Världslig och andlig avrostning

Nu är det motorcykeldags igen. Alltså att skriva om det. Innan jag fortsätter lägger jag in en länk till en av lokaltidningarna om förstamaj-rundan. http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=3580209

Jag förstår om det finns vissa av vördade läsarna som tycker att det håller på att bli för mycket om motorcyklar på den här bloggen. En del väntar sig kanske att en präst skulle skriva mer om kyrkliga saker. Lugn, det kommer. Läsarna har ju noterat att i ett antal inlägg där kyrklig fråga varit huvudämnet har jag likväl oftast lyckats få in något om motorcyklar på slutet. Men även det motsatta gäller; i inlägg om huvudsakligen MC-frågor lyckas jag även få in någon andlig slutsats eller liknelse. Så även denna gång. Min svåger vill alltid att jag ska ha med en bra liknelse i varje predikan, så den som kommer här på slutet blir tillägnad honom.

Idag var det alltså avrostning i Boden (förklaring till oinvigda: det är förarna som "avrostas", inte hojarna). Strålande sol precis som i tordags. Ca femtio morotcyklister samlade för att öva balansen, krypkörning och bromsning b la. Hur ofta har du träffat på en bilist som varje år tar en extra körlektion för att fräscha upp sina kunskaper? Motorcyklister tar ansvar. Många går också betydligt mer avancerade kurser.

En sak som vi fick öva på är nå't som de flesta - och säkerligen dom som aldrig kört MC - inte skulle våga och i många fall inte ens tror att det fungerar: att bromsa tvärt och bara hålla styret med en hand! Men det går utmärkt. Motorcykeln kör av sig själv rakt fram utan fara. Det handlar bara om det som är svårast i många situationer i livet: att slappna av, att inse att man inte måste spänna sig och göra det själv. På exakt samma sätt är det - och nu kommer den utlovade liknelsen - i det andliga livet. Ja, detta är själva kärnan i tron: att inse att jag inte behöver spänna mig och prestera det själv, utan att jag kan vila. Att det som verkar omöjligt fungerar ändå. Det är ju vad aposteln Paulus utreder när han i Romarbrevet (fjärde kapitlet) skriver om Abraham. Där det inte verkade finnas något hopp, ingen möjlighet, där trodde Abraham ändå och litade på att Gud skulle kunna göra det han lovat.

Det kanske finns en och annan bland läsarna som inte läst Bibeln på ett tag - eller knappast alls?. Det behövs kanske även lite andliga avrostningar i vårt avlånga land. För - som min söndagsskollärare sa för ca 45 år sedan -"damm på Bibeln är rost i själen". En bra  andlig avrostning är att gå en alpha-kurs. Det har många erfarit. På nätet kan man leta sig fram till var närmaste kurs finns. http://www.alphasverige.org/

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

När Bloggaren inte själv gör reklam för sin arbetsgivares verksamhet så får väl jag göra det. Björkskatakyrkan har alphakurser http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=81916&ptid=0

2008-05-03 @ 21:03:41
Postat av: Anders

Att omnämnas på svågers blogg är stort.

-En liknelse i varje blogg, ska det vara.
Det ger större bloggläsarskara-

Här är ett liknelseuppslag till kommande inlägg/predikan som du kan knåda lite.

Vid Avrostningen i Boden är det stort att bromsa med en hand,
Avrustningen vid Bodens Artilleriregemente är större,
Störst är liknelsen.

2008-05-04 @ 18:58:52
Postat av: Tobbe

Jo, Ann O Nym nog vet jag ju att vi har Alphakurser, jag är ju själv medverkande i dem. Tänkte bara att den kurs som nu pågår snart är slut och läsarna kan ju finna var som helst i landet!

2008-05-04 @ 22:04:10
Postat av: Tobbe

Det gläder mig att käre svågern upptäckt mina liknelser i cyberrymden. Jag blev så inspirarad att jag skrev en i kvällens inlägg också. Liknelser hämtade från det militära livet kommer jag dock att ha svårt med - vapenvägrare som jag var!

2008-05-04 @ 22:06:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0