "litet" inlägg på min blogg. Välkommen in!

2009-08-08 @ 23:29:31
URL: http://hannajohnselius.blogg.se/
Postat av: Laestadian

Du har ju lovat att jag vår påpeka här om nya laestadianfilmer. Följande är från veckoslutets möte i Kållby.



http://www.youtube.com/watch?v=3-ljSzp5h7g

2009-08-09 @ 06:53:47
URL: http://www.youtube.com/watch?v=3-ljSzp5h7g
Postat av: Tobbe

Igenkännandets glädje i filmen från Kållby. Har vänner som är där.

Kul att det rör sig på igen på Hannas blogg.

2009-08-09 @ 17:04:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0