Nu tar vi nya tag

Vilka trofasta läsare jag har!

I inlägg strax före julhelgen skrev jag att jag skulle ligga lågt med bloggande fram till slutet av julhelgen. Alltså noterar jag ett klart dipp i besöksstatistiken för julafton - men det kan ju (!) också bero på att folk hade annat att göra! På juldagen är det några fler som tittar in men på annandagen blir det besökstopp igen. Kan inte tolka detta på annat sätt än att kära läsarna hungrar och törstar efter ett inlägg å bloggen!

Man känner pressen/kallelsen (välj vilket du vill). Nu gäller det att göra rätt för sig.

1. Vad har hänt sen sist?

23 dec - julstöksdag.
Men inte riktigt enligt planerna. Granen var redan införskaffad. Men tyvärr säljs ju så får riktiga svenska granar numera så jag fick tag på något odlat danskt exemplar med längre barr. Tyvärr var grenarna också längre så den tar upp dubbelt så stor golvyta som jag är van vid så ommöblering fick ske och när jag bar in granen i rummet så svepet grenarna omkring sig likt en tsunami och rev ner allt i sin väg. Men väl på sin plats är den acceptabelt vacker och grenarna är ordentligt stadiga för levande ljus!

Några julklappar var desutom inköpta i förväg (tvärt emot mina principer). Vissa oväntade händelser tog också upp min tid så det blev lite senare än planerat innan jag kunde sätta mig i lugn och ro och njuta av det julpyntade huset.

24 dec
Tre äldsta barnen på plats. Endast sonen från morgonen dock, så det vara bara vi två som sjöng "Fröjdas vart sinne, julen är inne" - trots Fader Browns protester i kommentar för någon tid sedan. Äldsta dottern svek efter ett tag på eftermiddagen och for med pojkvän och dennes bror till annat kvällsfirande.  Mina föräldrar infann sig ej pga magsjuka och där gick vi miste om mammas sillsallad!

25 dec
Ledde julotta i Örnäsets kyrka. Personligen har jag aldrig varit någon stor vän av julottor. Man är för trött. Så även detta år, så jag for hem och sov en timme innan jag tog sonen med mig och for tillbaka, denna gång till Hertsökyrkan, för högmässa. Det är jag som i vårt prästkollegium driver att vi ska ha högmässa i någon av församlingens kyrkor varje juldag. Efter kort kyrkkaffe for kantorn och jag till häktet för julsång och fika på två avdelningar. Saffranskransarna som annan arbetskamrat bakat blev mycket uppskattade.

26 dec
Äldste sonen hängde på och vi for till Örnäsets kyrka där kollega hade mässa. Senare på eftermiddagen for vi på hockey och det var roligt att vara med just den gången när Luleå tog ledningen i elitserien för första gången på 10-12 år (olika uppgifter i olika tidningar).

27 dec
Gjorde mest ingenting utom att vi fraktade en soffa till Hertsökyrkan. Undrar om mina arbetskamrater godkänner den i konfirmandsalen?

28 dec
Idag har jag lett söndagsgudstjänst i Hertsökyrkan. Personligen vill jag ju helst fira mässa varje söndag, men det finns vissa regelbundna gudstjänstfirare som inte är helt bekväma vid mässa så ofta så vi har vanliga gudstjänster ibland.

2. Tro nu inte att jag är helt inåtvänd, att jag bara ängnar mig åt mitt julfirande och gudstjänstfirande. Nej, eftersom en vän gett mig en gåvoprenumeration på DN så kan jag se vad som händer i stora världen, tex:

* Ovanligt många betalar TV-licensen i år. Jaha, tänker dom bli statsråd kan man fråga sig.

* En stege står kvar på övre delen av gravkyrkan i Jerusalem. Den lär ha stått där sedan före 1852 (när det ingicks någon slags "religionsfred" mellan de olika kristna grupperna som vill husera i kyrkan ifråga. Och nu är det - trots "freden" - ingen som kan ta ner den eftersom ingen vet vem som har rätt att beträda den plats där stegen står. Sagolik uthållighet att i 156 år hålla så på principerna. Det skulle behövas i svenska kyrkan idag där vi vänder om för vart vindkast i läran.

* 200 döda i Gaza. Sorgligt. Hur ska våldets spiral kunna brytas? Själv tänker man: Hamas borde inse att dom aldrig kan besegra den israeliska militärmakten och Israel borde inse att dom med sina vedergällningar bara provocerar till fortsatt våld. Men det är givetvis lätt att veta bäst när man befinner sig på hundratals mils avstånd och inte är inblandad.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Till israeliterna och palestinierna (Hamas) borde något barn säga det enkla raka: Sluta! Vänd andra kinden till, be för dina fiender. Kommer det att lyckas? Inte om man använder mänskligt förstånd.

2008-12-28 @ 20:59:54
Postat av: Anonym

fort. 28 dec

Luleå förlorar serieledningen efter förlust i Ängelholm mot Rögle. Viktigt att sanningen inte förtigs.

2008-12-28 @ 22:04:38
Postat av: den gamle kamraten

En liten kommentar angående Mässa den 25:e.

För några år sedan gjorde en elev på skolan ett jobb om olika gamla jultraditioner. Han kom då över uppgifter som sade att svensken på 1700talet inte firade utan DRACK jul samt att effekten av detta blev en tämligen grundpackad julotteförsamling. I den stimmiga och stojiga miljön gjordes bedömningen att Mässa inte kunde firas med ens ett minimum av stil och värdighet och beslut togs därför att lyfta ut Mässan ur Ottan. Om detta är helt sant vet jag inte men tycker tanken kittlar: Julotta med Mässa!

2008-12-29 @ 08:37:52
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0