Normkritisk

Ett annat ord att fundera omkring vid sidan om det ord jag sista veckan skämtat om, ordet fobi, är ordet normkritisk.
 
Det är ett inneord i tiden. Normkritisk ska man vara. Ordet taget för sig självt är neutralt. Alla normer ska därför kritiskt granskas. Och det måste ju vara aktuella normer. För vad vore poängen med att vara kritisk mot normer som var gällande för årtionden eller århundraden sedan? Alltså skrider vi till verket med vår normkritik. Vi börjar med äktenskapsnormen.
 
Under lång tid har i vårt, av kristen tro präglade, samhälle, en norm varit gällande: ett äktenskap är ett förbund mellan en man och en kvinna. Den uppfattningen var helt ohotad i både samhällets lagstiftning och kyrkans praxis. Fram till åtminstone en bit in på sextiotalet torde den också omfattats av i princip hela folket. Visserligen har det alltid funnits människor som levt i andra typer av relationer men de skulle då knappast ens övervägt tanken att en sådan relation skulle kunna kallas äktenskap.
 
Sen vet vi vad som hänt: en utveckling har under senare årtionden skett - med accelererande hastighet. Resultatet vet vi också: både samhällets och svenska kyrkans lagstiftning och regelverk är numera så utformade att begreppet äktenskap även kan appliceras på en relation mellan två personer av samma kön.
 
Om man då - OM alltså ! - man är kritisk mot senare årtiondens utveckling. Om man - som jag - är kritisk mot den nu gällande normen att personer av samma kön kan ingå äktenskap, då är man ju - just det! - normkritisk.
 
Så simsalabim. Plötsligt är jag i det rätta innegänget och vandrar utan tvekan på den rätta vägen. Och givetvis kan jag inte heller kritiseras. Normkritik var ju attityden för dagen.
 
Det känns skönt efter de sista dagarnas turbulens i "sociala medier".
 
Nu  beställer jag med glädje in en kaffe där jag sitter i kvällsolen på restaurangen i södra hamn.

Kommentarer
Postat av: Staffan Wadström

En kul ingång i denna fråga. Håller med om att normkritik, som nuförtiden mest har blivit ynonymt med negativ kritik, kan bli lite förvirrande. Normer är ju en sorts riktmärke för hur man uppträder mot varandra. Lite av socialt vett och etikett. Riktmärken och beteenden som säkerligen behöver omvärderas ibland. Men nu förefaller all normkritik ha fått ett slags självklart positivt egenvärde. Risken blir då, som du påpekar, att den kritiserade normen ersätts av en annan norm, som då borde utsättas för samma normkritik. Eller kan det finnas bra normer och därmed positiv normkritik?

2015-06-21 @ 00:39:19
Postat av: Lars Lundqvist

Det är nog så det fungerar. Alla gör sin väg till: "Den rätta vägen." Vad skönt att du är glad.

2015-06-21 @ 21:30:13
Postat av: Alma-Lena

Kristna har alltid varit och bör alltid vara normkritiska.

Det har aldrig varit bra när kristendomen blivit statsbärande och förlorat gudsrikesvisionen och därmed blivit okritisk mot normer som inet alls ärm kristna, typ hur äktenskapet förr var konstituerat. I stora delar av Europa och i överklassen i Sverige var det ren slavhandel som sanktionerades av kyrkan. Slavhandel i mer traditionell bemärkelse fanns det också kristet stöd för.


Tur normkritik diskuteras då kanske vi får syn på de blinda fläckarna vi delar med Världen. Ex.vis att även kyrkan tagit till sig taoismens åsikt om man och kvinna som yin och yang. Eller att vi ganska lugnt åser hur Downs syndrom medför dödsstraff i de flesta länder som kan scanna för denna variant av människa.

2015-06-22 @ 21:02:51
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0