Hur...

...kommer det sig att amerikanarna röstade så fel? Hela det svenska politiska etablissemanget hade ju talat om för dom att dom skulle rösta på Clinton. Fattar dom inte normal svenska? Eller är dom döva? Eller begriper dom inte att det är svenska värderingar som gäller?
 
Det som är lite intressant när man betänker USA:s valsystem, där först primärvalen rensar bort kandidater på löpande band tills en vinner nomineringen i respektive parti; till detta det jämförelsevis låga valdeltagandet, så gör det att en person kan bli kandidat och sedan vald med ett förhållandevis litet ursprungligt stöd. Mötte ett påstående tidigare i sommar att det ursprungliga stödet för Trump i hela befolkningen inte är större än det sverigedemokraterna har hos oss. Tänkvärt och skrämmande.
 
Men nu har folket fört Trump till seger. Och det var väl någon känd svensk politiker - oklanderligt demokratisk - som en gång yttrade "det finns ingen högre vilja än folkets". Så var det med det.
 
Nu lär det ju vara vita män, medelklassiga och arbetare, som burit honom fram, enligt vad analytiker påstår. Och dom har röstat för jobben. Dom jobb som försvunnit, som dom vill ha tillbaka. Normala svenska socialdemokrater således. Jobben framför allt. 
 
Kanske är det ett nödvändigt uppvaknande att inse att vita medelklassiga mäns röster väger lika tungt i valurnan som kvinnors, feministers och hbtq:ares. Se aftonbladet idag.
 
Min oro för Trump gäller nog mest hans politiska ovana. Att vara politiker idag är trots allt ett jobb som kräver viss kompetens utöver att vara populär. Jag menar, jag skulle knappast lägga mig på operationsbordet och låta snickaren gå lös på mig med morakniven hur övertygad jag än skulle vara om nödvändigheten ta bort blindtarmen.
 
Det svenska etablissemangets (i alla fall stora delar av) oro för att vi nu får en amerikansk president som är mer tveksam till både aborter och enkönade äktenskap, slår inte an hos mig på samma sätt. (Snarare kanske jag som traditionalistisk kristen kan känna viss samhörighet med den moraliska konservatismen hos republikanerna även om jag alltsedan min barndoms John F. Kennedy nog alltid känt mig mer demokratsympatiserande.) Över 50 miljoner aborter i USA sedan fria aborten kom (ca en miljon per år!) är inget mindre än en katastrof och ett förakt för tanken på "allas lika värde". Men jag är mycket väl medveten om svårigheterna om någon skulle vilja försöka vrida klockan bakåt lagstiftningsvägen.
 
Nu är det som det är. Vad ska vi göra åt det?
 
 

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Jag säger: Gud bevare Konungen och tackar Gud för att vi har en representantativ monarki i Sverige och inte en sådan federal republik som i Amerikas förenta stater. Vi får be för att Trump lyssnar till sina troligen mer kloka rådgivare.

2016-11-09 @ 20:47:57
Postat av: Thorsten Schütte

En bra bild av den konservativ-evangelikala bubblan i USA kan man få på www.conservapedia.com , den kristna högerns svar på wikipedia.

2016-11-11 @ 16:59:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0