Förolämpningen

Nu är det kanske snart dags öppna bloggkategorin Filmer jag sett (mest på TV!) bredvid kategorin Böcker jag läst.
 
För en tid sedan nämnde jag filmen Den tysta revolutionen om en gymnasieklass i Öst-Tyskland under 50-talet. Mycket sevärd.
 
Igår kväll såg jag filmen Förolämpningen som i TV-tablån (SVT 2) beskrivs sålunda; "Libanesiskt drama från 2017. Ett rättegångsdrama där ett simpelt gräl mellan två män utvecklas till ett fall som uppmärksammas över hela Libanon."
 
Ytterst tänkvärd. Dels om hur oförmågan gå varandra till mötes i det lilla kan utvecklas till något mycket större och allvarligare. Eftersom ena parten är palestinier och den andre kristen libanes är snart libanesiska inbördeskriget (vilket sedan flera år är avslutat) och konflikten Israel-Palestina och även Jordanien inblandat i det privata grälet. Respektive part har sina supporters både i rättssalen och på gatorna där allt går allt hetare till. Även lärorikt se hur gamla konflikter, oförrätter och kränkningar ger den moraliska kraften till gräl i en fråga som borde vara en struntsak.
 
Ska man ta ställning i det privata grälet utifrån sin syn på de politiska och militära striderna som skedde när huvudpersonerna var barn? 
 
Att politiskt-militära konflikter kan vara olösliga i generationer pga upplevda oförrätter blir tydligt. Och då behöver man inte bara tänka på Mellanöstern. Det finns liknande även på annat håll.
 
När man i filmens senare del anar en viss vilja mellan huvudpersonerna att förska lägga det ursprungliga grälet åt sidan så verkar det vara försent. De mentala skyttegravarna är tragiskt nog redan för djupt grävda.
 
Kanske tänkvärt även för svenska politiska - och kyrkliga! - konflikter.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Såren av inbördeskrig behöver mycket längre tid till läkning än de av krig mellan stater. USA, Spanien och Finland har fortfarande ärr av sina inbördeskrig.

Svar: Så är det nog.
Torbjörn Lindahl

2022-01-23 @ 16:38:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0