90000 döda

Det är den ungefärliga summan av antalet döda per år i Sverige de senaste 50 åren. Det innebär tillsammans nästan fyra och en halv miljon människor, ca 1700 dödsfall i veckan - år efter år efter år.
 
När man hör nyhetsrapporteringen om Covid 19 kan man ibland få intrycket att vi tror att vi egentligen vore odödliga om inte Corona funnes. Som om döden normalt inte finns. Men plötsligt kommer denna död - som alltså normalt inte finns - rakt in i vardagslivet genom TV-rutan. Och då synes många bli överraskade och rädda.
 
För många människor är det säkert så att döden normalt inte finns i närheten i vardagslivet - 90000 är ju bara ca 1% av vår befolkning  - om man inte nyligen drabbats av någon närståendes död. Men det finns kanske skäl för alla att vänja sig vid tanken att döden trots allt finns. Som jag nämnt tidigare så är den generella dödligheten 100% av alla som föds. Det tar bara olika lång tid innan man möter döden. Vissa får nåden leva ett "fullt" liv och, med Bibelns ord, dö mätt på livet", andra dör unga, rycks bort efter sjukdom eller olyckor och vi ska aldrig bagatellisera den sorg och saknad människor får erfara. Och givetvis ska vi göra allt vi kan för att i denna tid skydda äldre och personer som tillhör riskgrupper. Men låt oss vara realistiska inför dödens blotta existens i vår värld; ingen hittillsvarande generation har ännu kommit på något sätt att övervinna döden, hur mycket man än behandlar huden med antirynkkräm, tränar på gym eller äter vegetariskt. Inte ens läkare och sjukvård har någon verkligt långsiktigt fungerande mirakelmedicin. Det enda vi kan göra är att en tid skjuta döden framför oss, men att på sikt helt undvika den? Icke!
 
Vad beror det på? Jo, att människan är smittad av ett "virus" med 100-procentig dödlighet, nämligen synden. Ingen kommer undan. Alla kommer en dag att dö - utom den sista generation som lever när Jesus kommer tillbaka.
 
Kan man då undslippa de meningslösa försöken betvinga döden, ja, rent av rädslan för den? Det enda verkliga botemedlet är Jesus. Han som burit synden (döden på korset) och övervunnit döden (uppståndelsen). I gemenskap med honom har det ingen avgörande betydelse inför livets slut om döden kommer när man hunnit bli mätt på livet eller något tidigare pga ett Corona-virus.

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Meddelar att jag på mitt Facebook länkat till denna text.

Svar: Varsågod!
Torbjörn Lindahl

2020-04-04 @ 23:38:31
Postat av: Maria

Grejen är väl den att pandemin kommer orsaka några tusen extra dödsfall i Sverige i år. Och i världen sammantaget kanske några miljoner. Och att det är rätt fullt med svårt sjuka covid 19-patienter på våra lasarett.

Svar: Visst är det så. Sjukvården kommer stå inför stora utmaningar pga anhopningen svårt sjuka, därför fortsatt viktigt skydda äldre och riskgrupper.
Torbjörn Lindahl

2020-04-05 @ 08:49:49
Postat av: Thorsten Schütte

Medhåll. Livet är en sexuell överförd sjukdom med 100 % dödlighet ;-)

2020-04-05 @ 09:35:58
Postat av: Anonym

Tack för ännu en träffsäker betraktelse!
Nu när biskopar och andra anställda inom kyrkan tar och ges utrymme i media får vi mest höra och läsa tomma fromma plattityder. Inga ord om Jesus som vår frälsare! Kyrkans anställda företrädare har nu (och alltid) möjlighet att predika evangelium. Dessvärre levereras mest MTD-villoläror. Om man pratar om hopp varför inte nämna hoppets ursprung, riktning och mål - Jesus!

2020-04-05 @ 09:52:48
Postat av: Anonym

Amen 💞🙏

2020-04-05 @ 19:20:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0