Att leva rätt

Nu är jag på kyrkomötet igen. Fasligt rännande där kan man tycka. Men alltså: kyrkomötet samlas två perioder varje höst. Att mötet överhuvudtaget samlas varje år kan ju i ock för sig tyckas lite onödigt. Det finns knappast tillräckligt med tunga ärenden varje år. Ett stort antal av de motioner som ändå får avslag skulle kanske helt försvinna i kylan om motionären vore tvungen vänta ett år.

Sedan skulle ju kyrkomöte vart annat eller vart tredje år istället för varje år även få positiva miljömässiga konsekvenser. Vi skulle flyga mindre och även åka tåg mindre även om det anses miljövänligt åka tåg men ännu miljövänligare måste det ju vara att inte resa alls. Konstigt att ingen kom på det idag när vi debatterade om att miljökompensera för våra flygresor.

Det är ju två saker som det gäller att vara på uppmärksam på numera och det är dels att vara miljövänlig och dels att vara jämställd. Tidigare år har kyrkomötet beslutat att genomföra en jämställdhetsmätning av kyrkomötet. Det innebär så vitt jag förstår att man tex kollar hur många män respektive kvinnor som talar och hur länge. Men det har sagts mig att vid en noggrann sådan mätning kollar man även hur många åhörare som befinner sig i plenisalen under det att kvinnor respekrtive män talar, och hur många som går ut eller in i salen. Så nu gäller det. Om ett trängande behov gör sig påmint samtidigt som en kvinna är i talarstolen då gäller det att hålla sig tills en man har anförande. Först då får man rusa på muggen annars är man inte jämlik.

Tacka vet jag den tiden när det bara var dans, blio och öl som var synd. Nu är det mycket mer komplicerat att leva rätt.

Men jag är väl ändå hopplöst förlorad eftersom jag kör motorcykel. Hur mycket bidrar jag inte då till klimatförändringarna? Men idag fick jag en lösning: om jag börjar åka tåg till och från kyrkomötet istället för att flyga så kan jag ju klimatkompensera för min motorcykelhobby.

F.ö. hörde jag vid luncbordet idag att världens kor genom sitt idoga skitande på åkrar och ängar släpper ut mer växthusgaser än alla flyg och bilar tillsammans. Kanske skulle jag ta och köra ihjäl några kor när jag är ute med motorcykel, då har jag ju klimatkompenserat för mitt flygande fram och tillbaka till kyrkomötet.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Och så får du även mat på bordet

2008-10-23 @ 00:06:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0