Vad lärde jag mig?

När jag besökte Luleå Pride? Ett och annat!
 
Jag missade dock en föreläsning som min gode vän ville dra med mig på. Det visade sig att han var ende åhörare, förutom en journalist. Lite dumt kanske att lägga en av festivalens mer seriösa inslag just en tid när de flesta är på jobbet. Och var dom inte det så stod dom väl ute och tittade på gymnasister som åkte på lastbilsflak runt stan.
 
Men allvarliga påståenden kunde min gode vän återge från föredraget. Bl a att ca 25% i HBTq-kollektivet gjort självmordsförsök. Skrämmande.
 
Det föredrag jag lyckades höra - och då hade något fler åhörare infunnit sig -  handlade om vilka frågor som är viktiga för RFSL just nu. Det föredraget bekräftade bara det som jag redan anser mig veta. Följande är de heta frågorna just nu.
 
1. Rätt till insemination för ensamstående kvinnor via svenska sjukvården (f ö just beslutat av riksdagen)
2. Ett barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare. Dvs fler än biologiska/adoptiv-föräldrarna. I s k regnbågsfamiljer kan nämligen flera män och kvinnor tillsammans fungera som föräldrar. En anpassning till verkligheten således.
3. Möjlighet till surrogatmödraskap. Dock med vissa specialregler såsom att surrogatmodern ska ha rätt ångra sig och behålla barnet. Ej heller får surrogatmodern stå i ekonomiskt beroende till den hon bär barn åt. 
4. Möjlighet donera embryon
5. Vissa förändringar i hur arbetet med hiv-prevention bedrivs. Bl a vill RFSL att man ska rikta tydligare direkta åtgärder mot den grupp inom vilken risken är störst att bli smittad: män som har sex med män.
 
Det är bara att konstatera, återigen, det jag påstått förut: RFSL är en politisk lobbygrupp som driver konkreta politiska krav. Om dessa konkreta krav råder inte enighet i hela samhället. Därför tycker jag det blir problematiskt när kyrkan och företag och kommuner så till synes okritiskt ställer sig bakom den symbolladdade regnbågsflaggan i tron att man därmed stöder den helt självklara tron på alla människors lika värde, medan man i själva verket också helt okritiskt ger sitt stöd till de ovannämnda konkreta politiska kraven.
 
För mig är det självklart att vara mot p 1-4 ovan men likväl tro på allas lika värde. Är det en möjlig hållning I dessa RFSL-tider? Eller ska de ovannämnda kraven betraktas som så självklara ur ett allas-lika-värde-perspektiv att den som ifrågasätter något av dem per automatik ska anses motarbeta tanken på allas lika värde?
 
Undrar om det blir lika få åhörare i morgon när det ska föreläsas om viss kroppsdel i teori och praktik?
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Andra och tredje stycket från slutet är alldeles mitt i prick. Temat för Stockholm Pride är i år "Gör slut!" och då åsyftas bl.a. tvåsamhetsnormen" samt normen att kön har något med kroppen att göra. Men den som vill stödja festivalen - eller undrar vad den är för någe - får veta att den helt enkelt är en manifestation för allas lika värde. Finns det inga normalt arbetande, kritiskt granskande journalister längre?

2015-06-13 @ 10:18:20
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Lisa Holmblad

Jag är för embryodonation för då måste inte embryon som "blir över" vid IVF dö.

2015-06-13 @ 14:53:07
Postat av: Anette Asplund

Jag har delat detta på facebook! Tycker det var bra formulerat att RFSL är en politisk lobbygrupp.

2015-06-24 @ 19:15:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0