146: dagen. Väckelse

handlar det om i en bok jag fått låna av Mats. Norrbottens museums årsbok 2008. Det var när vi igår vid middagen tillsammans med annan vän jag också bjudit, kom att tala om den s k Pite-väckelsen i början av 50-talet. Då sa Mats att han hade en bok där det fanns vittnesbörd från barn till dem som påverkades av väckelsen. Naturligtvis ville jag låna boken och idag inför vår gemensamma promenad kom han förbi med den.
 
Den kommer jag att sluka. Berättelser från flera andliga skeenden runt om i Norrbottens län av vilka några är mindre kända, dock ej helt okända för mig; andra mer välkända (den laestadianska rörelsen).
 
Några valda kapitel har jag redan läst och påminns om att en av dessa pite-50-talsväckta senare på äldre dar fortfarande  varit ivrig föra tron vidare, bl a till en äldre man jag fick begrava om vilken jag fick vittnesbördet att han fått nåd komma till tro i slutet av sitt liv.
 

Kommentarer
Postat av: Maria

Jag träffar dessa människor ibland här i Piteå. ”Jesus går vägen fram” syftar till när familjer på en gata i nån av Infjärden-byarna kom till tro i det ena huset efter det andra. Med väckelsen följde tyvärr också konflikter och separatistiska tendenser, men det känner vi ju också igen från våra kretsar.

2023-03-08 @ 22:52:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0