Släktträff

Har varit i Lycksele på släktträff i helgen. Som jag kanske nämnt någon gång så härstammar jag genom min farfar från Olov Lindahl från byn Galagök* i Ångermanland, vilken senare blev präst i Umeå landsförsamling. Ättlingar till denne Olov Lindahl blidade på 50-talet "Släktföreningen Lindahl från Galagök". Ett antal släktmöten ordnades men sedan lades det hela i träda. På 90-talet var det ett antal entusiaster som återupplivade föreningen och har organiserat släktträffar både i Stockholm och i orter som har anknytning till släktens första generationer: Vilhelmina, Härnösand och nu Lycksele. Ursprungligen en prästsläkt men i nu levande generationer är det (vad jag vet) bara min tvillingbror och jag som är präster, men jag fann oväntat en av stiftets diakoner bland de avlägsna släktingarna. I äldre tider var det ju vanligt att prästbarn gifte sig med prästbarn så bland de avlägsna släktingarna fanns många som har andra kända norrländska prästsläktnamn i sina anfäderslistor, tex Grönlund, Sundelin, Grape mfl.

Hela tjocka släkten omfattar numera 7-8000 personer, tror jag, men på släktträffen var ca 2-300 närvarande. I min närmaste släkt (ättlingar efter min farfar) var vi bara fem närvarande + några "respektive". Ordförande i släktföreningen är (om vi lyckades utröna det rätt) en sonson till en kusin åt min farfar.

Hela träffen var mycket välorganiserad. När vi kom fick var och en sin namnskylt med sitt släktnummer; namnskylten i olika färg beroende på vilken gren av släkten man tillhör. Vi som tillhör grenen OL-1-4... (förklaring nedan) hade röda namnlappar. En individs personliga släktnummer (som är enligt något system som ofta används i släktforskningssammanhang) går ut på att man först har
OL efter Olov Lindahl (präst i Ume landsförsamling, född i slutet av 1600-talet)
sedan i mitt fall 
1 efter dennes äldste son Erik (kyrkoherde i Lycksele)
4 efter dennes fjärde barn Christoffer
2 efter dennes andra barn Erik Anton (kyrkoherde i Fredrika)
8 efter dennes åttonde barn Olivia**
2 efter dennas andra barn Albert (präst i Kalvträsk, Lycksele och Norsöj, f 1893)
3 efter dennes tredje barn Arne (f 1926)
3 efter dennes tredje barn Torbjörn som är jag.

Summa: OL 1-4-2-8-2-3-3

Jag tillhör alltså den sjunde generationen efter Olov Lindahl. I andra släktgrenar har dom varit snabbare. Träffade bla en kvinna som tillhörde generation tio. Mina barn tillhör generation åtta och har alltså samma nummer som jag + en siffra till: 1 (Sara), 2 (Maria), 3 (Jonas), 4 (Simon).

På fredagen åkte jag bil*** till Lycksle och hann träffa mina föräldrar + en faster med man vilka redan satt och njöt av den sköna sommarkvällen på en uteservering. Själva släktträffen var på lördagen då man under dagen kunde välja ett antal olika aktiviteter. Jag var med om en busstur runt Lyckesle före lunch (där vi fick veta att det fortfarande finns bla "Lindahls åker" mm uppkallat efter kyrkoherden och prosten i gen 1 i min stamtavla ovan) och på eftermiddagen i "Robinson- Kents"  Björngrotta i ett f d militärt bergsutrymme. Senare på eftermiddagen var det ett föredrag (lite om Kh Erik L ovan) men mest om utvecklingen av det samiska skriftspråket eftersom sagde Erik L varit medförfattare till det samiskt-svenskt-latinska Lexicon Laponicum****. Min pappa är ägare till ett ex och vi fick höra att ett dylikt exemplar numera betingar ett värde av 7-9000 kr. Pappa är också ägare till en mugg i mazurbjörk som ägts av densamme tidigare kyrkoherden. Hans namn E Lindahl är inristat tillsammans med titeln prowst orten Lycksele och årtalet 1784. Märkligt att det är så kul med gamla grejer och att det är så roligt att träffa folk som är så avlägsna släktingar att man i praktiken inte är släkt alls. Men många var artiga och vänliga: "kommer du förbi så bor vi där och där"...osv. På kvällen var det fin middag på Hotell Lappland, som ligger mycket vackert på en udde mitt i Umeälven. Sedan var den officiella delen av träffen slut.

* när min gamle kamrat hörde detta i sin barndom så tyckte han att bynamnat Galagök var så fåningt att han ständigt retade mig genom att kalla oss för Galagöks
**
här går släktlnjen i mitt fall en gång på kvinnosidan och där skulle vi naturligen ha förlorat namnet Lindahl. Att vi fortfarande har det kvar beror på att Olivias son Albert Johansson (min farfar, vars far hette Johan August Nilsson) när han kom till Uppsala för att studera på Fjellstedtska skolan möttes av att det var så många som hette Johansson att rektorn befallde att någon (några?) måste byta namn. Då valde min farfar att plocka upp det gamla prästsläktnamnet, hans moders flicknamn. Av nuvarande släktingar är det bara en liten minoritet som längre heter Lindahl. Men dom övriga får vara med ändå!
*** givetvis var min avsikt att ta hojen. Men jag var lite stressad efter jobbet i fredags så jag bestämde mig för bilen.  Nu ångrar jag det: i detta underbara sommarväder hade det varit roligt att fortsätta söderut på hoj några dagar
**** för mig är det kul att veta att Lars Levi Laestadius och han bror Petrus Laestadius båda fick varsitt exemplar av denna bok när dom klarat av prästexamen inför domkapitlet i Härnösand

Kommentarer
Postat av: kyrksyster

Men hur var det nu med Lars Levi och besöket i Lycksele och kyrkoherden Lindahl...? Nåt vajs var det väl, minns inte hela historien?!

2009-08-09 @ 22:37:48
URL: http://blogg.aftonbladet.se/kyrksyster
Postat av: den gamle kamraten

"Det finns 46 personer som har efternamnet Strömbergsson" erfor jag på www.scb.se. Innebär alltså färre att hålla reda på, färre hjältar och färre skummisar.

Dessutom: Detdär med Galagök hade jag glömt...

2009-08-10 @ 00:06:53
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0