Ansvar för fler läsare

Under september månad har jag fått uppleva ytterligare en tydlig nivåhöjning vad gäller antalet dagliga läsare på min blogg. Det gläder mig. Och jag vill återigen tacka alla trogna läsare vilka såsom en anonym prick i statistiken bidrar till att ge den nödvändiga uppmuntran som krävs för att orka fortsätta detta strävsamma arbete. Jag hoppas att jag ska orka fortsätta på ett sätt som ger läsarna tillräckligt mycket "valuta för pengarna" när dom satsar tid och energi på att knappa sig fram till min blogg.

Ju fler läsare man får desto ansvarsfullare blir det dock. Risken ökar ju att det i denna ökande krets läsare finns sådana som har helt olika behov att fylla när de letar sig fram till min blogg. Helt olika förväntningar alltså. Och att det som den ene gillar det ogillar den andre. Vem ska man tillfredsställa? Vem ska man riskera att stöta sig med?

När jag som ung präststuderande på sjuttiotalet en sommar praktiserade i uppländsk församling fick jag där ett råd av min handledare vilken varit lärare i homiletik (predikokonst) i prästutbildningen. Han menade att man i predikoförberedelsen alltid ska föreställa sig någon enskild person som man vill tala till. Det behöver inte alls vara någon som finns i gudstjänsten, snarare är det kanske bra om personen ej finns där, men det kan vara någon som man någon gång mött i samband med sin tjänst: dop, begravning, själavård. Givetvis skulle man inte på något sätt referera vad personen i fråga sagt men man skulle bara ha personen framför sig som en inre bild och fundera över "vad skulle jag vilja förmedla till denna person?" Predikan skulle därmed bli mer personlig var tanken. Faktum är att jag försökt tillämpa det under åren. Om det haft betydelse för mina predikningar vet jag ej. Det må åhörarna bedöma. 

Jag kommer nog inte ifrån att jag har lite av samma tanke när jag bloggar. Framför allt hoppas jag att ingen ska stöta sig på något jag skriver. Att jag ska kunna tala varsamt även om sådana frågor som kan  vara känsliga och där åsikter och upplevelser kan brytas. Samtidigt vill jag vid behov kunna vara tydlig med jag tycker. Och ännu mer samtidigt vill jag kunna växla mellan allvar och skämt och motorcyklar. Hoppas ingen misstycker.

Nu skulle det vara mysigt - och avslappnande - med en kort MC-tur i sptembermörkret!

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

"Framför allt hoppas jag att ingen ska stöta sig på något jag skriver. Att jag ska kunna tala varsamt även om sådana frågor som kan vara känsliga och där åsikter och upplevelser kan brytas."



Vad du än skriver så kommer det alltid att vara någon som retar sig på det kända personer som annonym(a)



"Samtidigt vill jag vid behov kunna vara tydlig med jag tycker. Och ännu mer samtidigt vill jag kunna växla mellan allvar och skämt och motorcyklar. Hoppas ingen misstycker."



Givetvis ska du uttrycka dina åsikter, det är ju din blogg, vem vet du skulle ju kunna lyckas med att rekrytera fler medlemmar till någon av de organisationer du länkar till...

2008-09-29 @ 00:45:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0