Ska man bli upprörd?

Jag menar pga av den videosnutt från moderat expedition som i nyhetssändningar nått ut över landet? Är det någon som tror att detta är första gången som dylika (som skämt avsedda!) ord och meningar uttalas i sammanhang som avses vara interna? Är det någon som tror att andra partier går totalt fria från dylikt i sina mer ungdomliga sammanhang? Är det någon som tror att ens landets största, periodvis näst intill statsbärande parti, och dess ungdomsorganisation, går fria? (3 ggr "tro't den som vill"!) Tänk om vi under några årtionden skulle haft dolda kameror och mikrofoner på alla partiers och deras ungdomsorganisationers expeditioner; hur många partiledare skulle vilja att allt som där uttalats och raljerats skulle ocensurerat spelas upp i Rapport och Aktuellt?
 
Naturligtvis "måste" (m):s partisekreterare rycka ut och fullständigt ta avstånd från berörda. Det fungerar ju så i dessa tider när allt som uppspelat sig framför en påslagen kamera kan spridas över världen på nolltid. Men blir själva handlingen värre bara för att den blir allmänt känd? Vad hade resultatet blivit om yttrandet fällts före videokamerornas tid? Om yttrandet bara genom hörsägen kommit till partisekreterarens kännedom utan att någon inspelning funnits? Hade han avskedat "tjänstemannen"? Naturligtvis inte! Antingen hade han gjort ingenting, eller så hade han tagit "tjänstemannen" i örat och sagt:
- Skärp dig, grabben!
 
Men nu, då allt på nolltid blivit känt? Då "måste" han reagera. Och avskeda! Men har tjänstemannen på ett ögonblick förlorat all den kompetens som en gång gav honom jobbet? Icke! Och t o m statsministern "måste" reagera och - som av en händelse! -därmed få sitt eget parti framstå i bättre dager.
 
Nä, jag tror jag ogillar denna snabba, definitiva och kollektiva massfördömelse lika mycket som detta - helt internt, skämtsamt avsedda! - yttrande. Tar jag då saken i försvar? Absolut inte! Jag kan på heder och samvete säga att jag aldrig kallat en flicka eller kvinna för "hora", alltså skulle jag med all rätt kunna kasta första stenen. Men jag avstår. Beror mitt ställningstagande på att den felande är borgerlig, att jag skulle reagerat mer om det varit en sosse? Absolut inte! Jag reagerade med samma ogillande av det drev som drabbade Mona Sahlin pga en Toblerone och ett paket blöjor.
 
Nej, det är den snabba kollektiva fördömelsen jag ogillar. 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Det här är verkligen knepigt. Man slits mellan att inte kölhala folk direkt, som i Din text,
och förvåningen att folk inte i ren självbevarelsedrift låter bli att säga dumma saker när kameran är på eller funderar en gång till innan man trycker på "enter" och skickar i väg en svada i cyberrymden.
En enkel regel bör vara att det man inte vågar säga till personen man ogillar ansikte mot ansikte - det ska man inte heller säga eller skriva eljest.

Svar: Bristen på självbevarelsedrift är väl ett ganska vanligt manligt, ungdomligt fenomen. Jag delar helt din enkla regel.
Torbjörn Lindahl

2016-11-19 @ 16:12:54
Postat av: Populisten

Med tanke på art mannen ifråga var anställd som just informatör är avsked inte orimligt, han har ju gjort generaltabben inom sitt kärnuppdrag. Dessutom måste man ju rimligen undra om det i längden går att ha IT-informatörer som lyckas livesända från kontoret av misstag.

Svar: Du har säkert helt rätt. Jag har inga detaljer. Jag har inget problem med att ge mig på den punkten. Men står fast vid min grundhållning att jag ogillar det snabba avståndstagandet som numera gäller i alla sammanhang så fort någon gjort något fel som blir känt.
Torbjörn Lindahl

2016-11-20 @ 21:30:43
URL: http://populisten.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0