Ännu frimodigare kyrka

Innan det gått allför lång tid måste jag berätta vad jag gjorde förra helgen (11-13 april). Jag var nere på Västkusten i ett möte med nomineringsgruppen Frimodig Kyrka (den grupp som jag representerrar i kyrkomötet, bloggarens anm.). Vi var samlade bla för att dra upp startegien inför nästa kyrkoval år 2009. Då kommer vi att kunna ha en mycket större valkampanj än sist. Och betänk att förra gången fick vi på bara några månader 2,9% - det blir mer nästa gång. Alltfler bland det vanliga kyrkfolket - och f.ö. bland alla svenskar som enkelt och naturligt förväntar sig att en kyrka ska vara en kyrka - kommer att inse att Frimodig Kyrka är det enda verkliga alternativet i kyrkovalet. Det insåg jag själv så fort jag hörde talas om denna nybildade grupp för snart tre år sedan. Att jag sedan blev placerad så högt på listan att jag blev invald (på ett utjämningsmandat) var ju helt utan min egen förskyllan eller värdighet.

När vi möttes förra helgen så hade vi bla årsmöte - i Örby f.ö. där gamle ungdomskompisen (men han var ännu bättre kompis med min kompis Stig) Göran Landgren nu är kyrkoherde och jag fick förmånen fira högmässan tillsammans med honom till min mycket stora glädje - pratade om sedvanliga inomförenliga teknikaliteter, om vilka motioner kyrkomötesledamöterna kan tänkas lägga de kommande kyrkomötena samt - och detta har gett namnet till inlägget - vilka lämpliga slogans vi kan ha i nästa kyrkoval

Jag föreslog bla den slogan som utgör dagens rubrik  Ännu Frimodigare Kyrka. Lagom uppkäftigt tycker jag. Alltid retar det nå'n som en annan kollega brukade säga som försvar för sina icke-kyrkopolitiskt-korrekta handlingar. Det finns många seriösa skäl till att Kyrkan borde vara ännu frimodigare nästa kyrkoval än vid det föregående. Två ska jag nämna:
1. Vi har nu kommit fyra år närmare Kristi återkomst. Jesus säger (fritt ur minnet enligt gamla bibelöversättningen som till stora delar fortfarande ligger ytligast i minnet) "..när detta begynner ske då må ni lyfta upp edra huvuden ty då nalkas er förlossning" (er befrielse närmar sig eller liknande tror jag det står i den nya)
2. Guds rike har gått framåt på ett sätt som saknar motstycke i historien. Att vi inte märker så mycket av det i vårt land kan ge anledning till ofrimodighet, men om vi bara ser oss omkring vad som händer i världen så borde vi vara ännu frimodigare.

En liten utvikning på detta ämne: strax före nyår i vintras följde jag med predikanten Erling Wälivaara härifrån Luleå på en predikoresa till Karleby i Österbotten. Ett flertal talare medverkade bla Johan Candelin (känd för många i Sverige genom OAS-rörelsen bla). Johan berättade i en av sina predikningar om väckelsen i Kina. I en av de senare predikningarna kunde Erling bekräfta det hela genom en berättelse om vad han upplevt under en resa till Kina han fick göra under sin riksdagstid. Det sällskap han var med i bodde på hotell i Peking (tror jag eller annan stor stad). När söndagen kom tänkte dom försöka besöka en kyrka. Dom frågade i receptionen om det fanns kyrkor i närheten och fick ett tydligt jakande svar. När dom frågade hur dom skulle hitta till kyrkan så blev svaret: gå bara ut på gatan och följ den, när ni ser en lång kö utanför någon byggnad då är det en kyrka. Mycket riktigt. Dom hittade en flera kvarter lång kö och först efter flera timmar i kön kom dom in.... ännu frimodigare kyrka var det.

Sedan hoppas jag att vi i vår lilla grupp också ska ha anledning vara ännu frimodigare. Jag ser givetvis fram emot vördade läsarnas röster! 

Jag hade ett annat sloganförslag också. Det tar sikte på det faktum att vi principiellt tycker att de politiska partierna inte borde vara de grupper som nominerar till kyrkans beslutsförsmlingar:

"Partier måste finnas bland er,
för att det skall visa sig vilka det är som håller provet"
(1 Kor 11:19, Folkbibelns översättning)
- Frimodiga Kyrka, det verkliga alternativet i kyrkovalet!

Givetvis såg jag många motorcyklar där nere i Göteborgstrakten. Man lever i fel landsända det är klart. Men nu har vi börjat tina fram även här. Igår såg jag två, idag har jag sett fem. Till helgen...!

Kommentarer
Postat av: SvBG

Det är ingen tvekan om att vi behöver en frimodigare kyrka, både inom ramen för "Frimodig kyrka" och vår vanliga, lite väl försagda kyrka.

"Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens." (2 Tim 1:7)

2008-04-20 @ 16:16:37
URL: http://www.svenbertilgrahn.se
Postat av: den gamle kamraten

Orden "'Alltid retar det nå'n' som en annan kollega brukade säga som försvar för sina icke-kyrkopolitiskt-korrekta handlingar" torde åsyfta självaste jag. Egentligen är det än värre. Vid några tillfällen när jag planerat mina mått och steg i kyrkopolitiska - och andra - sammanhang har mitt agerande med följande ord beskrivits av dottern: 'Nu illdådar pappa!!'
'Illdådar' - det är ett bra ord.

2008-04-22 @ 13:45:24
Postat av: Torbjörn

Nej, gamle kamrat! Det kan visserligen hända att du också brukat uttrycket "alltid retar det nå'n", men det var ej dig jag tänkte på utan en annan av våra gamla kamrater, gissa vem!

2008-04-23 @ 14:08:03
Postat av: den gamle kamraten

Det kan ju vara vem som hellst?? Ge mig en ledtråd.

2008-04-23 @ 15:56:31
Postat av: pedagogen

Ännu frimodigare kyrka, var har jag hört det tidigare?hmmm julspelet 2004 !

2008-04-24 @ 11:16:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0