Päivi Räsenen

har blivit friad i tingsrätten. Ni vet den finska kristdemokratiska riksdagsledamoten - en tid även minister - som stått åtalad. Anklagelsen har gällt det hon uttalat angående synen på äktenskap och sexualitet där hon stått för en traditionell kristen hållning. Åtalad har även Missionsprovinsens biskop i Finland varit eftersom han gett spridning åt en av Räsenens skrifter.
 
Men båda blev alltså friade. Något annat hade varit helt orimligt i ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle där vi berömer oss av yttrandefrihet och religionsfrihet. 
 
Att de hållningar och åsikter som Räsenen framfört av vissa anses kontroversiella inser jag väl. Men det kan väl inte vara olagligt så fort man framför en åsikt som inte gillas av alla? Vad skulle det bli för samhälle?
 
Men jag kan inte se åtalet på annat sätt än att de krafter som vill tysta den kristna rösten i samhället försöker flytta fram sina positioner. 
 
Jag lovade tidigare att återkomma med ett inlägg om att det blir allt trängre för kristna i det offentliga livet. Kanske får detta inlägg även bli en osökt anledning att kort beröra detta större ämne.
 
Exemplen kan mångfaldigas. Och berör både "inomkyrkliga" och samhälleliga frågor.
 
För några årtionden sedan kunde ju varje kristen inom svenska kyrkan (särskilt präster) som på minsta sätt andades avvikelse från den rätta tron att det är riktigt att kvinnor blir präster bli totalt (bildligt!) halshuggen i media. Den som vill göra politisk karriär ska inte på minsta sätt antyda tveksamhet till nuvarande abortlagstiftning. De barnmorskor som önskat och kämpat för samvetsfrihet i vården - så dom har rätt avböja medverkan vid aborter - har blivit ordentligt ansatta. De märkliga är att i grannlandet Norge finns denna typ av samvetsfrihet. Kanske är det snart dags att samhället omprövar sin samvetsfrihetsvägran. Då skulle vi kanske få fler barnmorskor. Det lär ju på många ställen vara påtaglig brist, enligt vad som förmedlas i nyheterna.
 
I en av lokaltidningarna var för en tid sedan en intervju med en utländsk basketspelare som var tydligt kristen och inte var rädd att både visa och bekänna det. Det blev en viss turbulens kring det, särskilt som han stod upp för en traditionell kristen äktenskapssyn. Basketföreningens ordförande tog honom visserligen i försvar - föreningens policy allas lika värde kan ju inte plötsligt sägas gälla alla utom just kristna - men det faktum att hans tro likväl blev en stor fråga är i sig ett tecken på att det börjar blåsa.
 
Så, kära kristna, håll i hatten och var frimodig att offentligt bekänna din tro.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

"Sex sells" - det är lite frustrerande på att man både inomkyrklig och utomkyrklig så lätt hamnar i alla dessa "underlivsfrågor" i vidare mening.
Jag personligen upplever en annan konflikt mycket starkare, synen på militärt våld som i ljuset av Ukrainakriget leder till en smärtsam omprövningsprocess hos mig som gammal vapenvägrare. Andra kan uppleva gnagande oro i frågor kring ekonomisk rättfärdighet o s v.

Svar: Kan så vara att det finns för mycket (i vid mening) "underlivsfrågor" som är föremål för intresse.
Mitt fokus i just detta sammanhang är dock ett annat: rätten att tycka, tro och uttrycka andra åsikter än majoriteten. Min övertygelse är att om vi inte bevakar den rätten i det som ur kristen synvinkel möjligen kan betraktas som "perifera" frågor så är risken överhängande att vi förlorar den möjligheten även när det gäller det kristet centrala: tron på och förkunnelsen om Jesus som ende frälsare
Torbjörn Lindahl

2022-03-31 @ 14:58:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0