Magdalena Andersson ödmjuk

Idag har socialdemokraterna valt Magdalena Andersson till ny partiledare. Återstår att se om hon också av riksdagen blir utsedd till statsminister. De flesta förutsätter väl det. Annars blir nog fiasko. Jag menar alla har ju räknat med att nu får vi första kvinna som statsminister. Men det behövs ju inte att man har en majoritet bakom sig för att bli vald. Det räcker med att man inte har en majoritet mot sig. Det ska hon troligen klara om inte centerpartiet eller någon enskild ledamot svìker.
 
??
 
 Men redan i sitt tacktal direkt efter kongressvalet sa hon det som är anledningen till detta inläggs rubrik. Minns nu inte ordagrant, men ordet ödmjuk eller ödmjukhet fanns med när hon beskrev sin egen upplevelse i stunden. Hon är nu inte den första som använder det uttrycket i en situation som denna då en person anförtrotts ett stort ansvar eller fått ett ansvarsfullt jobb - där man räknar med att få blickarna på sig.
 
Men varför ordet ödmjukhet/ödmjuk? Vad har det med saken att göra? Ödmjukhet är väl en dygd? Kan man säga om sig själv att man känner ödmjukhet? Vad innebär det i så fall?
 
Personlig tror jag att det personer känner som kommer i den situation Magdalena Andersson stod i denna eftermiddag, återges korrektare med formuleringar av typen jag känner mig liten inför den stora uppgift som förväntas av mig, jag upplever mig otillräcklig inför det som lagts på mig el dyl.
 
Men ödmjukhet? Vad är det jag inte förstår? Kan någon språk- eller dygdekunnig förklara för mig. Det faktum att Magdalea Andersson inte är den första som använder ordet på ett sätt jag inte förstår räcker inte som förklaring.*
 
Obs! Att jag nu inte avser uttala mig om den faktiska graden av ödmjukhet hos Magdalena Andersson, utan bara om hur ordet används.
 

 
* jfr: hur många som än säger "ta det säkra före det osäkra" så är det korrekta likväl "ta det säkra för det osäkra"
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Detta med betydelseglidning av ord är knepigt. Ett annat exempel:
Den senaste tiden har jag allt oftare i media mött användningen av ordet ”majoritet” inte för andelen personer, t ex i ett parlament, men för en mängd eller andel > 50% av ting, t ex sägs det att ”Cementa i Slite står för en majoritet av Sveriges cementproduktion”. Är detta en lämplig utvidgning av ordets ”majoritets” användningsområde?

2021-11-05 @ 09:06:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0