Källan

Idag var jag och hälsade på en god vän. Vi tog en skogspromenad och fikade i skogen i ett gammalt stenbrott där man kunde sitta på klipporna. Jag tänkte: så avstressande att promenera i skogen, Det borde jag göra oftare. Jag tycker det är lika avstressande att åka (f ' låt, köra) motorcykel. Men det är nog hälsosammare att promenera. Det gör jag visserligen en hel del, men efter vägarna. Här var det ute på skogsstigarna. Riktigt fint. Borde kanske överväga det mer!
 
Vi kom också till en kallkälla. Visserligen har man lagt en stor cementring med ett tungt lock över källan. Förr kunde locket lyftas av fick jag höra, men nu vara det blockerat. Vi tyckte det var en passande bild för kyrkovalet. Betongsossarna har lagt sig över den levande källan. Men helt har man inte lyckats tillsluta den för det sipprade ut en liten rännil med vatten som flöt bort. Den som böjde sin stela lekamen kunde med handen ta en liten mängd vatten. Den levande källan finns ännu i Kyrkan. Den kan inte helt stängas till. Men den behöver öppnas och bli synlig och tillgänglig.
 
Igår fick jag ett infall och beslöt mig i nästan sista minuten att fara till Bibeltimmen i bönhuset. Där fick jag vara med i vuxengruppens bibelsamtal. Hebréerbrevet. Snabbt blev jag placerad i ledarens position och det förväntades tydligen att jag skulle ha något att bidraga med. Roligt när man får erfara att det finns positva förväntningar på en statskyrkopräst så man inte helt betraktas som den döda trons brödpräst :) Riktigt uppbyggligt blev det. Mycket samtal kom att handla om skapelsen. Den talar vi ofta alldeles för lite om i vissa kristna sammanhang. Vad betyder tex orden i Rom 8 om att skapelsen längtar till sin befrielse ur fångenskapen under förgängelsen? Hur kan de kristnas existens påverka skapelsens befrielse? Om någon i Luleå söker en uppbygglig gemenskap kan denna i Fridsförbundets bönhus på fredagskvällarna rekomenderas.
 
Idag talade jag även i telefon med Frimodig Kyrkas riksordförande Jan-Andres Ekelund. Trevligt samtal och roligt få dela erfarenheter av kyrkovalrörelsen från olika orter i landet.
 
Märkligt att så många av de politiska partierna gör Frimodig Kyrka till huvudmotståndare i valet. Vi är ju (hittills!) en liten grupp. Men det är kanske i den politiserade kyrkan som i diktaturer: bara existensen av en opposition, hur liten den än är, gör att de härskandes absolutism blir hotad. Det hotet vill vi ytterst gärna vara!
 
I morgon gäller det: du röstar på FRIMODIG KYRKA!

Kommentarer
Postat av: Per-Eric SImma

Jag hade förmånen att få vara med på fredagen och i Bibeltimmens vuxengrupp (oftast blir den timmen 90 minuter) och jag kan bara hålla med - sällan har väl mer djupgående och grundläggande frågor om skapelesen avhandlats på den platsen!
Oftast, och med tanke på de blandade grupperna med barn tilll hundraåringar, så tenderar ju de normala gudtjänsternas budskap bli lite för färdigtuggad och lättsmällt för att riktigt utmana de invanda tankarna!

Själv håller jag på fortfarande, nu 24 timmar senare, med att bearbeta och "tugga" mig genom de kunskaper och tankar vi fick med oss igår.

Så jag håller med i rekommendationen, och uppmanar också andra att komma till fredagstimmens gemenskap med de frågor ni inte får svar på i er vardag... eller under vanliga urvattnade predikningar i SVenska Kyrkan eller i fridförbundet.!

2013-09-14 @ 23:11:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0