I förväg

blir det nu helgeftertankar som är kategorin för det jag brukar skriva efter helgens gudstjänster.
 
I morgon är sista gången - på ett tag, inte för alltid hoppas jag - som vi får fira gudstjänst under nuvarande villkor i Hertsökyrkan; högst 35/mässa, enligt domprostens beslut, och två mässor, kl 9 och kl 11 varje söndag, enligt distriktsprästens beslut.
 
Men fr o m 1:a sönd i advent* (29 nov) är det regeringens beslut som gäller: högst 8 deltagare per gudstjänst inkl personal. Då har Bosse sagt att det blir korta mässor tre gånger per söndag, kl 9, 10 och 11. Eftersom präst är enda personal ryms 7 deltagare vid varje mässa. 
 
Men för att präster "som ändå alltid är där" inte ska ta upp onödig plats utan att göra nytta kommer Mats Rondahl och jag tillsammans med Bosse att celebrera en mässa var per söndag.
 
Och för att undvika att folk far till kyrkan utan att få komma in ska det i morgon finnas lappar i kyrkan där man kan anteckna sig på önskad mässa under kommande helger. Blir alla tre mässorna fulltecknade kan fler eftermiddagsmässor firas. Under veckorna blir det möjligt ringa till Bosse och anmäla sig och kolla vilka mässor där platser finns kvar.
 
Här är alltså kyrkan där ställa om inte betyder ställa in.**
 

 
OBS! Inte "första advent"
 
** Men det beror kanske på att distriktsprästen själv och assisterande pensionerade präster anser att fira mässa är något annat än bara jobb

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Nu handlar ni efter lagens bokstav, inte dess anda. Givetvis borde ni redan fr o m i måndags handlar efter 8-intentionen och kört föranmälda 8-mässor idag Domssöndag. (Och vad i hela friden håller kyrkan på med i begravningsfrågan - som om viruset också skulle göra undantag för tillresta sörjande: däremot borde man ha erbjudit 7 st vara med vid själva kistbegravningen/urnnedsättningen pch frid-lysningen utomhus (då eller senare), så att de som - trots betydelsen för sorgeprocessen - avskyr detta konkreta avsked fått "klappa kista" i alla fall. Själv skulle jag ha valt utevarianten och krävt att få vara med och hissa ner kroppen eller liket som man sa förr - nu tål ju fisförnäma lulebor inte ens bo på Likskärsvägen, fast folk i Jukkasjärvi fick ha liken i en likbod i väntan på sommarn och idag bryr sej visst kyrkan och dess styrande partier mer om begravningarna än om att folk skjuter upp både dop och vigslar för att man inte kan bjuda in folk. Men det viktiga är väl att man blir döpt och begravd - och i förekommande fall vigd!!! (Inte hur många gäster som kan komma, två vittnen räcker väl?).

Svar: Lagens bokstav var ordet, så Bill o Bull.Det är väl en fråga om att hinna gå ut med informationen.
Att kyrkan tycks bry dig mer om begravningar än riktiga huvudgudstjänster är kanske tecken på att den gamla begravningspsalmen "Jag år mot döden var jag går" numera även gäller kyrkan som helhet.
Torbjörn Lindahl

2020-11-22 @ 09:43:50
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Thorsten Schütte

Det får bli en utflykt till naturen i det fina vädret och sedan dagens Gudstjänst med predikan av Kristoffer jag ej vill missa på nätet dit Kyrkan i Sala har flyttat. Vågade vägra coronan i P1 och lyssnar på klassiskt P2 i stället. Samlar kraft inför statsministerns "domedagspredikan" i kväll...

2020-11-22 @ 09:49:31
Postat av: Andreas Holmberg

Jodå, man måste hinna ut med info och det känns förstås taskigt att avvisa folk vid kyrkporten (även om man ber dom återkomma om 50 minuter). Ni ska f ö ha en mycket stor eloge, mer än skäll för idag, för att ni satsar på desto fler gudstjänster. Vi funderar på något liknande till advent, fast med halvtimmesintervall för vaktmästarpersonalens skull. Lite psalmer: https://domedagspsalmer.blogspot.com/

2020-11-22 @ 16:33:22
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0