Frågor och åtgärder

I mitt förra inlägg, käre gamle kamrat och övriga trogna läsare, raljerade jag lite över att stiftet har en tjänst som tidigare kallades "Stiftsadjunkt för evangelisationsfrågor".

Skälet till att jag hade svårt att hålla mig för skratt när jag första gången mötte den titeln var att jag just läst om det accelererande oskicket att abstrahera språket. Ett exempel är just att man för in formuleringen "frågor" alt. "åtgärder" i alla möjliga sammanhang. Jag minns tex en gång när vi i kyrkan skulle diskutera Kyrkans strukturfrågor, varför inte Kyrkans struktur kan man fråga sig. En annan sak är att man tar bort alla ord som gör att man kan känna igen sig. Så gavs, i en av posten (tror jag) utgiven publikation, följande mycket lärorika exempel:

1. Pappa diskar i köket
Här finns tre saker som omedelbart måste angripas: de tre mycket välkända orden pappa, disk och kök. Att ha med så vardagliga ord gör texten alldeles för obyråkratisk. Till verket. Man börjar med att ta bort det som inte bara är välkänt utan dessutom levande och mänskligt: pappa.

2. Diskning pågår i köket
Alltså en mening utan subjekt. Utmärkt. Dessutom finns inte en levande själ i närheten. Nu till steg två: ta bort de kända orden disk och kök. Disken först.

2. Utensiliesanering pågår i köket.
På rätt väg, men långtifrån tillräckligt. Hur i alla fridens tider blir vi av med köket? Enkelt visar det sig:

3. Utensiliesanering pågår inom sektorn för matberedningsfunktionen.
Nu har vi hamnat på de riktigt höga höjderna, men den sista fulländningen återstår. Det handlar om att förflytta hela verksamheten - som man inte längre kan få något som helst konkret grepp om - till en nivå av total abstraktion. Det är där som ord som "frågor" och "åtgärder" hör hemma. Alltså:

4. Utensiliesaneringsåtgärder pågår inom sektorn för matberedningsfunktionen.
Fulländat.

Alla som känner mig (och vet hur lätt jag har till ett flabb - skratt by association) inser väl hur det går: om man direkt efter det att jag läst detta kommer dragandes med en kyrkoanställd som sysslar med något slags frågor, vad blir resultatet - gapskratt.

Kommentarer
Postat av: Sigrid L

Problemet (??) är att ingen vet vad som egentligen pågår var i punkt 4. I överförd bemärkelse kanske det är precis vad som eftersträvas...

2008-11-11 @ 17:59:53
Postat av: Sigrid L

Förlåt att jag återkommer, men såg just, apropå ords användande, att den personalfest vi brukar ha före jul i år heter "personalsocial sammankomst". Borde jag be att få in ett av orden "fråga" eller "åtgärd"??

2008-11-11 @ 21:19:24
Postat av: Elisabet Bergdal

Ja, du är rolig, dej lurar nog ingen med ord och uttryck. Internkuvertets resa var intressant, hade varit kul att få se bilderna på "Runes gäng" :-D

2008-11-11 @ 22:44:15
Postat av: Ann O Nym

Man kan i stor utsträckning påstå att innehavaren av denna eminenta(?)blogg är elak om vi läsare inte får se ifrågavarande fotografi. Men då det jämlikt det dekret som anger vad som är eller inte är sanktionerat inom Svea rike inte möjliggör att upplysningar som är så beskaffade att identifikation av personer på internet är möjligt så måste vi nog anse att nyssnämnda innehavare är ondskefull.

2008-11-11 @ 23:10:37
Postat av: SvBG

Otroligt vad man kan göra tydliga meningar diffusa. Jag har aldrig tänkt på det förut, men detta blogginlägg har sannerligen breddat mitt leende! :-D

2008-11-11 @ 23:52:54
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Fredrik

Brukar du diska? Knapsu...

2008-11-15 @ 11:43:16
URL: http://lycksele.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0