248:e dagen. Samma mål?

Det har ju lite enkelt sagts att när den svenska socialistiska rörelsen i förra seklets början (ca 100 år sedan) splittrades i en revolutionär (kommunistisk) och en reformistisk (socialdemokratisk) del så handlade det om olika vägar mot samma mål.
 
Men vilket är i så fall detta "samma mål"? Åtta timmars arbetsdag, längre semester, bättre lön och välfärdstrygghet? Dvs det som vi ser i vårt reformistiska land.
 
Eller det man kan se i Ryssland som valde revolutionens väg och direkt (efter de rödas seger i inbördeskriget) kunde börja förverkliga sina utopier utan besvärande motstånd från någon opposition? 
 
Vad får vi då? Partiet har makten, övriga partier - om de tillåts - mest statister. Partiet har insyn och (åtminstone något) inflytande i alla delar och sektorer av samhällslivet och utsträcker sina tentakler till alla verksamheter i samhället.
 
Är det vad vi ser i den snälla och vänliga reformistiska svenska socialdemokratin?
 
Ungefär så påstås det i en intressant bok jag just läst. Senare, när jag smält innehållet ordentligt, ska jag berätta om den.
 
Just nu bara lite uppvärmning. En god vän, kyrkobesökare, har flera gånger i samtal uttryckt att om det finns ett samhällsområde/verksamhet som man på minsta teoretiska vis skulle kunna ha politisk insyn i/inflytande över, så ska socialdemokraterna ha detta inflytande.
 
- ???, undrar vän av ordning som vill ha lite mer "kött på benen" 
- Jag har sett det med egna ögon.
 
Och så berättar han om det han upplevt i sitt hem flera gånger under sin uppväxt. Pappan var aktiv socialdemokrat och ordförande i den lokala s-gruppen.
 
Ofta hade fadern sina s-kompisar hemma som med grogglasen i handen helt öppet och ogenerat talade om vem som borde gå med i vilken lokal förening och vem som kunde nominera vem till dess styrelse så att socialdemokratisk insyn och på sikt inflytande kan säkras i varje lokal verksamhet och förening som börjar få en storlek som kunde innebära något som helst inflytande i lokalsamhället.
 
Samma mål? Partiet över allt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0